Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το νέο καθεστώς e‑αποδείξεων
Δείτε αναλυτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δημοσίευση 4/11/2019 | 08:11
Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές τους.
Δηλαδή από το 2020 και μετά δεν θα χρειαστεί να εξοφλούν ηλεκτρονικά δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν πλήρως από τη συλλογή αποδείξεων. Θα πρέπει ένα τμήμα του εισοδήματός τους να καλύπτεται με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί είτε με μετρητά είτε με ηλεκτρονικό χρήμα.
Το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της εβδομάδας με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση.
Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι οι εξής:
- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
- Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα για το ίδιο έτος δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.
- Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για ακόμη περισσότερα νέα, μπείτε στην ροή ειδήσεων του E-Daily.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μαδρίτη: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση κτιρίου ‑ Ανασύρθηκαν τέσσερις σοροί
Σήμερα
Μαδρίτη: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση κτιρίου - Ανασύρθηκαν τέσσερις σοροί
Προβλήματα στην Ανδρο από ισχυρή νεροποντή: Υπερχείλισε χείμαρρος, γέμισαν λάσπες οι δρόμοι
Σήμερα
Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές στο Νειμποριό
Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει – Ποιες ώρες και μέρες θα ισχύει, ποια οχήματα εξαιρούνται
Σήμερα
Περιοχές εφαρμογής του Δακτυλίου
Δείτε τις περιοχές με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής
Σήμερα
Εστιατόριο στην Κρήτη έκρυψε 18.500 αποδείξεις
Τρεις τραυματίες σε σύγκρουση δύο οχημάτων στην Κατερίνη – Υπό την επήρεια αλκοόλ ο ένας από τους δύο οδηγούς
Σήμερα
Σε σοβαρή κατάσταση μία 64χρονη
Τραγωδία στη Νέα Υόρκη με 12χρονη που σκοτώθηκε κάνοντας subway surfing
Σήμερα
Είχε ανεβάσει σοκαριστικά βίντεο στο TikTok
Έκρηξη στη Jacky.O: Το «μήνυμα» και οι νονοί της αθηναϊκής νύχτας – Ισχυρή εκρηκτική ύλη βλέπει το ΤΕΕΜ
Σήμερα
Τι είπε στους αστυνομικούς ο ιδιοκτήτης της ντισκοτέκ
Μαρουσάκης: Η κακοκαιρία Barbara φεύγει ‑ Πού θα βρέξει σήμερα και πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Σήμερα
Ο καιρός προβλέπεται να βελτιωθεί σταδιακά μέσα στην εβδομάδα
Ιστορική αύξηση της τιμής του χρυσού – Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά
Σήμερα
Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τις 4.001,11 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά να διατίθεται ‑ Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα νησιά
Σήμερα
Οι εκτιμήσεις της αγοράς - Συστάσεις για προσοχή στις απάτες
Σκληρό «παζάρι» στην Αίγυπτο για τη Γάζα – ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Σήμερα