E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σουβλάκι: Βλαβερό για τον οργανισμό το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων

Eίναι γνωστό πως δεν φημίζεται για τις λίγες θερμίδες του...

Σουβλάκι: Βλαβερό για τον οργανισμό το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λόγοι για τη μεγάλη θερμιδική του αξία αλλά και τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειές του στην υγεία είναι πολλοί, κυρίως τα λίπη και το λάδι (συνήθως φοινικέλαιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διατροφολόγοι αφού πρόσθεσαν τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα! O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους, κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες, μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710.

«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος - πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους -όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «Νέα» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον». Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. ¶λλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως, όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές, που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν... κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ' όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας -είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού του κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα -δηλαδή κακά- λιπαρά.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα, αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν -κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου μετατρέπει το κλασικό πουκάμισο σε fashion statement

Πριν 2 ώρες

Το διαχρονικό κομμάτι που αποκτά νέο χαρακτήρα μέσα από ένα μοντέρνο styling

Το ελληνικό χωριό που είναι χτισμένο μέσα στα βράχια

Πριν 2 ώρες

Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να σε μαγέψει

Η πλατεία‑γίγαντας που λίγοι ξέρουν ότι είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων – και βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί!

Πριν 2 ώρες

Η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων «κρύβεται» εκεί που δεν το περιμένεις - σε ένα ελληνικό νησί που λατρεύουν οι Ευρωπαίοι!

5 χωριά βγαλμένα από παραμύθι για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

Πριν 2 ώρες

Κλείσε το κινητό, πάρε ζεστό ρόφημα και άσε το φθινόπωρο να σε βρει εκεί!

Το λάθος που κάνουν όλοι με το gua sha και δε βλέπουν ποτέ αποτελέσματα

Χτες

Η λεπτομέρεια που σαμποτάρει τη skincare ρουτίνα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Otrovert: Το νέο... είδος ανθρώπου που δεν ταιριάζει πουθενά – και δεν το χρειάζεται

Χτες

Οι otroverts είναι παντού γύρω μας – απλώς δεν θα το καταλάβεις εύκολα

Αυτό το ποτό συνδέεται με την κατάθλιψη – ειδικά στις γυναίκες

Προχτές

Πώς ένα ποτήρι μπορεί να «ρίξει» τη διάθεσή μας

Η Ευρώπη γερνάει αστραπιαία – Δες ποια ελληνική περιοχή σπάει κάθε ρεκόρ

Προχτές

Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων «χτυπά κόκκινο» στην Ευρώπη

Τι συμβαίνει στο σώμα κάποιου, όταν κάνει απεργία πείνας

Προχτές

Η απεργία πείνας δεν είναι απλώς μια πράξη διαμαρτυρίας. Είναι μια σοβαρή βιολογική πρόκληση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.