Η κρίση έλυσε το... κυκλοφοριακό!
Οι μετακινήσεις μειώθηκαν στις απολύτως απαραίτητες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 18/2/2013 | 00:00
Τελικά, η κρίση κάνει και κάπου καλό - το κυκλοφοριακό μειώθηκε στην Αθήνα έως και κατά 60% τις ώρες αιχμής και κατά 20% τις υπόλοιπες ώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κρίση μάλλον έλυσε το κυκλοφοριακό!
Οι μετακινήσεις μειώθηκαν στις απολύτως απαραίτητες και οι χρόνοι διαδρομής έχουν μειωθεί σημαντικά.
H επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μειώθηκε κατά περίπου 9,5%, το οποίο φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και τα έσοδα έως και 20%.
Η κίνηση με ταξί επίσης μειώθηκε έως και κατά 40%.
Όπως αναφέρουν, "Στη λεωφόρο Συγγρού με κατεύθυνση προς το κέντρο ο μέσος ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος μειώθηκε κατά περίπου 17% την τριετία 2009-2012, ενώ σχεδόν κατά 16% μειώθηκε ο φόρτος και στη λεωφόρο Αθηνών με κατεύθυνση προς το Δαφνί και στη λεωφόρο Συγγρού προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Οι χρόνοι διαδρομής μειώθηκαν κατά 9% το 2010, εκ νέου κατά 5% το 2011, ενώ το 2012 καταγράφηκε επιπλέον μείωση 10%.
Αντίστοιχα η μέση ταχύτητα κίνησης τις καθημερινές κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής αυξήθηκε σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες και περισσότερο στη λεωφόρο Κηφισού με κατεύθυνση προς τον Πειραιά (πάνω από 20%), στη λεωφόρο Αθηνών προς κέντρο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προς την Κηφισίας, στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Γλυφάδα και στη λεωφόρο Κηφισίας προς κέντρο. Αντίθετα τη μικρότερη αύξηση ταχύτητας εμφάνισαν οι δρόμοι του κέντρου".
O επίκουρος καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Βογιατζής αναφέρει τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώθηκε το κυκλοφοριακό στην Αθήνα: η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία αλλά και η ραγδαία αύξηση στην τιμή της βενζίνης.
"Τα θετικά αποτελέσματα όμως σημειώθηκαν ακούσια, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική", τονίζει.