E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Ο μετεωρίτης θα μπορούσε να είχε πέσει στην Ελλάδα»

Αποκάλυψη-σοκ του αστροφυσικού και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Μανώλη Γεωργούλη

«Ο μετεωρίτης θα μπορούσε να είχε πέσει στην Ελλάδα»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/2/2013 | 00:00

Κι όμως, ο μετεωρίτης που έπεσε στη Ρωσία και έχει τραυματίσει πάνω από 500 άτομα, θα μπορούσε να είχε πέσει στην Ελλάδα! Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο news.gr ο αστροφυσικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μανώλης Γεωργούλης, ενώ το περιστατικό έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο έχει περάσει. Μπορεί να συνεχιστεί σε περιοχές όχι εύκολα παρατηρήσιμες. Είμαστε τυχεροί στην περίπτωση αυτή, καθώς ο μετεωρίτης θα μπορούσε να είχε πέσει και στην Ελλάδα, επειδή -όταν μιλάμε για τέτοια φαινόμενα- αποστάσεις όπως αυτή της χώρας μας με τη Ρωσία είναι μικρές», τονίζει στο news.gr ο αστροφυσικός.

Δεν αποκλείει, μάλιστα, το ενδεχόμενο ορισμένα από τα θραύσματα να έχουν πέσει και σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στη χώρα μας, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό, καθώς δεν είναι παρατηρήσιμο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο το οποίο προκάλεσε διχογνωμία από διάφορες πλευρές της επιστημονικής κοινότητας, σε ό,τι αφορά το συσχετισμό και την ακριβή ώρα εμφάνισής του.

Μεγαλύτεροι από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα είναι οι μετεωρίτες οι οποίοι έφτασαν, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην περιοχή της κεντρικής Ρωσίας, σύμφωνα με τον κύριο Γεωργούλη. Όπως αναφέρει, το φαινόμενο σχετίζεται με τον αστεροειδή ο οποίος πέρασε με ταχύτητα 29.000 χιλιομέτρων από τη Γη το πρωί της Παρασκευής στις 09.25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, το μέγεθος των θραυσμάτων είναι τέτοιο που δεν διαλύθηκε κατά την είσοδο και ανάφλεξή του στην ατμόσφαιρα της Γης. «Κινούνται σε ένα περιβάλλον μικρότερης πυκνότητας και ξαφνικά εισέρχονται σε περιβάλλον μεγαλύτερης πυκνότητας -την ατμόσφαιρα- όπου συναντούν ένα “τείχος”, αναφλέγονται και διαλύονται».

Αντίθετη άποψη σχετικά με τον αστεροειδή έχει ο αστροφυσικός και διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, καθώς, όπως λέει, ένας νέος αστεροειδής, ο οποίος δεν έχει σχέση με το φαινόμενο της πτώσης των μετεωριτών στη Ρωσία, θα περάσει το βράδυ της Παρασκευής κοντά στη Γη γύρω στις 21.00 και θα είναι ορατός από την Αυστραλία.

«Κάθε μέρα που περνάει, 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν στη Γη, αλλά δεν γίνονται αντιληπτά. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έγινε αντιληπτό γιατί έπεσε σε κατοικημένη περιοχή», επισημαίνει. Όπως υποστηρίζει ο κύριος Σιμόπουλος, «ο αστεροειδής -που απόψε θα είναι ορατός από τη Γη- έχει μέγεθος μίας πολυκατοικίας δεκατριών ορόφων».

«Η ταχύτητα των θραυσμάτων ξεπερνάει τα 100.000 χιλιόμετρα την ώρα από τη στιγμή που εισχώρησε στη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ η σύγκρουση με τα ανώτερα σώματα της ατμόσφαιρας είναι τέτοια, ώστε η έκρηξη να το διασπείρει σε μεγάλα κομμάτια σε όλη τη γύρω περιοχή», προσθέτει.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Πριν 11 ώρες

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνας επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Πριν 11 ώρες

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Πριν 11 ώρες

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 11 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 11 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 11 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 11 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 11 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.