E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια κατοικιών στο Βερολίνο

Το ύψος του ενοικίου θα εξαρτάται από τη χρονολογία ανέγερσης και από την περιοχή

«Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια κατοικιών στο Βερολίνο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 1/2/2020 | 19:00

Την τελική έγκριση έλαβε την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο το κρατίδιο του Βερολίνου για πενταετές «πάγωμα» των ενοικίων. Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία των ενοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου τα ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, τα ενοίκια στο Βερολίνο θα παραμείνουν σταθερά για πέντε χρόνια με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2019. Το «πάγωμα» αναφέρεται αποκλειστικά στα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μέχρι το 2013, ενώ το ύψος του ενοικίου θα εξαρτάται από τη χρονολογία ανέγερσης και από την περιοχή. Το όριο τίθεται στα 9,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ επιτρέπεται η αύξηση κατά ένα ευρώ, εφόσον η κατοικία είναι ανακαινισμένη ή πληροί άλλα κριτήρια, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα ενοίκια μόνο μετά το 2022 έως 1,3%, ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού. Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται και στις μελλοντικές συμβάσεις μίσθωσης, ενώ στις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις οι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται να επιβάλουν αύξηση έως 20% και μέχρι το ανώτατο όριο των 9,80 ευρώ. Διαφορετικά, οι ενοικιαστές θα μπορούν να απαιτήσουν μείωση.

Τα ενοίκια στο Βερολίνο παρέμεναν επί πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, από το 2008 το μέσο ενοίκιο έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς η γερμανική πρωτεύουσα υποδέχεται περίπου 40.000 νέους κατοίκους ετησίως. Σημειώνεται επιπλέον ότι σχεδόν το 85% των κατοίκων προτιμά να ενοικιάζει, παρά να αγοράζει διαμερίσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση περί «παγώματος» των ενοικίων, υπό συζήτηση από το καλοκαίρι του 2019, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα γερμανικά μεσιτικά γραφεία και από οργανώσεις του σχετικού κλάδου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ύψος των ενοικίων διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν πάντοτε αποθεματικά για ανακαίνιση και για επισκευές. Επομένως, αναμένεται πως λίγους μήνες μετά την επιβολή της ρύθμισης στο τέλος του Φεβρουαρίου τα αποθεματικά αυτά θα στερέψουν.

Ηδη, έχει παρατηρηθεί μείωση των δραστηριοτήτων από εταιρείες επισκευών και συντήρησης. Ιδίως προβλέπεται πως θα πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντήρησης, οι οποίες έχουν πελάτες τις μεσιτικές εταιρείες, όπως αναφέρει το βιοτεχνικό επιμελητήριο του Βερολίνου. «Το “πάγωμα” των ενοικίων αποδυναμώνει την οικονομία του Βερολίνου, απειλεί θέσεις εργασίας και πρόκειται απλώς να επιδεινώσει τα αίτια της αύξησης των ενοικίων και της έλλειψης των σπιτιών», όπως σχολίασε ο Ρομπερτ Μόμπεργκ, επικεφαλής της Ενωσης Βιομηχανίας Κατασκευών στη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, οι μεσιτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι λόγω της ρύθμισης θα σημειωθεί μείωση στις επενδύσεις των ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα για μόνωση ή για συστήματα θέρμανσης.

Λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κτηματομεσιτικό κλάδο, οι μεσιτικές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει ορισμένα προγράμματα ή στρέφονται στις πωλήσεις διαμερισμάτων. Το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο του Βερολίνου, η Deutsche Wohnen, έχει πουλήσει ήδη 2.000 διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το Spiegel. Παράλληλα, οι ενώσεις κτηματομεσιτών έχουν μειώσει τα επενδυτικά τους σχέδια κατά 60%. Συγκεκριμένα, ενώ είχε δρομολογηθεί η ανέγερση 6.000 διαμερισμάτων, μόλις 2.000 θα χτιστούν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι η μείωση νέων κατασκευών θα μονιμοποιήσει το πρόβλημα έλλειψης κατοικιών στο Βερολίνο και ότι θα επιβαρύνει και άλλους τομείς της γερμανικής οικονομίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Σήμερα

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Σήμερα

Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Αγρότες: Εμπαιγμός τα μέτρα, ειδικά η ρύθμιση για το ρεύμα – «Θέλουν να μας εξαφανίσουν» – Συσκέψεις στα μπλόκα

Σήμερα

Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Σήμερα

Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Είχε σκύλο με λουρί να τρέχει έξω από το ΙΧ στη Θεσσαλονίκη – «Το ζώο το αγαπώ»

Σήμερα

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «κακοποίηση ζώου»

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Σήμερα

Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Σήμερα

«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Σήμερα

Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική

Νέα απάτη μέσω QR codes ‑ Τι είναι το quishing και πώς να προστατευθείτε

Σήμερα

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες σε άγνωστα QR codes που μπορεί να εντοπίσουν σε δημόσιους χώρους

ΑΜΚΑ: Πώς επηρεάζει τον καθαρό μισθό, ποιοι κερδίζουν

Σήμερα

Ο ΑΜΚΑ καθορίζει πλέον την παρακράτηση φόρου βάσει ηλικίας, αυξάνοντας καθαρούς μισθούς κυρίως για εργαζόμενους κάτω των 30, ενώ κάθε μετάβαση σε νέο ηλικιακό κλιμάκιο μειώνει αυτόματα τις αποδοχές

Νικόλας Φαραντούρης: Διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιανού

Σήμερα

Ο ευρωβουλευτής οφείλει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, αναφέρει η ανακοίνωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.