E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη ‑ Μακρόν

Προηγήθηκε συνάντηση - Θερμή υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργό από τον Γάλλο πρόεδρο

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη ‑ Μακρόν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/1/2020 | 16:02

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την συνάντηση που είχαν στο Ελιζέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή τους στο Ελιζέ. Οι δύο πολιτικοί έκαναν λόγο για συναντίληψη σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα εθνικά μας θέματα, το προσφυγικό, την οικονομία αλλά και την κλιματική αλλαγή. «Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα. Επίσης θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι στηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μακρόν αναφέθηκε επίσης στη συμφωνία των μεταξύ υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις» στην Ελλάδα που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το μεταναστευτικό. «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας», ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. «Να βασίζεστε στη δική μας χώρα», πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προτάσσοντας την ενότητα και την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

Στο εγγύς μέλλον, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την Ελλάδα. «Υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει νέα εταιρική σχέση που θα αναβαθμίσει Ελλάδα και Γαλλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικοί, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο πλευρές μίλησαν για νέα εταιρική σχέση, που θα αναβαθμίσει τις δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου.

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ανέφερε, μιλώντας για επενδύσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον EastMed. «Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» τόσο στην Κύπρο, όσο και στη συμφωνία με τη Λιβύη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου. «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας σύμμαχο τη Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια.

Η Ελλάδα διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, λόγω και της κρίσης των τελευταίων ετών.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. «Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να αυξηθούν οι επιστροφές», τόνισε. Δεύτερον, υπήρξε συμφωνία στο ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αν τηρείται από την Τουρκία. Η Αθήνα θέλει την Άγκυρα συνεργάτιδα. Παράλληλα, παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν για την νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση. «Διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με κοινούς κανόνες το ζήτημα, ανέφερε. Μάλιστα επέκρινε χώρες που από τη μία ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν κι από την άλλη αρνούνται να δείξουν κάθε αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις, να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη μέχρι το 2028 και γι' αυτό ζητά από το αρμόδιο Ταμείο στήριξη.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με μια προσωπική εμπειρία, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Άουσβιτς, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωσή του, ενώ αυτές κυκλοφορεί στη Γαλλία το έργο Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Μακρόν αντίγραφο του έργου. «Είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε τον δρόμο του αύριο με ευθύνη, ασφάλεια και συνεργασία», κατέληξε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτορεπόρτερ παραιτείται καταγγέλλοντας «νομιμοποίηση» της σφαγής από το Reuters – Viral η κομμένη δημοσιογραφική ταυτότητα

Σήμερα

Σύμφωνα με την Zink τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν να δημιουργηθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Σκύδρα: «Τον σκότωσα γιατί μου έκλεψε τα φρούτα», λέει ο 75χρονος για τον 72χρονο

Σήμερα

Το θύμα είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος και αναζητούνταν για 10 μέρες

Φωτιά τώρα στην Παιανία κοντά στην Αττική Οδό

Σήμερα

Μήνυμα 112 για ετοιμότητα

Κιργιστάν: Ρωσίδα ορειβάτισσα αποκλεισμένη εδώ και 14 μέρες σε βουνό

Σήμερα

Δραματική έκκληση του γιου της: «Είναι ζωντανή»

Αχαΐα: Διαστάσεις παίρνει η ευλογιά των αιγοπροβάτων ‑ Εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους

Σήμερα

Η κατάσταση με την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Δυτική Αχαΐα επιδεινώνεται

Φθιώτιδα: Στη φυλακή 59χρονος που απείλησε με μαχαίρι την ανιψιά του ‑ «Βγες έξω να σε σφάξω»

Σήμερα

Στο δικαστήριο ο 59χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος και υποστήριξε πως όλο αυτό ήταν «μια χαζομάρα»

Προσωπικός Αριθμός: Παράταση για την έκδοσή του με επιλογή δύο ψηφίων

Σήμερα

Η παράταση δίνεται προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη μέγιστη χρονική δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων

Τραγωδία στην Κρήτη: Πέθανε ο 40χρονος εγκαυματίας από τη φωτιά σε γήπεδο στην Αμμουδάρα

Σήμερα

Ο εγκαυματίας είχε διακομιστεί στο Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου όπου άφησε την τελευταία του πνοή

Μοντέλο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μετανάστες στη Γερμανία ενώ προστάτευε γυναίκες

Σήμερα

Το 21χρονο μοντέλο από τη Νέα Υόρκη μαχαιρώθηκε πολλές φορές ενώ υπερασπιζόταν δύο γυναίκες - «Επιτίθενται και τους αφήνουν ελεύθερους μετά από 12 ώρες»

Κίνα: Μήνυμα γραμμένο με αίμα διέσωσε γυναίκα ‑ Είχε παγιδευτεί για 30 ώρες σε κλειδωμένο δωμάτιο

Σήμερα

Έγραψε με το αίμα της μήνυμα σε μαξιλάρι και το πέταξε από το παράθυρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.