E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΕΚΑΒ: Ασθενοφόρα κυκλοφορούν ενώ έχουν «γράψει» 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα

Στην Αττική ένα ασθενοφόρο αντιστοιχεί σε 150.000 κατοίκους

ΕΚΑΒ: Ασθενοφόρα κυκλοφορούν ενώ έχουν «γράψει» 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/10/2019 | 14:04

Παλαιωμένος στόλος ασθενοφόρων, σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό - ιδίως σε μεγάλες πόλεις και νησιά -, χιλιάδες κλήσεις καθημερινά (πολλές εκ των οποίων για περιστατικά κάθε άλλο παρά επείγοντα) και αποστάσεις χιλιομέτρων που πολλές φορές καλύπτονται με επικίνδυνα οχήματα συνθέτουν την πραγματικότητα για τους εργαζομένους του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΕΚΑΒ ύστερα από μία δεκαετία ύφεσης βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς προσπάθειας ανασυγκρότησης. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, «κύριο μέλημα είναι η διατήρηση του χαρακτήρα του ΕΚΑΒ που αποτελεί τον μοναδικό φορέα παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας καθώς και βασικό πυλώνα της πολιτικής προστασίας σε θέματα υγείας. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει πρωτίστως να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες, αφού είναι ελάχιστες οι περιοχές που δεν χρειάζονται ενίσχυση».

Προβλήματα

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 127 παραρτήματα και τομείς του ΕΚΑΒ πανελλαδικά μόνο το ένα τρίτο δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις, με τα προβλήματα να είναι εντονότερα στην Αττική, λόγω πληθυσμού, συνθηκών και της μη ορθολογικής χρήσης του ΕΚΑΒ από πολίτες καθώς και στα νησιά: «Στην Αττική χρειαζόμαστε περί τα 80-85 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, περί τα 40-45 στη βραδινή. Αυτή τη στιγμή, στην πρωινή βάρδια έχουμε 65».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, σημειώνει ότι ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπεται τουλάχιστον η αντιστοιχία ενός ασθενοφόρου ανά 30.000 κατοίκους και μία κινητή μονάδα (με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) ανά 100.000 κατοίκους, σήμερα στην Αττική ένα ασθενοφόρο αντιστοιχεί σε 150.000 κατοίκους και μία κινητή μονάδα σε 500.000 κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα αμφότεροι, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των ασθενοφόρων, περιγράφουν ότι το 50% των 1.200 οχημάτων είναι τουλάχιστον 15 ετών, καθώς είχαν παραληφθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Υπάρχουν οχήματα που έχουν "γράψει" πάνω από 1.000.000 χιλιόμετρα, ενώ ακόμα και κάποια από τα 143 που δωρίστηκαν το 2009 από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100.000 χιλιόμετρα και 25-30 εξ αυτών είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών» λέει ο Μαθιόπουλος, προσθέτοντας ότι τα παλαιότερα των ασθενοφόρων έχουν υποστεί αλλαγή κινητήρα μέχρι και τρεις ή τέσσερις φορές στα χρόνια χρήσης τους.

Με τις ανάγκες σε εξοπλισμό και προσωπικό να είναι κραυγαλέες, συνεχίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, το ΕΚΑΒ δέχεται σε ημερήσια βάση περί τις 5.000 κλήσεις ανά 24ωρο, διακομίζοντας 850 περιστατικά: «Οσον αφορά τον χρόνο ανταπόκρισης στα περιστατικά, τα στοιχεία σχετικής ημερίδας του περασμένου Ιανουαρίου αποδεικνύουν ότι στο 40% των περιστατικών αυτός ξεπερνά τη μισή ώρα. Την ίδια στιγμή, συχνά σημειώνονται περιστατικά επιθέσεων εις βάρος διασωστών και οχημάτων του ΕΚΑΒ από αγανακτισμένους οικείους τραυματιών ή ασθενών, που θεωρούν ότι υπεύθυνοι για την όποια αργοπορία είμαστε εμείς, καθώς είμαστε οι πρώτοι που φτάνουμε στο σημείο».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρή φάλαινα στη Δανία: Εξετάζουν αν είναι ο «Τίμι» που συγκίνησε τη Γερμανία

Σήμερα

Νεκρή μεγάπτερη φάλαινα εντοπίστηκε κοντά στο Ανχολτ της Δανίας, με τις αρχές να εξετάζουν αν πρόκειται για τον «Τίμι», τη φάλαινα που διασώθηκε από γερμανική παραλία και αφέθηκε στη Βόρεια Θάλασσα

Δείτε βίντεο: Θεατής προσπαθεί να ρίξει ποδηλάτες του Giro d` Italia στην άσφαλτο για να γίνει viral

Σήμερα

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Giro d` Italia όταν ο δράστης με έναν ακόμη επιχείρησαν να σπρώξουν και να ρίξουν ποδηλάτες εν μέσω του αγώνα, προκειμένου να το ανεβάσουν στα social media

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

Σήμερα

Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

Σήμερα

Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία

Μαρουσάκης: Διήμερο έντονης κακοκαιρίας, με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

Σήμερα

Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για δύο κύματα κακοκαιρίας το επόμενο εικοσιτετράωρο στη χώρα

Τραγικό τέλος για 22χρονη διακοσμήτρια στις ΗΠΑ, την σκότωσε με όπλο ο πατέρας του συντρόφου της

Σήμερα

Ο 54χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας - Η 22χρονη Γουίτνι μόλις είχε πιάσει τη δουλειά των ονείρων της

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

Σήμερα

Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

Σήμερα

Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

Σήμερα

Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

Σήμερα

Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.