E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ετοιμότητα η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της αυριανής 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 16/11/2019 | 09:00

Σε ισχύ βρίσκονται ήδη τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα οποία φέτος θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το κλίμα είναι πιο «ηλεκτρισμένο», λόγω των αλλαγών στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και των πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου την Δευτέρα έλαβαν χώρα επεισόδια , δύο 24ωρα μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο υπόγειο του ιδρύματος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη και ρόπαλα. Η πρώην ΑΣΟΕΕ παραμένει κλειστή με απόφαση της συγκλήτου.

Οι Αρχές δεν θα βρίσκονται σε συναγερμό μόνο την 17η Νοεμβρίου αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, υπό το φόβο μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων είτε σε Αστυνομικά Τμήματα είτε σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και πρεσβείες. Η κορύφωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, ενώ άντρες με πολιτικά θα πραγματοποιούν προληπτικές προσαγωγές.

Παράλληλα, χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Φέτος στον επιχειρισιακό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα». Στην επέτειο του Πολυτεχνείου η συγκεκριμένη μηχανοκίνητη ομάδα θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στην πορεία δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει «απομόνωση» των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί εμφανιστούν) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι και αυτό που αφορά στο τι θα επακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να καταφεύγουν οι κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε περίπτωση επεισοδίων, χωρίς μεσολάβηση των πρυτανικών Αρχών και του Εισαγγελέα. Έτσι, κανείς δεν ξέρει εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών οι ταραχές να επικεντρώνονται στο κτίριο του Πολυτεχνείου, που αποτελούσε ορμητήριο επιθέσεων.
Οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιχειρήσει με ελικόπτερο από αέρος κατόπτευση στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, καθώς στο παρελθόν εκεί κρύβονταν πολεμοφόδια. Οι ταράτσες αποτέλεσαν και πριν από μία εβδομάδα ορμητήριο επιθέσεων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν ως «απάντηση» στην εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου.

«Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», δήλωσαν πηγές της ΕΛΑΣ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Σήμερα

Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Σήμερα

Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Βόλος: Η στιγμή που ο 40χρονος συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς

Σήμερα

Με απατούσε η γυναίκα μου, τι να έκανα» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Σήμερα

Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Σήμερα

Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Σήμερα

Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Σήμερα

Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Το τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο ‑ Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

Σήμερα

Πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στην κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας ‑ Ιταλίας μετά την ατάκα Σαλβίνι «να πάει ο Μακρόν με κράνος και τουφέκι στην Ουκρανία»

Σήμερα

Η Γαλλία κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθεί για τις «απαράδεκτες δηλώσεις» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης - Ο Σαλβίνι είχε ήδη χαρακτηρίσει «παλαβό» τον Γάλλο πρόεδρο

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.