Κόκκινο κρασί: Ένας πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε
Με ορισμένες βασικές γνώσεις θα μπορείτε να επιλέξετε με σιγουριά
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι για το κρασί, μοιράζονται την ανάγκη για τη βασική γνώση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ψυχαγωγία. Με ορισμένες βασικές γνώσεις και κατανόηση του οίνου, μπορείτε με σιγουριά να επιλέξετε, να αγοράσετε και να σερβίρετε κρασί. Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια κάβα ποτών Αθήνα θα γνωρίζετε πλέον ποιο κρασί να επιλέξετε και ποιο οχι.
Το κρασί όπως όλοι γνωρίζουμε παράγεται από χυμό σταφυλιών που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι μερικά κρασιά μπορούν να γίνουν και από άλλα φρούτα, και αυτά τα είδη κρασιών συνήθως χαρακτηρίζονται ως οίνος φρούτων ή το όνομα του καρπού και του κρασιού, όπως κρασί φράουλας ή κρασί βατόμουρο.
Βοηθά το να κατανοήσετε την ορολογία που σχετίζεται με το κρασί, διότι, μαθαίνοντας τους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των γεύσεων και των χαρακτηριστικών του κρασιού θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με αυτό.
Το κρασί είναι κατασκευασμένο από ένα συγκεκριμένο είδος σταφυλιών γνωστό ως κλήμα ή αμπέλι. Αυτά τα σταφύλια είναι διαφορετικά από τα επιτραπέζια σταφύλια που τρώμε. Τείνουν να είναι μικρότερα και πιο συμπυκνωμένα από τα επιτραπέζια σταφύλια με λιγότερη υγρασία. Έχουν επίσης την τάση να έχουν περισσότερους σπόρους και παχύτερο δέρμα, επίσης είναι πιο γλυκιά, επειδή τα σάκχαρα στο γλεύκος των σταφυλιών χρειάζονται για να ζυμώσουν στο αλκοόλ. Τα κόκκινα και λευκά κρασιά, αντίστοιχα, είναι είτε με μαύρο είτε με λευκά σταφύλια.
Τύποι κρασιών
- Το κόκκινο κρασί είναι κατασκευασμένο από σταφύλια με μαύρο δέρμα και μπορεί να κυμαίνεται από ξηρό έως γλυκό. Ένα κόκκινο κρασί παίρνει το χρώμα του από τον χυμό που μένει σε επαφή με το δέρμα ως μέρος της διαδικασίας οινοποίησης.
- Το λευκό κρασί είναι κατασκευασμένο από σταφύλια που έχουν μπρούτζινο δέρμα και μπορούν να κυμαίνονται από ξηρό έως γλυκό.
- Το ροζέ κρασί γίνεται κυρίως από σταφύλια μαύρου χρώματος ή από ένα μίγμα σταφυλιών με χαλκό και μαύρο δέρμα.
- Ένας αφρώδεις οίνος μπορεί να είναι κόκκινος, λευκός ή ροζέ, αν και οι λευκοί και οι ροζέ είναι οι πιο συνηθισμένοι. Οι αφρώδεις οίνοι γίνονται με διάφορες μεθόδους και περιλαμβάνουν δημοφιλείς ποικιλίες όπως η Champagne, ή το Prosecco, μεταξύ άλλων. Μπορούν να κυμαίνονται από ξηρό μέχρι γλυκό.
Τα κρασιά κυμαίνονται από ξηρά, που σημαίνει χωρίς γλυκύτητα ή πολύ υπολειμματική ζάχαρη, σε γλυκά. Τα περισσότερα γλυκά κρασιά επισημαίνονται ως γλυκό κρασί, επιδόρπιο κρασί, ή παγωμένο κρασί, αν και ορισμένα κρασιά είναι χαρακτηριστικά γλυκά χωρίς να επισημαίνονται ως τέτοια, όπως το Μόσχατο ή το Port.
Η σοδειά είναι η χρονιά που συγκομίστηκαν τα σταφύλια του κρασιού. Τα κρασιά μπορούν είτε να επισημαίνονται ως vintage ή όχι. Τα κρασιά εκλεκτής ποιότητας θα έχουν μια ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα του κρασιού, ενώ τα κρασιά που δεν είναι εκλεκτής ποιότητας θα επισημαίνονται ως NV. Η πλειονότητα των ξηρών κόκκινων, λευκών και ροζέ οίνων έχουν μια αναγραφόμενη ημερομηνία. Οι αφρώδεις οίνοι και ορισμένα επιδόρπια μπορεί να είναι είτε εκλεκτής ποιότητας είτε μη εκλεκτής ποιότητας.