E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Ποιοι κερδίζουν από την καταστροφή;

Γιατί τους στηρίζει ο Μπολσονάρου

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Ποιοι κερδίζουν από την καταστροφή;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/9/2019 | 11:58

Η Αμαζονία φλέγεται και αναπόφευκτα στο στόμα όλων έρχεται η ερώτηση: γιατί αφού επί τόσα χρόνια μιλάμε για την αναγκαιότητα της προστασίας του τροπικού δάσους, ποτέ δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό για να σταματήσει η καταστροφή του; Η απάντηση είναι απλή και την έδωσε εύγλωττα ο αμερικανικός ιστότοπος Vox: γιατί η καταστροφή του Αμαζονίου είναι επικερδής. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο κλίμα και τη βιοποικιλότητα από την καταστροφή του τροπικού δάσους θα επωφεληθούν απόλυτα οι κερδοσκόποι --τους οποίους στηρίζει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου. Όσο για την έλλειψη οξυγόνου στο μέλλον, ας σκεφθούν οι απόγονοί μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρά το περιβαλλοντικό κόστος, υπάρχουν μεγάλες οικονομικές πιέσεις πίσω από τις φλόγες», τονίζει το Vox, υπογραμμίζοντας τον δόλο πίσω από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Μα ποια είναι τούτα τα οικονομικά συμφέροντα;

Κατά πρώτον και προφανέστερον, είναι ο αγροτικός τομέας. Με τις πυρκαγιές αποψιλώνονται και συνεπώς μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες μεγάλες εκτάσεις. Επιπλέον, ως γνωστόν η τέφρα που δημιουργείται, αποτελεί εξαιρετικό φυσικό λίπασμα. Επιπλέον, οι παγκόσμιες εμπορικές συγκυρίες δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη γεωργία της Βραζιλίας: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και περίπου το 80% της παραγωγής της καλλιεργείται στην Αμαζονία, όπου κατά κόρον χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Όμως, ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να επιβάλει δασμούς στις αντίστοιχες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην αμερικανική σόγια. Είναι φυσικό πως η Κίνα έχει στραφεί εναλλακτικά στη Βραζιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά δεύτερον, μέγα όφελος έχει από τις πυρκαγιές και η κτηνοτροφία της χώρας. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος στον κόσμο, με τις αντίστοιχες εξαγωγές να έχουν αποφέρει το 2018 στη χώρα κέρδη 6,7 δισ. δολαρίων.

Κατά τρίτο λόγο, μεγάλο ρόλο στις καταστροφές στον Αμαζόνιο έχουν διαδραματίσει και ο τομέας των ορυχείων, μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού, αλουμινίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με το περιβαλλοντική οργάνωση Amazon Georeferenced Socio-Environmental Information Network (RAISG), η παράνομη εξόρυξη ορυκτών έχει αυξηθεί σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειώσει και η παράνομη υλοτομία, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Ένας τέταρτος παράγοντας που δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί είναι τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει ο ίδιος ο Μπολσονάρου. Ο ίδιος στην προεκλογική του εκστρατεία είχε διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική για την προστασία του τροπικού δάσους. Και το έκανε πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο ρυθμός καταστροφής του Αμαζονίου έχει αυξηθεί δραματικά αφ' ότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μπολσονάρου.

Τα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία έχουν μειωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος φέτος έχει επιβάλει κατά 30% λιγότερα πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι σε αντίστοιχες παραβάσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ΙΝΡΕ) της χώρας, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους έχει αυξηθεί 88% από πέρυσι, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αυξημένος κατά 84% από την ίδια περυσινή περίοδο. Από τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί κατά 39% η απωλεσθείσα επιφάνεια του δάσους της Αμαζονίας στη Βραζιλία και τα στοιχεία είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, καθόσον μόλις έχει ξεκινήσει η εποχή της ανομβρίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να αναμένονται ακόμη περισσότερες πυρκαγιές.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γονείς καταγγέλλουν αστυνομική έφοδο σε σχολική γιορτή στα βόρεια προάστια ‑ Τι πραγματικά έγινε

Σήμερα

Στο σημείο έφτασαν 6 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ μαζί με 2 περιπολικά

Αρση ναυτικού αποκλεισμού στο Ιράν – Ουάσινγκτον και Τεχεράνη ανοίγουν τους θαλάσσιους διαδρόμους

Σήμερα

Με εντολή Τραμπ ο ναυτικός αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια ανήκει επίσημα στο παρελθόν

Ιταλία: 11χρονος ποδηλάτης σκοτώθηκε από απορριματοφόρο

Σήμερα

Το αγόρι μόλις είχε βγει από το δημοτικό σχολείο

Μυστήριο στο αεροδρόμιο Gatwick: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στις ρόδες αεροσκάφους μετά την προσγείωση

Σήμερα

Πώς βρέθηκε σορός στο σύστημα προσγείωσης πτήσης από Ταγγέρη - οι Αρχές ερευνούν το περιστατικό

Αποτροπιασμός στη Βρετανία: 30χρονος πέταξε τρίχρονο νήπιο στους κροκόδειλους

Σήμερα

Το αγοράκι διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ φέροντας σοβαρά τραύματα, με τους θεράποντες ιατρούς να περιγράφουν την κατάστασή του ως κρίσιμη αλλά σταθερή

Ιταλία: Μητέρα σέρνει στα δικαστήρια Facebook και TikTok για το θάνατο της 12χρονης κόρης της

Σήμερα

Υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής της εκτιθόταν συνεχώς σε περιεχόμενο σχετικό με την κατάθλιψη

Μητσοτάκης στη Σύνοδο: Αμεσα στις αντλίες η μείωση του πετρελαίου

Σήμερα

«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου: Θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά μεταμεσονύχτιες παραστάσεις

Σήμερα

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με την ΚΤΕΛ Αργολίδας θα δρομολογήσει ειδικά λεωφορεία

Ανδρας στο Βόλο επιτέθηκε και χτύπησε τη μητέρα του επειδή δεν είχε λεφτά να του πληρώσει το μηχανάκι

Σήμερα

Το δικαστήριο επέβαλλε στον νεαρό ποινή φυλάκισης 15 μηνών - Υποχρεούται να συμμετάσχει σε συνεδρίες για όσο χρόνο κρίνουν οι θεραπευτές στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Μυστικές υπηρεσίες αγοράζουν δεδομένα πολιτών από διαφημιστικές εταιρείες, τι μπορούν να μάθουν από αυτά

Σήμερα

Η εμπορική αγορά δεδομένων γίνεται ολοένα μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής

Μυστήριο με τον θάνατο Γερμανίδας στην Χαλκιδική, την εντόπισε νεκρή στο σπίτι η κόρη της

Σήμερα

Στο σημείο αναμένεται να μεταβεί ιατροδικαστής για να δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου

Axios: Ο Τραμπ αφήνει πολιτικά εκτεθειμένο τον Νετανιάχου με τη συμφωνία για το Ιράν

Σήμερα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε «ολοκληρωτική νίκη» απέναντι στην Τεχεράνη, όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με μια συμφωνία που θεωρεί στρατηγική ήττα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.