Η κρίση χτύπησε και το fast food
Πτώση στα καταστήματα μαζικής εστίασης...

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 23/2/2013 | 00:00
Μέχρι 30% έπεσε η δουλειά στα καταστήματα μαζικής εστίασης το 2011, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Hellastat για τον εγχώριο κλάδο εστίασης σε καταστήματα fast food.
Η οικονομική ύφεση, η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, επιδείνωσαν το ήδη αρνητικό κλίμα.
Όπως αναφέρει η μελέτη, μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο τομέας της πίτσας (30% κάτω), έπειτα ακολουθεί το σουβλάκι με 28%, το fast food (26%), οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%.
¶λλωστε πολλά καταστήματα έβαλαν λουκέτο, και το 2012 η απασχόληση στον κλάδο σημείωσε πτώση 20%.
Οι happy hours σώζουν αρκετά την κατάσταση - δηλαδή οι εκπτώσεις μέσα στην ημέρα, συγκεκριμένες ώρες με χαμηλότερες τιμές.
Ακόμη, οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν και χαμηλότερες χρεώσεις για online παραγγελίες ή προσφορές.
Όσον αφορά τις μεγάλες εταιρείες, η McDonald's πούλησε τα 19 καταστήματα που διέθετε στην Ελλάδα στην Premier Capital, ενώ η αλυσίδα καταστημάτων Applebee's διέκοψε τη λειτουργία των καταστημάτων της στην Ελλάδα.
Αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι να μειωθεί ΦΠΑ στο 9%, προκειμένου να τονωθεί η αγορά.