Η εύκολη κρεατόσουπα της μαμάς για τις βροχερές μέρες
Πεντανόστιμη, δυναμωτική και ιδανική για τις πρώτες κρύες ημέρες του Φθινοπώρου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Θα χρειαστούμε
- 500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι σε μεγάλες μπουκιές
- 3 κόκκαλα με μεδούλι
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 4-5 ολόκληρα κλωναράκια σέλινο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 6
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 μικρή σελινόριζα, σε μεγάλες μπουκιές
- 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
- 4-5 ολόκληρα μπαχάρια
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά ή κριθαράκι ή ρύζι καρολίνα
- 2 αβγά
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Πάμε να την ετοιμάσουμε
1. Βράζουμε τα κόκκαλα στη χύτρα κατά προτίμηση ή σε κατσαρόλα με νερό όσο να τα σκεπάζει και αλάτι. Θέλουν αρκετό βράσιμο μέχρι να βγάλουν όλη τη νοστιμιά τους.
2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας με τα καρότα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μίγμα μπαχαρικών, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα κόκκαλα με το ζουμί τους, το σέλινο και επιπλέον νερό που να καλύπτει καλά τα υλικά. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει πάρα πολύ καλά το κρέας.
3. Ρίχνουμε το ρύζι ή το ζυμαρικό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Σ’ αυτή τη φάση ελέγχουμε μήπως η σούπα θέλει λίγο παραπάνω νερό.
4. Αφαιρούμε το σέλινο, τη δάφνη, τα μπαχάρια και τα κόκκαλα αφού αφήσουμε το μεδούλι τους στη σούπα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, χτυπάμε στο μούλτι τα ασπράδια και μόλις ασπρίσουν προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι. Αφού χτυπηθούν, ρίχνετε δυό -τρεις κουτάλες από το ζουμί της κατσαρόλας και μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.