E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το παγωτό που δεν λιώνει και πως μπορείς να το βρεις

Φαίνεται ότι η επιστήμη έκανε το θαύμα της για ακόμα μια φορά και δημιούργησε ένα παγωτό που δεν λιώνει

Το παγωτό που δεν λιώνει και πως μπορείς να το βρεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια φυσική πρωτεΐνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει το παγωτό πιο ανθεκτικό στην τήξη. Ειδικότερα, η πρωτεΐνη δεσμεύει τον αέρα, το λίπος και το νερό, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ομαλή συνοχή, που επιτρέπει στα παγωτά να μη λιώνουν.

Έτσι, το νέο συστατικό επιτρέπει στα παγωτά να παραμένουν παγωμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε ζεστές θερμοκρασίες, ενώ δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μαλακώσουν σε περίπτωση που παραμείνουν για πολλή ώρα στην κατάψυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λίγα λόγια είναι πάντα έτοιμα προς κατανάλωση στη ζέστη και στο κρύο.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Dundee ανέπτυξαν μια μέθοδο παραγωγής της νέας πρωτεΐνης.

Για παράδειγμα, ένα σπιτικό παγωτό ή του εμπορίου περιέχει λίπος και νερό (σε κρέμα ή γάλα) ζάχαρη και ίσως μερικά αυγά. Η περιεκτικότητα σε νερό επηρεάζει τον ρυθμό της τήξης (περισσότερο νερό σημαίνει πιο αργή τήξη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτεΐνη που ανακάλυψαν οι ερευνητές ονομάζεται BsIA και συνδέεται με το λίπος και τον αέρα για να σταματήσει το λιώσιμο (υγροποίηση) του παγωτού καθώς θα αυξάνεται η θερμοκρασία. Η BsIA είναι μια πρωτεΐνη υδατο-απώθησης, η οποία κρατά το παγωτό σαν ένα ωραίο παγωμένο κρεμώδες τζελ.

Ταυτόχρονα, αυτή η πρωτεΐνη κρατά θα λέγαμε το παγωτό ιδανικό προς κατανάλωση σε όλες τις συνθήκες, καθώς μας επιτρέπει να κλέψουμε μια γρήγορη κουταλιά από το ψυγείο, χωρίς να περιμένουμε να ξεπαγώσει πρώτα ή να μαλακώσει.

Και από θερμίδες, τι λέει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή όλα τα ανωτέρω ακούγονται πολύ ωραία, ας περάσουμε και στο κύριο ζήτημα των θερμίδων, που μας αφορά όλους. Σύμφωνα λοιπόν με την ερευνητική ομάδα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το παγωτό θα μπορούσε να κατασκευάζεται με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και λιγότερες θερμίδες απ'ότι σήμερα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι το παγωτό με αυτό το συστατικό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου η εισηγητής της μελέτης, Cait MacPhee από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας) δηλώνει: "Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες του νέου συστατικού για τη βελτίωση του παγωτού, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους κατασκευαστές".

Ο Dr Nicola Stanley-Wall από το Πανεπιστήμιο του Dundee δήλωσε με τη σειρά του: "Ήταν διασκεδαστικό που εργαζόμασταν για την εφαρμοσμένη χρήση μιας πρωτεΐνης που εντοπίστηκε αρχικά για πρακτικούς σκοπούς σε βακτήρια".

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχονται Ελλάδα 1.200 millionaires με 7,7 δισ. ευρώ στις βαλίτσες τους

Πριν 8 ώρες

Στην όγδοη θέση παγκοσμίως η χώρα μας

Στο Μεξικό, χωρίς νυχτερίδες δε θα υπήρχε τεκίλα

Πριν 8 ώρες

Κι όμως, αυτές οι αόρατες υπάρξεις είναι οι αληθινοί αρχιτέκτονες πίσω από το πιο διάσημο ποτό του Μεξικού

«Σχολείο των γιαγιάδων»: Η απίστευτη ιστορία του πιο συγκινητικού σχολείου στον κόσμο

Πριν 8 ώρες

Το Aajibaichi Shala έγινε σύμβολο έμπνευσης και δεύτερων ευκαιριών στη γυναικεία ζωή

Ξέρετε τι είναι το FOMO: Το FOFO όμως είναι πολύ χειρότερο

Πριν 8 ώρες

Πιο βαθύ και μάλλον πιο τραυματικό

Η πόλη που «έσβησε» τον ήλιο: Δεν θα ξαναδεί φως μέχρι τον Ιανουάριο του 2026

Πριν 8 ώρες

64 ημέρες απόλυτου χειμώνα: Η αμερικανική πόλη που αποχαιρετά τον ήλιο

«Ξύλινα κουτιά»: Τα πρωτότυπα έπιπλα του Μεσαίωνα και η έξυπνη χρήση τους

Χτες

Όταν η ανάγκη γέννησε μια από τις πιο πρωτότυπες λύσεις ύπνου της ιστορίας

Το μυστικό γιατί οι άνθρωποι διψούν για Χριστούγεννα ‑ και πώς η Mariah Carey το κατάλαβε πρώτη

Χτες

Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να γιορτάζουν όλο και συχνότερα τα Χριστούγεννα

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Χτες

Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Η κρυφή αγορά εργασίας του σκοτεινού ιστού: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Προχτές

Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.