E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα τζάκια της Αθήνας «σκοτώνουν»

Συναγερμό σημαίνει μια έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Τα τζάκια της Αθήνας «σκοτώνουν»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 26/2/2013 | 00:00

Την περίοδο που όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα τζάκια και τις σόμπες για να ζεσταθούν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιεί πως τα πνευμονολογικά περιστατικά στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H έρευνα αποτυπώνει τις μέσες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10: σωματίδια με διάμετρο 10 μm) ανά δήμο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και τις συνδέει με αύξηση της θνησιμότητας (κάθε 10 μgr/m3 αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια αντιστοιχεί σε αύξηση θνησιμότητας 0,87%) αξιοποιώντας στοιχεία του διεθνούς επιδημιολογικού προγράμματος APHEA.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Ελληνικό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, η Νέα Σμύρνη και η Δάφνη, όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων στον αέρα. Στους 1.000 που χάνουν σήμερα τη ζωή τους θα προστεθούν άλλοι 10-12, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Είναι σαφές ότι οι τιμές που καταγράφονται -περισσότερο στους κεντρικούς δήμους και λιγότερο σε αυτούς στα βόρεια και ανατολικά προάστια- επισημαίνουν το πρόβλημα και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι ανησυχίες ενισχύονται και από τις πρόσφατες υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων», τόνισε στην εφημερίδα "Βήμα" ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Καρτάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση των σωματιδίων που προέρχεται από τα τζάκια έρχεται να προστεθεί σε αυτή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας από καυσαέρια, κάνοντας πλέον τον αέρα επικίνδυνο.

Παράλληλα, αν και συνολικά τον πρώτο μήνα του 2013 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με πνευμονολογικά προβλήματα εμφανίζονται αυξημένες μόνο κατά 2,14%, ορισμένες ημέρες η εικόνα αλλάζει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Εκτίμησης Κινδύνου του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Τις πιο κρύες μέρες, που ο αέρας ήταν ασθενής και δεν απομάκρυνε τα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, αυξάνονταν τα πνευμονολογικά περιστατικά.

Επιβαρυντικός παράγοντας σήμερα είναι και η στροφή των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης σε θερμαντικά σώματα (λχ ξυλόσομπες) και στη χρήση υλικών για θέρμανση (όπως πέλετ). Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, «η Πολιτεία ακόμη για μία φορά αιφνιδιάστηκε. Αν είχαν προδιαγραφές και ήταν πιστοποιημένα, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόρτο Γερμενό: Μετά τη φωτιά έχει αυξηθεί ως και 14 βαθμούς η θερμοκρασία του εδάφους

Σήμερα

Τεράστιες είναι οι συνέπειες από την φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Αυγούστου στο Πόρτο Γερμενό και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

«Ματωμένο Φεγγάρι»: Η Σελήνη βάφεται κόκκινη στις 28 Αυγούστου – Γιατί συμβαίνει το φαινόμενο

Σήμερα

Στην αρχαιότητα, τέτοια φαινόμενα θεωρούνταν δυσοίωνα και συνδέονταν με επικείμενες καταστροφές, πολέμους ή άλλες μεγάλες ανατροπές

Εύβοια: Καβγάς σε καφενείο κατέληξε σε εκδικητικό εμπρησμό

Σήμερα

Ο συλληφθείς κρατείται και αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα την ερχόμενη Πέμπτη

Βρέθηκαν κυλίδες αίματος στο ιστιοφόρο του Ισπανού επιχειρηματία ‑ Τα κενά στη μαρτυρία της συζύγου

Σήμερα

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Ισπανό ενώ οι Αρχές εντοπίζουν διαρκώς κενά στα όσα ισχυρίζεται η σύζυγός του που ήταν μαζί του

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Μοιρασμένοι οι πολίτες για «εκλογές τώρα»

Σήμερα

Στο 26,5% το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, μικρή πτώση για την ΕΛΑΣ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Το 12% των πολιτών «καλοβλέπει» ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωριό στη Γαλλία: Δύο αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ζημιές σε περίπου 100 σπίτια από το φαινόμενο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή έμειναν χωρίς ρεύμα

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας του Ισραήλ δολοφονείται εν ψυχρώ

Σήμερα

Οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκα στους δρόμους και επιστράτευσαν ελικόπτερο προκειμένου να εντοπίσουν τον ένοπλο

Χρήστος Μαρκίδης: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο ζωγράφος και ποιητής

Σήμερα

Η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Σήμερα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Εξαφάνιση επιχειρηματία στο Ιόνιο: Η κατάθεση της συζύγου δεν πείθει ‑ Το τρίημερο «κενό»

Σήμερα

Νέα ερωτήματα γεννώνται γύρω από την εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από το υποτιθέμενο ατύχημα στο Ιόνιο πέλαγος.

Θεσσαλονίκη: Ζωή σε τέσσερις ασθενείς θα «δώσει» 18χρονος ‑ Νέα δωρεά οργάνων

Σήμερα

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ακόμη ανεκτίμητη πράξη προσφοράς και ανθρωπιάς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.