E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεσσαλονίκη: Μαθητές λυκείου θα «υιοθετήσουν» παππούδες και γιαγιάδες

Οι έφηβοι θα μείνουν με τους ηλικιωμένους για ένα χρονικό διάστημα

Θεσσαλονίκη: Μαθητές λυκείου θα «υιοθετήσουν» παππούδες και γιαγιάδες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/10/2019 | 18:58

Μαθητές και μαθήτριες λυκείου στη Θεσσαλονίκη θα υιοθετήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα παππούδες και γιαγιάδες από την περιοχή τους.   

Η συμβολική και τρυφερή κίνηση έρχεται ως μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι δύο ηλικίες και οι μεν ηλικιωμένοι να μεταφέρουν την εμπειρία τους στους νεότερους, οι δε νεότεροι να αυξήσουν το βαθμό ευαισθητοποίησής τους απέναντι στην τρίτη ηλικία. Η πρωτοβουλία έγινε γνωστή σήμερα καθώς η 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επιμέρους ζητήματα θα εξεταστούν σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ενώ στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να επισκέπτονται τακτικά τους ηλικιωμένους, είτε για να συναντηθούν είτε για να τους φέρουν τα φάρμακά τους είτε για να προσφέρουν απλώς τη βοήθειά τους σε οτιδήποτε χρειαστούν. 

Η ιδέα ανήκει στην οικονομολόγο- εκπαιδευτικό του 3ου Γενικού Λυκείου Αμπελοκήπων, Μαρία Μερεχούγια, η οποία μοιράστηκε τη σκέψη της με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, που αντέδρασαν με ενθουσιασμό. Και κάτι τέτοιο δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό, στο πλαίσιο του προγράμματος "νοιάζομαι και δρω" που δημιούργησε, τα παιδιά του σχολείου επισκέπτονται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης, για να συζητήσουν μαζί τους, να ακούσουν ιστορίες, να πάρουν συμβουλές, να μοιραστούν μαζί τους τις δικές τους ανησυχίες. 

«Η επαφή αυτή βοηθάει και τους ηλικιωμένους να νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι και σημαντικοί στη ζωή των παιδιών και τα παιδιά να είναι ευαισθητοποιημένα γενικότερα απέναντι στην τρίτη ηλικία» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μερεχούγια. Αποδίδει, άλλωστε, τη χημεία μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων στο γεγονός ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες καλύπτουν εκ των πραγμάτων το κενό που δημιουργείται στο μεγάλωμα των παιδιών λόγω της εργασίας των γονέων. «Οι γιαγιάδες μεγαλώνουν τα παιδιά, τα φροντίζουν, συμμετέχουν στη μελέτη, δίνουν χαρτζηλίκι ενώ πολλές φορές η σχέση ενός παιδιού με τη γιαγιά είναι καλύτερη από τη σχέση του με τη μητέρα, όπου αναγκαστικά υπάρχουν και συγκρούσεις», υπογραμμίζει η κ. Μερεχούγια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Αμπελοκήπων, μαζί με την εκπαιδευτικό τους, Μαρία Μερεχούγια, βρέθηκαν σήμερα στη 2η Πανελλήνια Ημερίδα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με θέμα ποιότητα ζωής των ωφελουμένων στα ΚΗΦΗ, που διοργάνωσαν στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος και τα ΚΗΦΗ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.   

Στην ημερίδα, που έγινε με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και μίλησαν μέσα από τις αναμνήσεις τους για τον ρόλο των παππούδων στην ανατροφή τους.   

Στην ημέρα του παππού και της γιαγιάς αφιερώνει η Google το σημερινό doodle Η μαθήτρια Ξένια Βγενοπούλου παρουσίασε ένα ποίημα που μιλά για τα χέρια μιας ηλικιωμένης κυρίας και την προσφορά τους στη νέα γενιά. Μίλησε για τις δικές τις εμπειρίες, τη γεύση που είχε η πίτα της γιαγιάς της, το χαρτζιλίκι και τα σοκολατάκια που της πρόσφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αργότερα η Κατερίνα Λαγουμάκη, μαθήτρια της Β΄ λυκείου απήγγειλε το δικό της ποίημα: «σκύβω χάμω να καθαρίσω κάτι ψίχουλα από την τελευταία γευστική της σπανακόπιτα. Τρελαινόμουν για κάθε της πίτα. Λίγο πιο εκεί νιώθω την πατούσα μου να κολλάει. Είχε στάξει το γλυκό κουταλιού της στο πάτωμα. Πιάνω την κοντούλα σφουγγαρίστρα της και αρχίζω να χαϊδεύω απαλά το πάτωμα, έτσι ώστε να μη φύγει μαζί με το γλυκό και το αποτύπωμα από τις πατημασιές της. Κρύβω την αδυναμία προς αυτήν μέσα στη χούφτα μου, όπως έκρυβε εκείνη καλά καλά την ηλικία και την αρρώστια της». Οι απαγγελίες και τα ποιήματα των παιδιών προκάλεσαν μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στους ηλικιωμένους που παρακολούθησαν την ημερίδα.     

