E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχονται μειώσεις φόρων έως 19.200 ευρώ για ανακαινίσεις ακινήτων

Θα εκπίπτει από την εφορία το 40% τον δαπανών

Έρχονται μειώσεις φόρων έως 19.200 ευρώ για ανακαινίσεις ακινήτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/11/2019 | 13:00

Ισχυρά φορολογικά κίνητρα προς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για την ανακαίνιση κτηρίων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να τονωθεί ο κλάδος της οικοδομης αλλά και η μείωση της φοροδιαφυγής αφού οι επαγγελματίες θα πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια για τις επιδοτούμενες συγκεκριμένες δραστηριότητες, 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι ιδιοκτήτες κτισμάτων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στα ακίνητά τους, το 2020, το 2021 και το 2022, εργασίες ανακαίνισης θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις φόρου κατά τα αμέσως επόμενα 4 έτη. Το 40% των εξόδων που θα καταβάλλουν για τις εργασίες αναβάθμισης των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος της επόμενης τετραετίας υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα μυστικά του νομοσχεδίου

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το άρθρο 16 του φορολογικού νομοσχεδίου:

  1. Οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν από 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη. Το συνολικό ποσό των εκπιπτουσών δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στο φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ανώτατο όριο 48.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου, το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 19.200 ευρώ, δηλαδή στο 40% των 48.000 ευρώ.
    Αξίζει να διευκρινιστεί ότι για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών. Π.χ. για τις πλακοστρώσεις θα λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την εργασία του επιτηδευματία και όχι τα έξοδα για να αγοραστούν τα πλακάκια, για το βάψιμο θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η δαπάνη για την αμοιβή του ελαιοχρωματιστή και όχι τα ποσά που θα έχουν καταβληθεί για να αγοραστούν οι μπογιές.

  2. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει, εξάλλου, η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από το φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:
    1. τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων
    2. οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά του ν. 4308/2014, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών
    3. οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.
  3. Σε περίπτωση εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, κατά το διάστημα 2021-2026, δεν θα εκπίπτει από το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο ιδιοκτήτης από τα μισθώματα ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.

Παραδείγματα – Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

  1. Iδιοκτήτης εκμισθούμενης κατοικίας πραγματοποιεί το 2020 δαπάνες συνολικού ύψους 5.000 ευρώ για την ανακαίνιση της συγκεκριμένης κατοικίας. Από τις δαπάνες αυτές, οι 3.000 ευρώ είναι οι δαπάνες για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο ακίνητο και οι 2.000 ευρώ είναι τα έξοδα για την αγορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Ως δαπάνη επί της οποίας θα υπολογιστεί το 40% θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 3.000 ευρώ που αφορά στις αμοιβές για τις εργασίες. Συνεπώς, το συνολικό ποσό έκπτωσης φόρου, το οποίο δικαιούται ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης ανέρχεται σε 1.200 ευρώ (στο 40% των 3.000 ευρώ). Το ποσό της έκπτωσης αυτής θα κατανεμηθεί ισόποσα στα επόμενα 4 έτη για να μειώσει τους φόρους εισοδήματος που θα βεβαιωθούν σε βάρος του ιδιοκτήτη κατά τα έτη αυτά. Δηλαδή, σε κάθε ένα από τα έτη της περιόδου 2021-2024 θα αφαιρείται ποσό 300 ευρώ (το ¼ της συνολικής έκπτωσης των 1.200 ευρώ) από το φόρο εισοδήματος, ο οποίος θα βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη με βάση τη φορολογική δήλωση την οποία θα έχει υποβάλει κατά το έτος αυτό. Αν για παράδειγμα ο συνολικός φόρος εισοδήματος που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης το 2021 είναι 1.000 ευρώ, το τελικό ποσό που θα καλείται να καταβάλει θα περιορίζεται στα 700 ευρώ, καθώς θα εκπίπτει το ποσό των 300 ευρώ. Αν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσει το 2022 είναι 500 ευρώ, τότε το τελικό ποσό που θα καλείται να καταβάλει θα είναι 200 ευρώ, καθώς θα εκπίπτει και πάλι ποσό 300 ευρώ.
  2. Φορολογούμενος με ιδιόκτητη κατοικία πραγματοποιεί το 2020 στην κατοικία του δαπάνες ανακαίνισης συνολικού ύψους 8.000 ευρώ. Από τις δαπάνες αυτές τα 4.000 ευρώ είναι οι πληρωμές για τις αμοιβές των επιτηδευματιών που εκτέλεσαν τις εργασίες στο ακίνητο και τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ είναι τα έξοδα για τα υλικά. Η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα είναι το ποσό των 4.000 ευρώ, οπότε το ποσό της έκπτωσης θα ανέλθει σε 1.600 ευρώ (στο 40% των 4.000 ευρώ). Το ποσό της έκπτωσης αυτής θα κατανεμηθεί ισόποσα στα επόμενα 4 έτη για να μειώσει τους φόρους εισοδήματος που θα βεβαιωθούν σε βάρος του ιδιοκτήτη κατά τα έτη αυτά. Δηλαδή, σε κάθε ένα από τα έτη της περιόδου 2021-2024 θα αφαιρείται ποσό 400 ευρώ (το ¼ της συνολικής έκπτωσης των 1.600 ευρώ) από το φόρο εισοδήματος ο οποίος θα βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη με βάση τη φορολογική δήλωση την οποία θα έχει υποβάλει κατά το έτος αυτό. Αν για παράδειγμα ο συνολικός φόρος εισοδήματος που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης το 2021 είναι 3.000 ευρώ, το τελικό ποσό που θα καλείται να καταβάλλει θα περιορίζεται στα 2.600 ευρώ, καθώς θα εκπίπτει το ποσό των 400 ευρώ. Αν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσει το 2022 είναι 1.500 ευρώ, τότε το τελικό ποσό που θα καλείται να καταβάλλει θα είναι 1.100 ευρώ, καθώς θα εκπίπτει και πάλι ποσό 400 ευρώ.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Σήμερα

