E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 14/1/2020 | 19:01

Αντιδράσεις στα social media προέκυψαν από τη διαφήμιση στο Μετρό για τα "αγέννητα παιδιά" που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την αφίσα είναι το κίνημα "αφήστε με να ζήσω" το οποίο τοποθετείται ανοιχτά κατά των αμβλώσεων με άρθρα και δημοσιεύσεις.

Το προβαλλόμενο μήνυμα στο επίμαχο πόστερ αναφέρει συγκεκριμένα: "Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην καμπάνια χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μήνυμα που είχε τυπωθεί και στο αναχρονιστικό εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το πρωτοσέλιδο ήταν η "ημέρα του αγέννητου παιδιού", η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, σε μια κίνηση που θύμισε Καθολική Εκκλησία.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook, θυμίζοντας την κατοχύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης από το ΠΑΣΟΚ το 1986:

"Η μητρότητα αποτελεί ελεύθερη επιλογή,όχι επιβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατοχυρώθηκε με τον N. 1609 του 1986 του ΠΑΣΟΚ μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων.

Και είναι επιλογή και δικαίωμα της κάθε γυναίκας η πρόσβαση στη νόμιμη και ασφαλή έκτρωση, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.

Αντιλήψεις σαν αυτές που βλέπουμε στις αφίσες είναι μεσαιωνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ακριβώς κάνει η διοίκηση του Μετρό;".

Θυμίζουμε πως οι εκτρώσεις στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Νόμος 1609/1986, σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986) και όχι "έγκλημα". Ακόμη, δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που το τελευταίο διάστημα καλούν δικαίως για εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αντιδρώντας στη δαιμονοποίηση μιας πρακτικής που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφήβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως για τη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αμβλώσεις και όλοι οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι κατά προσέγγιση, μετά από εκτιμήσεις.

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Oύτε η εγκυμοσύνη μετά τον βιασμό δεν είναι καλή αιτία για να γίνει έκτρωση, σύμφωνα με τον σύλλογο «Αφήστε με να ζήσω!», οι αφίσες του οποίου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών που τις είδαν στους σταθμούς του Mετρό. Μια ανάγνωση των κειμένων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου, αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τις απόψεις των μελών του, δηλαδή των 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Γι’ αυτούς, η έκτρωση δεν είναι αποδεκτή για κανένα λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο με τίτλο «Πόσο κατακριτέα κρίνεται μια έκτρωση από γυναίκα θύμα βιασμού; Πως θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο ένα μωρό που θα της θύμιζε την οδυνηρή της εμπειρία;» Ο συντάκτης, αφού διατυπώνει τον εξωφρενικό και προσβλητικό για τις γυναίκες ισχυρισμό ότι ο βιασμός «πραγματοποιείται συνήθως σε φάσεις που υπάρχει χαλάρωση της εγρήγορσης και μετά από χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών» αναφέρεται στην έκτρωση διατυπώνοντας τα εξής εξωφρενικά ερωτήματα: «Είναι αυτό απόδοση δικαιοσύνης; Αποτελεί αυτή η πρακτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων; Ο φταίχτης είναι ο βιαστής. Δεν είναι ούτε η γυναίκα ούτε το μωρό. Είναι καλό που και οι δύο τους γίνονται για άλλη μια φορά θύματα της προκατάληψης και τη σκληρότητας της κοινωνίας και του περιβάλλοντός τους; Που πρέπει να ματώνουν διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και αντί να θεωρούνται ήρωες και αγωνιστές αυτοί ταπεινώνονται; Είναι σωστό ο τρόπος σύλληψης του ανθρώπου να καθορίζει τα ατομικά του δικαιώματα; Είναι δίκαιο που προαποφασίζουμε την ατιμία του αγέννητου παιδιού και το καταδικάζουμε σε θάνατο;»

Αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί
Κατά τα λοιπά, ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!» υιοθετεί τους -αποδεδειγμένα πλέον- ψεύτικους ισχυρισμούς περί 300.000 εκτρώσεων το χρόνο στην Ελλάδα και αναφέρει τις εκτρώσεις ως την «κύρια αιτία θανάτου μέσα στο 2019», σημειώνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο 42,3 εκατομμύρια μωρά που αναμένονταν να γεννηθούν σκοτώθηκαν». Αποθεώνει, επίσης, το σχετικό με τις εκτρώσεις πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας που προκάλεσε σάλο λίγες μέρες πριν φύγει το 2019 χαρακτηρίζοντας το «το πιο όμορφο γκολ, το πιο όμορφο buzzer beater καλάθι».

