E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ: Αγωνία για τους Έλληνες ομήρους

Ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Happy Lady

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ: Αγωνία για τους Έλληνες ομήρους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/12/2019 | 14:03

Ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Happy Lady - Απήγαγαν 8 από τα 28 μέλη του πληρώματος - Στα χέρια τους και δύο Φιλιππινέζοι και ένας Ουκρανός ναυτικός - Ένας τραυματίας από εξοστρακισμό σφαίρας - Καμία επικοινωνία των πειρατών για τις απαιτήσεις τους έως τώρα

Την επικοινωνία των πειρατών με την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπου θα καθορίσουν τις απαιτήσεις τους για να απελευθερωθούν οι πέντε Έλληνες και οι άλλοι τρεις ναυτικοί που απήχθησαν μετά από ένοπλο ρεσάλτο στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο 'HAPPY LADY'' , περιμένουν με αγωνία οι οικογένειες των ναυτικών που παραμονή της Πρωτοχρονιάς έμαθαν ότι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι ζουν την περιπέτεια της ζωής τους στο Καμερούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έως τώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν έχει υπάρξει επικοινωνία από πλευράς των πειρατών: Η συνήθης πρακτική πάντως, είναι η πρώτη επικοινωνία να καθυστερεί ώστε να εντείνεται η αγωνία και να είναι πιο εύκολο για τους κακοποιούς να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα. Η ένοπλη ομάδα έκανε ρεσάλτο στο τάνκερ ενώ εκείνο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι ''LIMBOH'' στο Καμερούν. Το Happy Lady επρόκειτο να παραδώσει φορτίο καυσίμων. Οι κακοποιοί απήγαγαν οκτώ από τα 28 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των απαχθέντων είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι. Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών. Επίσης στα χέρια τους βρίσκονται δύο ναυτικοί από τις Φιλιππίνες και ένας από την Ουκρανία.

Στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκε ένας Έλληνας, ο οποίος έχει διακομισθεί σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Ο τραυματισμός του οφείλεται σε εξοστρακισμό σφαίρας.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένοπλη επίθεση στο ελληνικό τάνκερ. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τάνκερ ανήκει στην εταιρεία East Med του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και μετέφερε καύσιμα. Δεν επέβαιναν σ' αυτό ένοπλοι φρουροί. Πλέον οι πειρατικές επιθέσεις έχουν μεταφερθεί στη δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στον Κόλπο της Γουινέας. Εκεί εφαρμόζεται το τρίτο μοντέλο πειρατείας.

Η απαγωγή πληρωμάτων για λύτρα ή η κλοπή του φορτίου, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» έμπειροι καπετάνιοι, οι πειρατές καταλαμβάνουν τα πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια, και φέρνουν δίπλα τους άλλα μικρότερα στα οποία γίνεται η μεταφόρτωση είτε μέρους του φορτίου είτε όλου. Οταν απάγουν ναυτικούς τούς πάνε στη ζούγκλα έως ότου καταβληθούν τα λύτρα. Επιθέσεις γίνονται πλέον όχι μόνο κοντά στις ακτές και σε πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο, αλλά και σε απόσταση 100 μιλίων μακριά. Οσον αφορά στην καταβολή λύτρων, εφαρμόζεται μία, σε γενικές γραμμές, συγκεκριμένη πολιτική.

Οι απαγωγείς κάποια στιγμή, είτε άμεσα είτε μετά από λίγες ημέρες, επικοινωνούν με τη ναυτιλιακή εταιρεία. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο ενδιάμεσος, που συνήθως είναι δικηγορικά γραφεία από το Λονδίνο ή το Ντουμπάι, ενώ υπάρχουν φορές που εμπλέκονται ειδικοί ιδιώτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για την πειρατεία και αφορούν το 2018, παγκοσμίως σημειώθηκαν 201 επιθέσεις.

Στις 56 από αυτές έγινε χρήση όπλων και 36 επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριών. Η αλλαγή περιοχής όπου γίνονται οι επιθέσεις άλλαξε και οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Στη Νιγηρία υπήρξαν 48 επιθέσεις στην Ινδονησία 36 ενώ στη Σομαλία μόλις δύο.Το κόστος μόνο από την πειρατεία στην Σομαλία έφθασε τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Σήμερα

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Σήμερα

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» τη χώρα ο πολικός αεροχείμαρρος

Σήμερα

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Χτες

Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.