E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα τζάκια της Αθήνας «σκοτώνουν»

Συναγερμό σημαίνει μια έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Τα τζάκια της Αθήνας «σκοτώνουν»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 26/2/2013 | 00:00

Την περίοδο που όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα τζάκια και τις σόμπες για να ζεσταθούν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιεί πως τα πνευμονολογικά περιστατικά στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H έρευνα αποτυπώνει τις μέσες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10: σωματίδια με διάμετρο 10 μm) ανά δήμο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και τις συνδέει με αύξηση της θνησιμότητας (κάθε 10 μgr/m3 αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια αντιστοιχεί σε αύξηση θνησιμότητας 0,87%) αξιοποιώντας στοιχεία του διεθνούς επιδημιολογικού προγράμματος APHEA.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Ελληνικό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, η Νέα Σμύρνη και η Δάφνη, όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων στον αέρα. Στους 1.000 που χάνουν σήμερα τη ζωή τους θα προστεθούν άλλοι 10-12, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Είναι σαφές ότι οι τιμές που καταγράφονται -περισσότερο στους κεντρικούς δήμους και λιγότερο σε αυτούς στα βόρεια και ανατολικά προάστια- επισημαίνουν το πρόβλημα και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι ανησυχίες ενισχύονται και από τις πρόσφατες υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων», τόνισε στην εφημερίδα "Βήμα" ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Καρτάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση των σωματιδίων που προέρχεται από τα τζάκια έρχεται να προστεθεί σε αυτή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας από καυσαέρια, κάνοντας πλέον τον αέρα επικίνδυνο.

Παράλληλα, αν και συνολικά τον πρώτο μήνα του 2013 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με πνευμονολογικά προβλήματα εμφανίζονται αυξημένες μόνο κατά 2,14%, ορισμένες ημέρες η εικόνα αλλάζει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Εκτίμησης Κινδύνου του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Τις πιο κρύες μέρες, που ο αέρας ήταν ασθενής και δεν απομάκρυνε τα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, αυξάνονταν τα πνευμονολογικά περιστατικά.

Επιβαρυντικός παράγοντας σήμερα είναι και η στροφή των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης σε θερμαντικά σώματα (λχ ξυλόσομπες) και στη χρήση υλικών για θέρμανση (όπως πέλετ). Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, «η Πολιτεία ακόμη για μία φορά αιφνιδιάστηκε. Αν είχαν προδιαγραφές και ήταν πιστοποιημένα, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Τραυματισμένο αλεπουδάκι ψάχνει τροφή στην κεντρική πλατεία

Σήμερα

Η αλεπού φαινόταν εξοικειωμένη με την ανθρώπινη παρουσία, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνό

Η Τουρκία «παίζει» με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Έστειλε χιλιάδες drones καμικάζι στο Κόσοβο

Σήμερα

«Είναι drones μάχης εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και δυνατότητα να πλήττουν τόσο κινούμενους όσο και στατικούς εχθρικούς στόχους» έγραψε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14 νεκροί από «εpωτικό τρίγωνο»: «Ήθελαν την ίδια γυναίκα»

Σήμερα

Πέντε ακόμη άτομα τραυματίστηκαν

Η Γερμανίδα δήμαρχος που βρέθηκε μαχαιρωμένη υπέδειξε ως δράστιδα την κόρη της

Σήμερα

Η Ίρις Στάλτσερ ανέκτησε τις δυνάμεις της και μίλησε στην αστυνομία μέσα από το νοσοκομείο

Αλλαξε τη διαθήκη του λίγο πριν το φονικό ο 68χρονος στη Φοινικούντα

Σήμερα

Τα άφησε όλα στον ανιψιό, αποκλήρωσε την ανιψιά του

Βελγίδα πρωταθλήτρια στίβου καταγγέλλει τον προπονητή της: «Μου είπε να βγάλω το εσώρουχο και να ξαπλώσω»

Σήμερα

«Καταιγίδα» έχει ξεσπάσει στον βελγικό αθλητισμό μετά από καταγγελία αθλήτριας για σεξουαλική κακοποίηση από πρώην προπονητή της

Κρήτη: Το ερωtικό παιχνίδι ασφυξίας είχε γίνει επικίνδυνο – 45χρονος κατηγορείται για κακούργημα

Σήμερα

Η 55χρονη είχε δείξει στον σύντροφο της πώς να κάνει ΚΑΡΠΑ σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό - Ο άνδρας υπέβαλε μήνυση στη γυναίκα για ψευδή κατάθεση, συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη

Κακάο: Σε χαμηλό 20 μηνών οι τιμές του – Ποια χώρα καταργεί τους φόρους σε σοκολάτα και καφέ

Σήμερα

Μπορεί η πτώση της τιμής να αποτελέσει θετική είδηση για τους καταναλωτές, ωστόσο, οι αγορές προειδοποιούν

Ανεπιθύμητη η Χάποελ στην Ισπανία – Η Μπαρτσελόνα δεν της παραχώρησε το γήπεδο για προπόνηση

Σήμερα

Η πολιτική έχει εμπλακεί για τα καλά στον αθλητισμό, με την Μπαρτσελόνα να αρνείται στην Χάποελ Ιερουσαλήμ να προπονηθεί στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», ενώ στη Μανρέσα το κλίμα είναι τεταμένο.

Νέο σοκ στις ΗΠΑ: ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά τη φυλάκιση του δημάρχου και του κυβερνήτη του Σικάγο

Σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τους δύο Δημοκρατικούς την Τετάρτη ότι δεν προστάτευσαν τα μέλη της αστυνομίας μετανάστευσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.