E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες με την επέμβαση των Ρώσων

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/10/2019 | 08:10

Απτόητος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εισβολή στη βόρεια Συρία παρά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις, το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ και την ενεργοποίηση της Ρωσίας στο «πολεμικό πόκερ» που έχει στηθεί.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Ποιοι εμφανίζονται ως νικητές

Παλινδρομούν οι εμπλεκόμενοι δυνατοί παίκτες στο μέτωπο της Συρίας. Από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε για την τουρκική εισβολή, προχωρά στην επιβολή μάλλον ήπιων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Από την άλλη, στέλνει τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για εσπευσμένη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις «όπου φύγει-φύγει» από τη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, την Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτη είναι η βολή του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Μετά την απόφαση των Κούρδων να στραφούν προς την Δαμασκό οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Συρίας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν μυστικά στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή κρίθηκε μονόδρομος από την κουρδική ηγεσία για την επιβίωση του λαού της, μετά την φυγή των Αμερικανών, στους οποίους είχε επενδύσει.

Πλέον, οι Κούρδοι της Συρίας μετατοπίζονται προς τον Άσαντ και τη Ρωσία, στερώντας από την Ουάσιγκτον το μοναδικό έρεισμα που διέθετε στη Συρία. Για την ακρίβεια είναι ο πρόεδρος Τραμπ που με την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «πυροβόλησε τα πόδια της χώρας του», προσφέροντας τζάμπα ένα στρατηγικής σημασίας δώρο στον Άσαντ και στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναγκαστική στροφή των Κούρδων διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πλέον σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις, αν και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ των δύο. Αυτός είναι ο λόγος που ο συριακός στρατός δεν πάει στις κουρδικές περιοχές που υφίστανται την τουρκική εισβολή.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να δυσκολεύουν για την Άγκυρα, καθώς η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη χθεσινή μέρα.

Συνάντηση με θέμα την τουρκική εισβολή είχαν στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει υποστηρικτές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επειδή επέλεξε να παραβρεθεί στο διακρατικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε: «Αν η Τουρκία καταφέρει να επιλύσει το συριακό προσφυγικό πρόβλημα εντός της Συρίας, τότε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουγγαρίας». Κατάφερε μ’ αυτή τη δήλωση να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ πολιτικού κυνισμού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπή σε κατάστημα καλλυντικών στον Πειραιά από 7χρονους δράστες

Σήμερα

Το «χτύπημα» έγινε τη στιγμή που το ταμείο έμεινε αφύλαχτο, καθώς ήταν η ώρα που άλλαζαν βάρδια οι υπάλληλοι

Αυτοκτόνησε η YouTuber και ακτιβίστρια Mikayla Raines

Σήμερα

«Δεν άντεχε άλλο αυτά που ένιωθε και έβαλε τέλος στη ζωή της» είπε ο σύζυγος της 29χρονης

Αμφιλοχία: Ανδρας σκότωσε την κουμπάρα του και αυτοκτόνησε

Σήμερα

Η άτυχη γυναίκα ήταν μητέρα τριών παιδιών και κάτοικος της περιοχής

«Χαμάμ» η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ: Χωρίς κλιματισμό η αίθουσα ‑ Οι καταγγελίες

Σήμερα

Φοιτητική παράταξη καταγγέλλει ότι «σε περιόδους καύσωνα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης είναι αποπνικτική»

O ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο ψάρι

Σήμερα

Πρόκειται για γλαύκο φέτα, βρέθηκε ποσότητα υδραργύρου

Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με Ισραήλ και Ιράν για την παραβίαση της εκεχειρίας: Δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν

Σήμερα

Μίλησε με Νετανιάχου και του ζήτησε να μην βομβαρδίσει την Τεχεράνη

Ινδή ήθελε γάμο ‑ Ο άνδρας παντρεύτηκε άλλη: Αυτό που ακολούθησε ήταν ...σατανικό

Σήμερα

Μία καλοστημένη παγίδα για να εκδικηθεί τον «έρωτα της ζωής της»

Χίος: Χάρτης του Copernicus αποτυπώνει τις περιοχές που κάηκαν από την πυρκαγιά

Σήμερα

Η υπηρεσία rapid mapping του Copernicus απεικονίζει με εξαιρετική ακρίβεια τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στη Χίο - Μέχρι το πρωί της Δευτέρας 22.000 στρέμματα είχαν καεί

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Ποιοι θα λάβουν πρώτη κλήση ‑ Τι πρέπει να έχουν μαζί τους

Σήμερα

Επιστράτευση: Με αφορμή την κρίση στην Μέση Ανατολή πολλοί είναι οι Έλληνες που αναρωτιούνται - γεγονός που φαίνεται από τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο - ποιες είναι οι ηλικίες εκείνες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης και πότε παίρνεις απαλλαγή

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη έπεσε από τον πρώτο όροφο του «Παπανικολάου»

Σήμερα

Η 17χρονη μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.