E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Οι ΗΠΑ εισέρχονται επίσημα στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1941

Σαν σήμερα: Οι ΗΠΑ εισέρχονται επίσημα στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο
@USA Today
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Τέσσερις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ στην Χαβάη, που αποτελούσε έδαφος τον ΗΠΑ από το 1898 (έγινε η 50η πολιτεία το 1959), οι ΗΠΑ εισήλθαν και επίσημα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μέχρι τότε τηρούσαν ουδέτερη στάση.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας ήταν τεταμένες για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι ΗΠΑ δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επεκτατική πολιτική της Ιαπωνίας στην Κίνα. Το καλοκαίρι του 1941 μάλιστα, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου. Οι Ιάπωνες θέλησαν μετά από αυτή την εχθρική κίνηση να δώσουν ένα μάθημα, που θα ήταν τέτοιο ώστε να μην «σπρώξει» τους Αμερικάνους να αναμιχθούν στον πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαταγή για επίθεση δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1941. Στο Περλ Χάρμπορ βρίσκονταν 104 πλοία και περισσότερα από 300 αεροσκάφη. Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν να πλέουν προς τα δυτικά χωρίς να ειδοποιήσουν και έφτασαν 275 ναυτικά μίλια βόρεια της Χαβάης, από όπου και θα εξαπέλυαν την επίθεσή τους.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, στις 3.42 τα ξημερώματα ξεκίνησε η μάχη. Το αμερικανικό ναρκαλιευτικό «Condor» εντόπισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο και ύστερα από καταδίωξη κατάφερε να το βυθίσει. Τέσσερις ώρες αργότερα ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση των Ιαπώνων, με τα πρώτα αεροπλάνα. Ήταν Κυριακή και επικρατούσε μία γενική χαλαρότητα στην ναυτική βάση.

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να κάνουν αυτό που σχεδίαζαν: να τους πιάσουν στον ύπνο. Η εναέρια επίθεση ήταν θανατηφόρα και καταστροφική. 2.386 Αμερικάνοι (στρατιώτες και πολίτες) έπεσαν νεκροί, ενώ άλλοι 1.139 τραυματίστηκαν. Βυθίστηκαν 5 πλοία, ενώ καταστράφηκαν 188 αεροπλάνα. Οι Ιάπωνες έχασαν μόλις 64 άνδρες και 29 αεροπλάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την επόμενη κιόλας μέρα οι Αμερικανοί είχαν μια κοινή απαίτηση για εκδίκηση. Η ουδετερότητα που κρατούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή οι ΗΠΑ, εξαφανίστηκε μέχρι και στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της. Οι Ιάπωνες είχαν μόλις ξυπνήσει έναν «κοιμώμενο γίγαντα», κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με την συνέχεια του πολέμου. Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος Ρουσβελτ κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας. Στις 11 Δεκεμβρίου, οι σύμμαχοί Γερμανία και Ιταλία κήρυξαν πόλεμο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα το Κογκρέσο ψήφισε ομόφωνα υπερ του πολέμου εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Οι ΗΠΑ εισήλθαν και επίσημα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έθνος προηγούμενως μπορεί να ήταν διχασμένο, αλλά μετά το Περλ Χάρμπορ, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Παρ’ όλη την καταστροφή, οι Ιάπωνες δεν κατάφεραν να πλήξουν καίρια τους Αμερικανούς. Τα αεροπλανοφόρα και τα υποβρύχια, που θα σήκωναν το κύριο βάρος του πολέμου στον Ειρηνικό, έμειναν ανέπαφα. Αυτό έδωσε το δικαίωμα σε διάφορους συγγραφείς να υποστηρίξουν αργότερα πως ο πρόεδρος Ρούσβελτ γνώριζε για την επίθεση και την άφησε να γίνει για να πείσει και τους ουδέτερους, ώστε οι ΗΠΑ να εισέλθουν στον πόλεμο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Σήμερα

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Σήμερα

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.