E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συναγερμός σε όλα τα τελωνεία της χώρας για την έξαρση της λύσσας στην Τουρκία

Τι είναι η λύσσα και πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο

Συναγερμός σε όλα τα τελωνεία της χώρας για την έξαρση της λύσσας στην Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/11/2019 | 09:07

Την εντατικοποίηση των ελέγχων από όλα τα τελωνεία της χώρας ζητά με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της (διαβάστε το εδώ) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λόγω της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία. Υστερα από σχετική ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έξαρση της επικίνδυνης ζωοανθρωπονόσου στη γείτονα χώρα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σημαίνει συναγερμό σε όλα τα τελωνεία της ελληνικής επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες και όπως αναφέρεται στο έγγραφο, “σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”. Για το λόγο αυτό, “και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) της Απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής (ως ισχύει), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής”.

Στο πλαίσιο αυτό, “οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ένωση, για κτηνιατρικό έλεγχο”.
Ειδικότερα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, “αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανση τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλλυσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν την μετακίνηση του ζώου αλλά και την απαίτηση να διαθέτουν κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή ενωσιακό διαβατήριο(εφόσον πρόκειται για επανείσοδο), σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό(ΕΕ) με αριθμό 577/2013(ως ισχύει)”.

Η λύσσα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου και στον άνθρωπο παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και με δερματική επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από εκδορές και μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους.

Η περίοδος επώασης διαρκεί μεταξύ 2 έως 8 εβδομάδων ενώ στον άνθρωπο τα συμπτώματα της λύσσας, τα οποία εκδηλώνονται σταδιακά και καταλήγουν στο θάνατο είναι τα εξής: 1)Κόπωση, πυρετός, κεφαλαλγία, 2)αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, 3)γαστρεντερικές διαταραχές, 4)διαστολή της κόρης του οφθαλμού, 5)σιελόρροια, 6)επώδυνοι σπασμοί στους μυς της κατάποσης, 7)σπασμοί αναπνευστικών και άλλων μυών, 8)απώλεια αισθήσεων, 9)παράλυση άκρων, 10)θάνατος, μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.