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ

Γαλλία: 12χρονη πέθανε από τροφική δηλητηρίαση – 7 παιδιά νοσηλεύονται

Σήμερα

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχε αναφερθεί ακόμη ένα νέο κρούσμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων παιδιών σε οκτώ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σήμερα

Η Αττική δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή του καιρού - Δείτε την πρόγνωση Μαρουσάκη, Ζιακόπουλου, Τσατραφύλλια, αναλυτικοί χάρτες

Πέτρος Φιλιππίδης: Είμαι αλαζόνας, όχι βιαστής ‑ Tι είπε στην απολογία του

Σήμερα

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί, καθώς κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού.

Βλάντε Ντίβατς: Σοβαρό τροχαίο με τη μηχανή του

Σήμερα

Τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 57χρονου θρύλου του παγκόσμιου μπάσκετ

Ελλάδα και Λιβύη σε τροχιά έντασης

Σήμερα

Τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η επίσκεψη Γεραπετρίτη και στο βάθος η επιρροή της Τουρκίας

Μενίδι: Σαν... τρελό φορτηγό ‑ Βίντεο με το βυτιοφόρο να καρφώνεται σε μάντρα αυτοκινήτων

Σήμερα

Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο σημείο του τροχαίου, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη

Θησείο: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που πορτοφολάδες κλέβουν τουρίστες

Σήμερα

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας σε Airbnb στο Θησείο δείχνει πορτοφολάδες να κλέβουν τουρίστες με δήθεν βοήθεια στις αποσκευές

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες νέες επιχειρήσεις υπάγονται στο μέτρο

Σήμερα

Υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακή κάρτας εργασίας και για επιχειρήσεις με μικρό προσωπικό

Ισπανία: Αστυνομικός στραγγάλισε κλέφτη που του άρπαξε το κινητό

Σήμερα

«Θα τον πνίξεις τον άνθρωπο», του φώναζαν

Καύσιμα: Έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ η βενζίνη στα νησιά

Σήμερα

Πήρε την ανηφόρα η τιμή του πετρελαίου

Μόνο το 65% των σημερινών ιρανικών πυραύλων αναχαιτίστηκε από το Iron Dome

Χτες

Αυτό είναι μειωμένο από σχεδόν 90% την προηγούμενη ημέρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.