E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εφορία: Πότε ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των 24‑48 δόσεων

Οι επιλογές που έχουν σήμερα οι οφειλέτες

Εφορία: Πότε ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των 24‑48 δόσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/1/2020 | 08:24

Υπομονή μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι που έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία εάν θέλουν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ενώ οι νέες νομοθετικές διατάξεις ορίζουν ότι η ρύθμιση ισχύει από τις αρχές του 2020, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να την ενεργοποιήσουν. Και αυτό γιατί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πρώτον έχει καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος και
  • Δεύτερον διαπιστώθηκε ότι η υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης είναι αδύνατον να κουμπώσει στους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αρχίζουν τώρα να δημιουργούν από μηδενική βάση μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία σε επόμενο στάδιο θα αποτελέσει την κοινή πλατφόρμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών (οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες).

Έτσι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θεωρείται πρακτικά αδύνατο οι οφειλέτες να κάνουν χρήση των παραμέτρων της νέας ρύθμισης, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών σε διπλάσιο αριθμό δόσεων.

Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι είτε να περιμένουν το πράσινο φως από την ΑΑΔΕ για τη λειτουργία της ρισκάροντας με την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων ή να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων και εν συνεχεία να μεταπηδήσουν στην καινούργια.

Να σημειωθεί ότι η νέα πάγια ρύθμιση κρύβει αρκετές μικρές και μεγάλες παγίδες για τους οφειλέτες της Εφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να προβλέπει περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, σε 24 δόσεις ή σε 48 για έκτακτες οφειλές, πλην όμως έχει πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα εξακολουθούν και μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αυτή να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Επίσης, προκειμένου να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του (π.χ. οφειλή από φόρο κληρονομιάς ή από πρόστιμο φορολογικού ελέγχου ή από πρόστιμο για αυθαίρετη δόμηση ή για παράβαση του ΚΟΚ κ.λπ.) θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του. Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης να μη φτάνει τον μέγιστο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα ήθελε για δική του διευκόλυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και με την προέλευση της οφειλής:

  • Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

- Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

- Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη ακόμα και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που έμειναν απλήρωτοι.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνομιλία Τραμπ ‑ Ζελένσκι: Συζητήσεις για πιθανή αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία

Σήμερα

H Ουκρανία ζητά στρατηγική ενίσχυση με αμερικανικά όπλα – Ο Πούτιν προειδοποιεί για «νέο στάδιο κλιμάκωσης»

Τεράστιες απώλειες στα κρυπτονομίσματα μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Σήμερα

Η κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε σοκ στις αγορές, πλήττοντας τις μετοχές, το πετρέλαιο και τα κρυπτονομίσματα

Η στιγμή που μια 10χρονη στο Τέξας σώζει από πνιγμό τον 7χρονο αδερφό της, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ο 7χρονος έτρωγε μία καραμέλα η οποία σφήνωσε στον λαιμό του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ανάσα

Νέα Ζηλανδία: Βουλευτές Μαορί χόρεψαν ξανά haka μέσα στη Βουλή – Διεκόπη η συνεδρίαση

Σήμερα

O πρόεδρος της Βουλής φώναζε «όχι, όχι αυτό. Μου είχατε πει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», και διέκοψε τη συνεδρίαση.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Σήμερα

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Θεσσαλονίκη: 27χρονος προσπάθησε να ληστέψει ψιλικατζίδικο – Κατάφερε να αρπάξει μόνο μπύρες

Σήμερα

Ο 27χρονος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα στην οδό Εθνικής Αμύνης

Ανατιμήσεις και στα ψάρια – Διαμαρτύρονται οι καταναλωτές – Πόσο κοστίζουν το κιλό

Σήμερα

«Η Βαρβάκειος παρουσιάζει ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο»

Ισραήλ: Επιζών από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα

Δεν κατάφερε να αντέξει το ψυχολογικό βάρος από όσα αντιμετώπισε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ο Ρόεϊ Σάλεβ

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Αγοράκι 6 ετών πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου ‑ Φωτογραφία από το σημείο

Σήμερα

Οι γονείς του ήταν και αυτοί στην πισίνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς το παιδί πνίγηκε - Αντιλήφθηκε το αγοράκι ένας λουόμενος που το κλώτσησε τυχαία μέσα στο νερό!

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Πέθανε η μητέρα του ‑ To συγκινητικό «αντίο» του

Σήμερα

Ήσουν δυνατή και περήφανη, θα σε αγαπώ για πάντα, γράφει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Μπέικον: «Ο Μαντζούκας ήθελε να παίξουμε ξύλο, ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα πρόβλημα»

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού έδωσε τη δική του οπτική για τη σύντομη θητεία του στους πράσινους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.