E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα το Brexit: Το 53% των Βρετανών θα ψήφιζαν σήμερα υπέρ της παραμονής

Με ανάμεικτα συναισθήματα φαίνεται πως αποχαιρετούν σε λίγες ώρες οι Βρετανοί την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σήμερα το Brexit: Το 53% των Βρετανών θα ψήφιζαν σήμερα υπέρ της παραμονής
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/1/2020 | 20:36

Με ανάμεικτα συναισθήματα φαίνεται πως αποχαιρετούν σε λίγες ώρες οι Βρετανοί την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 47 χρόνια κοινής πορείας, καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι σχεδόν το 53% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Οι δημοσκοπήσεις με ερώτημα πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε ένα άλλο δημοψήφισμα εξακολουθούν να δείχνουν -όπως συνέβαινε και στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών- ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για το Brexit, αν το δημοψήφισμα διενεργούνταν σήμερα, θα ήταν διαφορετικό από εκείνο που προέκυψε από την κάλπη τον Ιούνιο του 2016», δήλωσε ο Τζον Κάρτις, ένας πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Strathclyde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η πλειοψηφία των πολιτών στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε κατά της εξόδου.

«Η μητέρα των δημοσκοπήσεων, βασισμένη στις έξι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το πώς θα ψήφιζαν οι Βρετανοί σε ένα άλλο δημοψήφισμα, εμφανίζει επί του παρόντος το ποσοστό της παραμονής στο 53%, κατά μέσον όρο, και της εξόδου στο 47%"» ανέφερε ο Κάρτις σε ανάλυσή του.

Λύπη και θυμός στη Σκωτία

Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον από το Εδιμβούργο, από όπου παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκοτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα. «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε.

Η Στέρτζον επανέλαβε ότι η ίδια εξακολουθεί να θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του 2020, αλλά αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μη συμβεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σκοτία, το 2021, και ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματός της (SNP) θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών της Σκοτίας να στηρίξει την ανεξαρτησία.

Η ίδια αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 51% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας θέλει την ανεξαρτησία (για πρώτη φορά από το 2015), και κάλεσε τους ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μεταπείσουν όσους παραμένουν αναποφάσιστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Εκλογική Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος και θα συστήσει μία συνταγματική συνέλευση για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών και να προετοιμάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για το δημοψήφισμα.

Συμβολικό υπουργικό συμβούλιο στο Σάντερλαντ και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Εντωμεταξύ, στο Σάντερλαντ συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε μία συμβολική κίνηση, καθώς η πόλη ήταν η πρώτη που είχε υποστηρίξει το Brexit, όταν ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2016.

Σε όλη τη χώρα διοργανώνονται για σήμερα εκδηλώσεις που θα σηματοδοτήσουν την ημέρα αποχωρισμού από την ΕΕ και θα εκφράζουν τα διαφορετικά συναισθήματα των υποστηρικτών και των πολέμιων του Brexit. Εκδηλώσεις «Αφήστε ανοιχτό ένα φως για την ΕΕ», ένα είδος αγρυπνίας στην οποία οι συμμετέχοντες θα κρατούν αναμμένα κεριά, προγραμματίζονται σε πόλεις όπως οι Οξφόρδη, Νταντί, Μπράιτον, Γλασκώβη, Τσέλτενχαμ, Γουίντσεστερ, Ίπσγουιτς, Στράτφορντ κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Λονδίνο και συγκεκριμένα μπροστά στο London Eye, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανάψτε ένα φως στο σκοτάδι» οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν κρατώντας αναμμένους φακούς, για να συμβολίσουν τις συνέπειες από την αποχώρηση από την ΕΕ.

Εκδηλώσεις αναμένονται επίσης έξω από το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όπου θα συγκεντρωθούν υποστηρικτές τόσο του «Remain» όσο και του «Brexit». Άλλες εκδηλώσεις αναμένονται στο Λίβερπουλ, το Νιουκάσλ, όπως και στις πόλεις Μπάιντφορντ, Χέρογκεϊτ, Σουίντον, Ντόνκαστερ, Μπέικουελ. Στην Ιρλανδία αναμένονται κάποιες διαμαρτυρίες σε σημεία κατά μήκος των συνόρων με τη Βρετανία, ενώ υποστηρικτές του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν μπροστά στο κυβερνητικό κτίριο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Πριν 9 ώρες

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

Πριν 9 ώρες

Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

Πριν 9 ώρες

Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

Πριν 9 ώρες

Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

Χτες

Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

Χτες

Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

Χτες

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

Χτες

Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

Χτες

Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

Χτες

Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.