E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στυλιανίδης: Σε ιδιώτες το 49% των πανεπιστημίων

Ο προϋπολογισμός επαρκεί για τη λειτουργία μόνο 15 Ιδρυμάτων

Στυλιανίδης: Σε ιδιώτες το 49% των πανεπιστημίων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/3/2013 | 00:49

Την πρότασή του για Μεικτό Πανεπιστήμιο με επικεφαλής μάνατζερ - επενδυτή επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα - Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «το στοίχημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος χάθηκε το 2001 και το 2007, αφήνοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο καθηλωμένο στο χθες, παρηκμασμένο, απομονωμένο διεθνώς, με ελλιπή χρηματοδότηση και ξεκομμένο απ' την αγορά».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα αναθεωρητική προσπάθεια δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας» και επισήμανε ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις, δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος, αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει».

Κατά τον κ. Στυλιανίδη, «ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να «ξεπεραστεί αναθεωρητικά το εμπόδιο του άρθρου 16», είναι «μία μετεξέλιξη της πρότασης που προβλέπει μία έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα» και συγκεκριμένα:

- Αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ.

- Μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ο κ. Στυλιανίδης ότι «τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια που δημιουργούνται αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός».

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι με την πρότασή του «δημιουργείται μία νέα πηγή για το ΑΕΠ, ισοδύναμη ή και ισχυρότερη από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, διότι δεν λειτουργεί ούτε εποχικά ούτε μονοθεματικά, αλλά όλο το χρόνο και σε πολλά πεδία, δίνοντας πολλαπλάσια έσοδα για την οικονομία και νέα δυναμική για την εξωτερική μας πολιτική».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Τραυματισμένο αλεπουδάκι ψάχνει τροφή στην κεντρική πλατεία

Χτες

Η αλεπού φαινόταν εξοικειωμένη με την ανθρώπινη παρουσία, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνό

Η Τουρκία «παίζει» με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Έστειλε χιλιάδες drones καμικάζι στο Κόσοβο

Χτες

«Είναι drones μάχης εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και δυνατότητα να πλήττουν τόσο κινούμενους όσο και στατικούς εχθρικούς στόχους» έγραψε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14 νεκροί από «εpωτικό τρίγωνο»: «Ήθελαν την ίδια γυναίκα»

Χτες

Πέντε ακόμη άτομα τραυματίστηκαν

Η Γερμανίδα δήμαρχος που βρέθηκε μαχαιρωμένη υπέδειξε ως δράστιδα την κόρη της

Χτες

Η Ίρις Στάλτσερ ανέκτησε τις δυνάμεις της και μίλησε στην αστυνομία μέσα από το νοσοκομείο

Αλλαξε τη διαθήκη του λίγο πριν το φονικό ο 68χρονος στη Φοινικούντα

Χτες

Τα άφησε όλα στον ανιψιό, αποκλήρωσε την ανιψιά του

Βελγίδα πρωταθλήτρια στίβου καταγγέλλει τον προπονητή της: «Μου είπε να βγάλω το εσώρουχο και να ξαπλώσω»

Χτες

«Καταιγίδα» έχει ξεσπάσει στον βελγικό αθλητισμό μετά από καταγγελία αθλήτριας για σεξουαλική κακοποίηση από πρώην προπονητή της

Κρήτη: Το ερωtικό παιχνίδι ασφυξίας είχε γίνει επικίνδυνο – 45χρονος κατηγορείται για κακούργημα

Χτες

Η 55χρονη είχε δείξει στον σύντροφο της πώς να κάνει ΚΑΡΠΑ σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό - Ο άνδρας υπέβαλε μήνυση στη γυναίκα για ψευδή κατάθεση, συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη

Κακάο: Σε χαμηλό 20 μηνών οι τιμές του – Ποια χώρα καταργεί τους φόρους σε σοκολάτα και καφέ

Χτες

Μπορεί η πτώση της τιμής να αποτελέσει θετική είδηση για τους καταναλωτές, ωστόσο, οι αγορές προειδοποιούν

Ανεπιθύμητη η Χάποελ στην Ισπανία – Η Μπαρτσελόνα δεν της παραχώρησε το γήπεδο για προπόνηση

Χτες

Η πολιτική έχει εμπλακεί για τα καλά στον αθλητισμό, με την Μπαρτσελόνα να αρνείται στην Χάποελ Ιερουσαλήμ να προπονηθεί στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», ενώ στη Μανρέσα το κλίμα είναι τεταμένο.

Νέο σοκ στις ΗΠΑ: ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά τη φυλάκιση του δημάρχου και του κυβερνήτη του Σικάγο

Χτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τους δύο Δημοκρατικούς την Τετάρτη ότι δεν προστάτευσαν τα μέλη της αστυνομίας μετανάστευσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.