E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχονται νέοι κανόνες για την επισκευή των οικιακών συσκευών που χαλάνε

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να χαλάνε πρόωρα»

Έρχονται νέοι κανόνες για την επισκευή των οικιακών συσκευών που χαλάνε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/10/2019 | 16:47

Η ΕΕ εισάγει κανονισμούς που εξασφαλίζουν ευκολότερη επισκευή των οικιακών συσκευών στους καταναλωτές των χωρών μελών της.


Βάσει των νέων αυτών κανονισμών που εξασφαλίζουν το «δικαίωμα στην επισκευή», από το 2021 οι εταιρείες θα πρέπει να κατασκευάζουν συσκευές που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παρέχουν ανταλλακτικά που θα επιτρέπουν τη λειτουργία τους για έως και 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το BBC και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κανονισμοί αυτοί αφορούν τα πλυντήρια ρούχων, πιάτων, τα ψυγεία και τους μηχανισμούς φωτισμού.


Οι νέοι κανονισμοί εισάγονται μετά τις διαμαρτυρίες καταναλωτών στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, οι οποίοι είχαν απαυδήσει από τις συσκευές που χαλούσαν λίγο μετά τη λήξη της εγγύησης.

Καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν συνήθως να τις επισκευάσουν μόνοι τους -ή να βρουν κάποιον άλλο να το κάνει σε μια λογική τιμή- αναγκάζονται να αγοράσουν νέα συσκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα απορρίμματα και την εκπομπή περισσότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή νέων συσκευών.

«Από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη, οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμά τους στην επισκευή των πραγμάτων που έχουν επειδή έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να χαλάνε πρόωρα», δήλωσε η Κλόι Φαγιόλ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecos.

«Οι νέες αυτές προδιαγραφές συνιστούν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε επίσης η Λίμπι Πικ από την UK Green Alliance στο BBC News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ΗΠΑ περίπου 20 πολιτείες δηλώνουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει το «δικαίωμα στην επισκευή».

Βάσει των νέων προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κατασκευαστές θα οφείλουν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τους επαγγελματίες επισκευαστές.

Η αλλαγή αυτών των εξαρτημάτων θα πρέπει να μπορεί να γίνει με κοινά εργαλεία και να γίνεται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο προϊόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο οι υπερασπιστές του «δικαιώματος στην επισκευή» αντιδρούν λέγοντας ότι οι κανονισμοί αυτοί δεν επαρκούν, καθώς και πάλι μόνον επαγγελματίες κι όχι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις επισκευές και αντιτείνουν ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στους ιδιώτες να αγοράζουν ανταλλακτικά και να επισκευάζουν τις συσκευές τους.

Σε αυτό οι κατασκευαστές απαντούν ότι κάτι τέτοιο θα ήγειρε ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αξιοπιστία του προϊόντος.

Αντ' αυτού οι κατασκευαστές θα οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι σημαντικά εξαρτήματα του προϊόντος θα μπορούν να αντικατασταθούν από ανεξάρτητους επαγγελματίες.

«Όταν οι επισκευές παραμένουν στα χέρια λίγων εταιρειών, χάνουμε μια ευκαιρία να γίνουν πιο προσιτές και να έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα», δήλωσε o Στέφαν Άρντιτι του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Γραφείου.

«Οι μικροί ανεξάρτητοι κατασκευαστές μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη συμβολή στην οικονομία και την κοινωνία μας. Χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Στους νέους κανονισμούς θα περιλαμβάνονται επίσης και προβλέψεις ώστε οι νέες συσκευές που κατασκευάζονται να έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, κάτι που θα εξασφαλίσει άμεση εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας ετησίως στην Ευρώπη από το 2030 και μετά. Αυτό αντιστοιχεί στο 5% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στην ΕΕ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.