«Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;» μια θεατρική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας της Μέλπως Αξιώτη
Στο Θέατρο Τ από τις 20 Νοεμβρίου και για τρία διήμερα
Δημοσίευση 5/11/2019 | 14:49
Η ηθοποιός Αννέτα Κορτσαρίδου και ο σκηνοθέτης Μιχάλης Τσουρουνάκης συναντιούνται ξανά και αυτή τη φορά μας προσκαλούν σε «χορό», με την παράσταση «Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;». Μία θεατρική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας της Μέλπως Αξιώτη.
Ο άλλοτε ποιητικός και άλλοτε καθημερινός λόγος της Αξιώτη είναι το όργανο μέσα από το οποίο δίνεται ζωή στην ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, οι οποίοι προχωρούν από το εγώ στο εμείς, αποζητούν να αφήσουν πίσω τη μοναξιά τους και να συνδεθούν μεταξύ τους. Πρόκειται για μια πρόσκληση σε χορό, σε ένα βαλς υψηλών απαιτήσεων στο οποίο ο καθένας αναζητά τη δική του υπέρβαση, τη δική του «Μαρία» για να εξηγήσει το αίνιγμα που λέγεται ζωή. Οι ήρωες του έργου ψάχνουν τις δικές τους απαντήσεις, προσπαθούν να χαράξουν την πορεία τους και να αφουγκραστούν τα βήματα του διπλανού τους.
Η Άννα, ο Γιάννης, η Μάρθα και η κυρία Θαλή, βουνά κι ανέμους άφησαν πίσω τους, προχώρησαν βήμα προς βήμα, μέσα από τη χαρά και τον πόνο, καθένας διαφορετικά, και στο τέλος σμίξανε μαζί. Άνθρωποι με διαφορετικές πτυχές, χαμένοι μέσα σε θολές πολιτείες, βρίσκουν ο ένας τον άλλο και ο καθένας τον εαυτό του, απαντώντας στο ερώτημα «Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;», πάντα με μία λέξη. Ναι.
Η ιστορία του έρωτα του ανθρώπου, όπου κι αν βρίσκεται «...σ' ένα οποιοδήποτε μικρό κομματάκι της γης...». Η ιστορία της ζωής.
«Έτρεμα μήπως δεν προλάβω να τα γνωρίσω όλα γύρω μου. Έτρεμα, πάλι, ύστερα, μήπως τελειώσουν όλα και δεν απομείνει τίποτα άλλο για την συνέχεια της ζωής. Αλλά η ζωή είναι μεγάλη και ησύχασα.»
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο λόγος της Αξιώτη είναι ελλειπτικός, συχνά ρυθμικός, με λογικά άλματα και βρίσκεται πολύ κοντά στον προφορικό. Βασικό άξονα του έργου αποτέλεσε η μνήμη και η απόπειρα ανάπλασης του παρελθόντος. Η Αξιώτη εκφράζει το συλλογικό στην αιωνιότητά του, εκφράζει την ασύνειδη μνήμη, αποφεύγοντας τους περιορισμούς της λογικής, αγγίζοντας τα βάθη της ανθρώπινης φύσης.
Μιλάμε για να κρύψουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Εμείς εδώ δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό που λέγεται, για να φωτίσουμε αυτό που δεν λέγεται.
Μιχάλης Τσουρουνάκης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Τρόποι Πρόσβασης:
ΟΑΣΘ:
Από κέντρο ΣΤΑΣΗ Μεταμόρφωση του Σωτήρος – 33, 7,39 /
Από ανατολικά ΣΤΑΣΗ Λαογραφικό Μουσείο – 2,3,5,6,33,39ΟΑΣΘ Από κέντρο ΣΤΑΣΗ Μεταμόρφωση του Σωτήρος – 33, 7,39 /
Από ανατολικά ΣΤΑΣΗ Λαογραφικό Μουσείο – 2,3,5,6,33,39
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ.
Παραστάσεις:
Τετάρτη και Πέμπτη στις 20-21 Νοεμβρίου, 27-28 Νοεμβρίου, 4-5 Δεκεμβρίου 2019 στις 22.00
Διάρκεια παράστασης: 55’
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (ανέργων, φοιτητών, άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310854333
Περισσότερα www.theatrot.gr