Το ελληνικό ποτό που μπήκε στα δέκα καλύτερα του κόσμου
Για τον χειμώνα και όχι μόνο
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Δεν είναι το όυζο αλλά ούτε ακριβώς και το Τσίπουρο. Ο λόγος για το ρακόμελο το οποίο από πέρσι το χειμώνα έχει μπει στην λίστα με τα δέκα καλύτερα ποτά του κόσμου για το χειμώνα και παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού.
Το ρακόμελο παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται κυρίως στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού.
Δείτε τα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου σύμφωνα με την Guardian
- Chacha, Γεωργία
Ένα ντόπιο κονιάκ που το φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα χωριά.
- Grzane piwo, Πολωνία
Μπύρα που σερβίρεται ζεστή με κανέλα.
- Gløgg, Δανία
Κρασί με γαρίφαλο, κανέλλα, αμύγδαλα και σταφίδες.
- Mumma, Σουηδία
Μείγμα μαύρης μπύρας με σέρι ή πόρτο και μπαχαρικά.
- Jägertee, Αυστρία
Μαύρο τσάι με ρούμι
- Cola de mono, Χιλή
Καφές, γάλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλα και pisco.
- Hirezake, Ιαπωνία
Ένα πτερύγιο ψαριού που το βάζουν σε ένα ποτήρι σάκε.
- Jólaglögg, Ισλανδία
Brennivin με μύρτιλο, κύμινο ή γλυκόριζα
- Ζεστός μηλίτης, Αγγλία
Μηλίτης με μπαχαρικά.