Στον ρόλο και τη σημασία της ύπαρξης των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) αναφέρθηκε η Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΗΦΗ. Η ίδια έκανε λόγο για ένα πλαίσιο, πολύ διαφορετικό από εκείνο των γηροκομείων που ενίοτε παρουσιάζει χαρακτηριστικά εγκατάλειψης ή ακόμη και ιδρυματοποίησης.

Σημείωσε ότι στα ΚΗΦΗ οι ηλικιωμένοι γερνάνε αλλιώς, καθώς οι δομές αυτές προσφέρουν μέχρι το μεσημέρι γυμναστική, ψυχαγωγία και δημιουργικές δραστηριότητες καθώς και επαφή με την νεολαία μέσα από δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με την εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε, άλλωστε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75 ΚΗΦΗ σε όλη τη χώρα ενώ επιδίωξη των Κέντρων είναι να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα ΚΗΦΗ ανά δήμο. Η κ. Μαθιουδάκη υπενθύμισε ότι πολλοί από τους ωφελούμενους των ΚΗΦΗ συμμετείχαν σε δράσεις για τα προσφυγόπουλα καθώς γυναίκες έπλεξαν κασκόλ και σκούφους που προσφέρθηκαν σε διάφορες δομές και κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.   

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούν στο θεσμό των ΚΗΦΗ, τις διατροφικές ανάγκες στην τρίτη ηλικία, τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία των ηλικιωμένων και την αναγκαιότητα των προληπτικών ελέγχων.

Πραγματοποιήθηκαν, άλλωστε, παράλληλες δράσεις για την πρόληψη των πτώσεων, την ενίσχυση της μνήμης, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου και το ρόλο του πρώτου ανταποκρινόμενου σε περίπτωση ανάγκης.  

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

112 στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα

Φωτιά στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Ο Χαμενεΐ όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση δολοφονίας του ‑ Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ιράν

Σήμερα

Κίνηση-ορόσημο για το Ιράν και το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Χαλκίδα: 18χρονος έστειλε στο νοσοκομείο με κάταγμα 19χρονο επειδή έκανε like στη σύντροφό του

Σήμερα

Στην προσπάθειά του να παρέμβει, δέχθηκε χτυπήματα και ο 17χρονος φίλος του θύματος

«Πίστεψα ότι θα πεθάνω»: Influencer δείχνει τα τραύματά της μετά την αθώωση του πρώην της για άγρια επίθεση

Σήμερα

Δάγκωμα στον λαιμό, μώλωπες και αίμα – Η κραυγή της Chloe Othen για ένα σύστημα που «προστατεύει τους θύτες και όχι τα θύματα»

Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Σήμερα

Αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία, με στόχο την ενίσχυση της ισραηλινής αεράμυνας

Αγριο ξύλο στις ιπποδρομίες του Ασκοτ: Φόρεσαν τα καλά τους και άρχισαν τις γροθιές

Σήμερα

Πρωτοφανές περιστατικό βίας «αμαύρωσε» τις φημισμένες ιπποδρομίες - Μέσα στα αίματα οι δύο πρωταγωνιστές του επεισοδίου, που έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 32χρονος που τραυματίστηκε μετά από παράσυρση στο κέντρο της πόλης

Σήμερα

Στη συμβολή των οδών Εγνατία με Ιασωνίδου, στο ύψος της Καμάρας συνέβη το δυστύχημα

Βγήκε από το νοσοκομείο ο 14χρονος που του είχε καρφωθεί καμάκι από ψαροντούφεκο στο κρανίο

Χτες

Ήταν τυχερός γιατί για χιλιοστά το τραύμα δεν απέβη μοιραίο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιράν ‑ Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Γενεύη: «Η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν»

Χτες

«Ήμασταν σαφείς, το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι

Θεσσαλονίκη: Γuμνοί ποδηλάτες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους

Χτες

Ξεκίνησε η 18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

«Της είπα `σ’ αγαπώ` και τότε μας χτύπησε»: Μεθυσμένος οδηγός τη σκότωσε λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο της

Χτες

Το ζευγάρι ήταν μαζί επί τρία χρόνια και ετοιμαζόταν να παντρευτεί στις 31 Μαΐου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.