E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Eργατική νομοθεσία: Tι αλλάζει με απόφαση Βρούτση

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για εργατικές παραβάσεις

Eργατική νομοθεσία: Tι αλλάζει με απόφαση Βρούτση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 17/1/2020 | 11:12

Τα νέα πρόστιμα θα είναι ελαφρύτερα αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι δικαιότερα

Δικαιότερο και απλούστερο γίνεται το σύστημα επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις για τις παραβάσεις τη εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου ο εργοδότης να ξέρει με ακρίβεια τι ποινή θα περιμένει για άρνηση αδείας , αδήλωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ η νέα προσέγγιση για την επιβολή προστίμων βασίζεται α) στη βαρύτητα της παράβασης β) στον αριθμό των εργαζόμενων που επηρεάζει γ) στην υποτροπή στο παρελθόν αλλά και το καθεστώς απασχόλησης (πλήρης, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).

Τα νέα πρόστιμα θα είναι ελαφρύτερα αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι δικαιότερα, καθώς όλοι οι Επιθεωρητές εργασίας θα επιβάλλουν το ίδιο πρόστιμο, αλλά και αποτρεπτικά για μελλοντικές παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη κατάθεση του ετήσιου πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ.

Β) για τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών μέσω τραπεζικού λογαριασμού κυμαίνεται από 1.000 - 4.000 ευρώ κ.α.

Σε γενικές γραμμές στις περιπτώσεις ομαδικών παραβάσεων τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 έως 8.000 ευρώ ,ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούνται στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παραβάσεις που θίγουν ατομικά τον κάθε εργαζόμενο θεσμοθετούνται συγκεκριμένα ποσά, τα οποία πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που εμπλέκονται σε κάθε διακριτή παράβαση.

Ωστόσο το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία παραμένει τσουχτερό στο ύψος των 10.500 ευρώ, με δυνατότητα έκπτωσης στα 2.000 ευρώ, αν ασφαλιστεί ο εργαζόμενος.

Σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση η πρώην υπουργός εργασίας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Με την απόφαση τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές, οι μεγάλες επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία αντιμετωπίζονται πλέον όμοια με τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά, ενώ οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Σήμερα

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Καλλίπολη: Αγριο ζώο επιτέθηκε σε τουρίστες ‑ Τραυματίες μητέρα και 12χρονη κόρη

Σήμερα

Ένας 47χρονος που έσπευσε να βοηθήσει δέχθηκε κι εκείνος επίθεση στην περιοχή Punta Pizzo, ενώ οι Αρχές της Απουλίας εξετάζουν αν πρόκειται για λύκο ή λυκόσκυλο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Σήμερα

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Οι ωκεανοί έσπασαν νέο ρεκόρ θερμοκρασίας – Τι σημαίνει για καταιγίδες, θάλασσες και κλίμα

Σήμερα

Οι ωκεανοί του πλανήτη κατέγραψαν το Σάββατο την υψηλότερη μέση θερμοκρασία επιφάνειας που έχει μετρηθεί ποτέ, φτάνοντας τους 21,1 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Σήμερα

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Σήμερα

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

Κορυδαλλός: Αγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό Αθήνας

Σήμερα

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η αρχή του επεισοδίου έγινε όταν επιβάτιδα ανέφερε στον σταθμάρχη ότι δέχθηκε σeξουαλική παρενόχληση από άνδρα.

Απίστευτο στην Κρήτη: Ο αέρας «σήκωσε» 38χρονη με kite surf και την πέταξε σε ταράτσα!

Σήμερα

Στην Αμμουδάρα Λασιθίου σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα, καθώς 38χρονη Γαλλίδα που έκανε Kite Surf παρασύρθηκε από δυνατή ριπή ανέμου

Ιωάννα Αντζουλή Γιαννοπούλου: Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η «ελληνική φωνή» της Νέας Υόρκης

Σήμερα

Η Ιωάννα Αντζουλή Γιαννοπούλου, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη, απεβίωσε αιφνιδίως στα 71 της χρόνια, ημέρα των γενεθλίων της

Δολοφονία 45χρονης στη Νέα Σμύρνη: Την κλότσησε δύο φορές και τη σκότωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι

Σήμερα

Ο 48χρονος περίμενε την 45χρονη έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, μόλις η γυναίκα άνοιξε την πόρτα της εισόδου, εκείνος μπήκε μαζί της στο εσωτερικό του κτιρίου - Όσα ακολούθησαν εκτυλίχθηκαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα

«Τα στοιχεία δείχνουν προπαρασκευή» – Αποκαλύψεις για τη γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

«Οι αστυνομικοί λαμβάνουν καταθέσεις από συγγενείς, φίλους και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του θύματος και του δράστη»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.