E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχονται νέοι κανόνες για την επισκευή των οικιακών συσκευών που χαλάνε

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να χαλάνε πρόωρα»

Έρχονται νέοι κανόνες για την επισκευή των οικιακών συσκευών που χαλάνε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/10/2019 | 16:47

Η ΕΕ εισάγει κανονισμούς που εξασφαλίζουν ευκολότερη επισκευή των οικιακών συσκευών στους καταναλωτές των χωρών μελών της.


Βάσει των νέων αυτών κανονισμών που εξασφαλίζουν το «δικαίωμα στην επισκευή», από το 2021 οι εταιρείες θα πρέπει να κατασκευάζουν συσκευές που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παρέχουν ανταλλακτικά που θα επιτρέπουν τη λειτουργία τους για έως και 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το BBC και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κανονισμοί αυτοί αφορούν τα πλυντήρια ρούχων, πιάτων, τα ψυγεία και τους μηχανισμούς φωτισμού.


Οι νέοι κανονισμοί εισάγονται μετά τις διαμαρτυρίες καταναλωτών στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, οι οποίοι είχαν απαυδήσει από τις συσκευές που χαλούσαν λίγο μετά τη λήξη της εγγύησης.

Καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν συνήθως να τις επισκευάσουν μόνοι τους -ή να βρουν κάποιον άλλο να το κάνει σε μια λογική τιμή- αναγκάζονται να αγοράσουν νέα συσκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα απορρίμματα και την εκπομπή περισσότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή νέων συσκευών.

«Από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη, οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμά τους στην επισκευή των πραγμάτων που έχουν επειδή έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να χαλάνε πρόωρα», δήλωσε η Κλόι Φαγιόλ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecos.

«Οι νέες αυτές προδιαγραφές συνιστούν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε επίσης η Λίμπι Πικ από την UK Green Alliance στο BBC News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ΗΠΑ περίπου 20 πολιτείες δηλώνουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει το «δικαίωμα στην επισκευή».

Βάσει των νέων προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κατασκευαστές θα οφείλουν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τους επαγγελματίες επισκευαστές.

Η αλλαγή αυτών των εξαρτημάτων θα πρέπει να μπορεί να γίνει με κοινά εργαλεία και να γίνεται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο οι υπερασπιστές του «δικαιώματος στην επισκευή» αντιδρούν λέγοντας ότι οι κανονισμοί αυτοί δεν επαρκούν, καθώς και πάλι μόνον επαγγελματίες κι όχι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις επισκευές και αντιτείνουν ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στους ιδιώτες να αγοράζουν ανταλλακτικά και να επισκευάζουν τις συσκευές τους.

Σε αυτό οι κατασκευαστές απαντούν ότι κάτι τέτοιο θα ήγειρε ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αξιοπιστία του προϊόντος.

Αντ' αυτού οι κατασκευαστές θα οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι σημαντικά εξαρτήματα του προϊόντος θα μπορούν να αντικατασταθούν από ανεξάρτητους επαγγελματίες.

«Όταν οι επισκευές παραμένουν στα χέρια λίγων εταιρειών, χάνουμε μια ευκαιρία να γίνουν πιο προσιτές και να έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα», δήλωσε o Στέφαν Άρντιτι του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Γραφείου.

«Οι μικροί ανεξάρτητοι κατασκευαστές μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη συμβολή στην οικονομία και την κοινωνία μας. Χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Στους νέους κανονισμούς θα περιλαμβάνονται επίσης και προβλέψεις ώστε οι νέες συσκευές που κατασκευάζονται να έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, κάτι που θα εξασφαλίσει άμεση εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας ετησίως στην Ευρώπη από το 2030 και μετά. Αυτό αντιστοιχεί στο 5% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στην ΕΕ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.