Μείωση 5% προκαταβολής φόρου εισοδήματος
Μικρότερη θα είναι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων
Δημοσίευση 17/10/2019 | 11:58
Μικρότερη θα είναι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει και σε αυτές μέρισμα από το υπερπλεόνασμα του 2019.
Αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και το σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες έχουν αναφορά για ποσό ύψους 138 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να είναι μεγαλύτερο και να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή και θα κριθεί από το ύψος του υπερπλεονάσματος.
Η ελάφρυνση, τουλάχιστον των 138 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 95% από 100% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερα τον Δεκέμβριο (τελευταία δόση), ενώ για όσους έχουν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο θα γίνει πίστωση του ποσού που τους αναλογεί στους λογαριασμούς τους.
Διευκολύνει και το Δημόσιο
Η κίνηση αυτή ευνοεί σημαντικά τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης λαμβάνεται ένα μέτρο που οδηγεί στη μείωση των επιβαρύνσεων, ταυτόχρονα όμως διευκολύνει και το ελληνικό Δημόσιο. Οπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών με τη διάθεση του ποσού των 138 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις επί της ουσίας γίνεται μεταφορά δημοσιονομικού χώρου.
Ουσιαστικά, εξαιτίας της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (στα κέρδη του 2019) από το 28% στο 24% θα προέκυπταν και μειωμένες προκαταβολές φόρου. Η εξέλιξη αυτή θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να επιστρέψει το 2020 μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας ενδεχομένως μεγαλύτερη πίεση στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το υπερπλεόνασμα, όμως, στον τρέχοντα προϋπολογισμό τη διευκολύνει στο να επιστρέψει φέτος στις επιχειρήσεις τα σχετικά ποσά ή τμήμα αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 100% μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά. Αυξήθηκε σταδιακά από το 2015 στο 75% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έφθασε στο 100% το 2016, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε αμέσως από το 80% στο 100%. Σημειώνεται ότι την ίδια χρονιά (δηλαδή το 2015) αυξήθηκε και ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε αναφέρει ότι αν στη διάρκεια του 2020 διαπιστωθεί ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος μεγαλύτερος των εκτιμήσεων, τότε αυτός θα αξιοποιηθεί είτε για μείωση του τέλους επιτηδεύματος, είτε για μείωση της προκαταβολής φόρου, είτε για την περαιτέρω αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.