Μέσα από μια σειρά νομικίστικων κειμένων, ο σύλλογος παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων που έχουν σκοπό να πείσουν τους αναγνώστες ότι η έκτρωση είναι παράνομη -αν και το ελληνικό κράτος την έχει νομιμοποιήσει από το 1986- ενώ σε άλλα κείμενα ψυχολόγοι, μαιευτήρες και θεολόγοι επιχειρηματολογούν για τα ηθικά ζητήματα και τα προβλήματα υγείας που υποτίθεται ότι εγείρονται όταν μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει έκτρωση.

Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
ΕΛΛΑΔΑ 13.01.2020 15:21
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται συνήθως από φωτογραφίες ανήλικων γυναικών που ποζάρουν χαμογελαστές κρατώντας το νεογέννητο μωρό τους, φωτογραφίες εμβρύων, ακόμα και από «πειραγμένα» έργα βυζαντινής τέχνης στα οποία απεικονίζονται αιμοσταγείς γιατροί και βρέφη γεμάτα αίματα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγία Παρασκευή: Παρουσιάστρια κατήγγειλε τον σύζυγό της για εξύβριση

Σήμερα

Μετά την καταγγελία, οι αστυνομικές Αρχές κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν στην προσαγωγή του συζύγου της, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας

Το Ιράν απειλεί να χτυπήσει τη Βουλγαρία: «Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια»

Σήμερα

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τη Βουλγαρία κατά ενδεχόμενης συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε επίθεση εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί «πράξη επιθετικότητας» και ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει την πηγή της επίθεσης

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ζευγάρι «έφυγε» με διαφορά 30 ημερών

Σήμερα

Το ζευγάρι αφήνει πίσω του μία κόρη, μαθήτρια της Β` Λυκείου

Χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 17χρονο Κύπριο στη Σητεία επειδή χόρεψε σούστα με μία κοπέλα σε πανηγύρι

Σήμερα

Δύο ανήλικοι, 16 και 17 ετών, συνελήφθησαν για το περιστατικό - Ο ένας φέρεται να παραδέχθηκε ότι χτύπησε τον 17χρονο, ενώ ο δεύτερος υποστήριξε ότι προσπάθησε να τους χωρίσει

Ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι: Ανήλικος σε κρίσιμη κατάσταση

Σήμερα

Όσα γνωρίζουμε για το σοβαρό περιστατικό με πατίνι στην Κυψέλη - Ο ανήλικος νοσηλεύεται στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Ντιέγκο Μαραντόνα: Πουλήθηκε η μπάλα από το «Χέρι του Θεού» για 2.9 εκατομμύρια ευρώ

Σήμερα

Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα» στο Μουντιάλ του 1986 πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ

Καύσωνας διαρκείας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου ‑ Ακραίες θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος για επικίνδυνες πυρκαγιές

Σήμερα

Πλέον όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν πως, δυστυχώς, η χώρα μας θα βιώσει φαινόμενα καύσωνα που θα είναι παρατεταμένα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες θα κρατήσουν

Ζάκυνθος: 63χρονη στραγγάλισε γάτα ‑ Πρόστιμο 30.000 ευρώ

Σήμερα

Νέο σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης ζώου έρχεται στο φως, καθώς 63χρονη γυναίκα στη Ζάκυνθο κατηγορείται ότι στραγγάλισε τη γάτα της γειτόνισσάς της

Παραβάσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο εντόπισε η ΑΑΔΕ

Σήμερα

Εντατικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη. Δείτε ποια πρόστιμα και αναστολές λειτουργίας επιβλήθηκαν!

Ο καφές θα ακριβύνει ‑ Ο λόγος που θα δούμε αυξήσεις στις τιμές

Σήμερα

Πώς θα επηρεαστούν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο

Μύκονος: Οι διάλογοι του κυκλώματος της «ροζ κοκαΐνης» και οι κωδικές ονομασίες των ναρκωτικών – «Θα το κάνουμε Μεξικό»

Σήμερα

Εκβιασμούς, απειλές και αναφορές σε βίαια αντίποινα αποκαλύπτουν οι συνομιλίες των μελών της οργάνωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.