E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

5 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για τον Μάρτιο

Αν και μπορεί να ξέρεις 1-2

5 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για τον Μάρτιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο Μάρτιος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Για εμάς είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο μήνας που το κρύο αρχίζει να υποχωρεί και ξεκινάει η αντιστροφή μέτρηση για το καλοκαίρι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σαν μήνας έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέο έτος

Μέχρι περίπου το 150 π.Χ. το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 10 μήνες. Ξεκινούσε από τον Μάρτιο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Οπότε για τους αρχαίους Ρωμαίους, ήταν η αρχή του έτους. Ο Δεκέμβριος ονομάστηκε άλλωστε έτσι επειδή ήταν ο δέκατος μήνας (decem), το ίδιο και ο Σεπτέμβριος που ήταν ο έβδομος (septem). Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος δεν είχαν όνομα και ονομάζονταν απλά «χειμώνας».

Ο θεός του πολέμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάρτιος στα Ρωμαϊκά χρόνια πήρε το όνομά του από τον θεό του πολέμου Άρη (Mars), τον πατέρα των μυθικών προγόνων των Ρωμαίων, του Ρώμου και του Ρωμύλου, που τους ανέθρεψε μια λύκαινα (το σύμβολο της «αιώνιας» πόλης μέχρι σήμερα). Με το λιώσιμο του χιονιού, ο Μάρτιος ήταν πάντα ο καταλληλότερος μήνας για τους αγρότες να ασχοληθούν με τη σοδειά τους και για τους στρατιώτες να πολεμήσουν. Κάτι που και στα πρόσφατα χρόνια φαίνεται να ισχύει. Οι περισσότεροι πόλεμοι που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ, στο Ιράκ και στη Λιβύη, ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Ο μήνας του μπάσκετ

Στην σημερινή εποχή από την άλλη, ο Μάρτιος είναι ο μήνας του μπάσκετ. Η λεγόμενη «March Madness» ξεκινά σχεδόν πάντα μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Τα 68 καλύτερα κολλέγια των ΗΠΑ, φτάνουν στην τελική ευθεία παίζοντας με έναν φρενήρη ρυθμό μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Σε αντίθεση με τα τελικά του NBA, εδώ υπάρχει μόνο μια ευκαιρία. Αν χάσεις ένα παιχνίδι αποκλείστηκες. Πρέπει λοιπόν να κάνεις έξι συνεχόμενες νίκες για να κατακτήσεις το κολεγιακό πρωτάθλημα. Κάθε χρόνο τα στοιχήματα πέφτουν βροχή. Το 2019, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ποντάρουν στην «March Madness», με τους αριθμός να λένε ότι τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού της χώρας συμμετέχει στο ποντάρισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γιορτή του αλκοόλ

Αυτό ίσως το ξέρατε. Η 17η Μαρτίου είναι η ημέρα του Saint Patrick, η μεγαλύτερη γιορτή των Ιρλανδών. Οι Ιρλανδοί είναι γνωστοί για την αδυναμία τους στο αλκοόλ, οπότε η μεγαλύτερη γιορτή τους δεν μπορεί να βγει ξεροσφύρι. Ήταν ο άγιος που διέδωσε τον χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Κάποιοι λένε πως γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου, ενώ κάποιοι άλλοι ότι πέθανε ότι πέθανε την ίδια ημερομηνία. Γιατί όμως πίνουν όλοι πράσινη μπύρα ή ότι άλλο θέλουν; Ο θρύλος λέει ότι όταν ο Saint Patrick έμενε σε ένα πανδοχείο, του δόθηκε ένα ποτήρι whiskey που ήταν μισογεμάτο. Ο Saint Patrick είδε αυτή την χειρονομία σαν ευκαιρία για να διδάξει την έννοια της «γενναιοδωρίας». Είπε λοιπόν στον πανδοχέα, πως ο σατανάς ζούσε στο κελάρι που φυλούσε το whiskey και πως αυτό τον είχε κάνει άπληστο, κλέβοντας τους πελάτες του στο ποτό. Ο μόνος τρόπος για τον πανδοχέα να βρει την λύτρωση, του είπε ο Saint Patrick, θα ήταν να γεμίσει όλα τα ποτήρια μέχρι πάνω, τόσο πάνω, ώστε να έχυνε και λίγο απ’ έξω. Όταν ο Saint Patrick επέστρεψε στο πανδοχείο και διαπίστωσε πως ο ιδιοκτήτης είχε μάθει την έννοια της «γενναιοδωρίας», τότε δήλωσε πως ο σατανάς είχε πια φύγει από το κελάρι του.

«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης»

Αν και η άνοιξη αρχίζει ουσιαστικά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν δηλαδή ο ήλιος φτάνει στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του, ολόκληρος ο Μάρτιος θεωρείται πως ανήκει στην άνοιξη. Οπότε πολλές φορές δεν υπάρχει απόθεμα για τα κρύα του Μαρτίου, όταν και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και μάλιστα απότομα. Έτσι ο Μάρτιος μπορεί να έχει ήλιο αλλά και χιόνια, προκαλώντας απότομες αλλαγές καιρού, με τους ανθρώπους να μην προετοιμάζονται κατάλληλα...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Σήμερα

Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Σήμερα

Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Σήμερα

Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Σήμερα

Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Χτες

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Προχτές

Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Τι απάντησε η AI όταν τη ρώτησαν πως μοιάζουν τα όνειρα

Προχτές

Το αποτέλεσμα μπορεί να μη μοιάζει με όνειρο αλλά είναι εντυπωσιακό

Γιατί έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;

Πριν 3 μέρες

Ποιες είναι οι χώρες με το ταχύτερο ίντερνετ στην Ευρώπη

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.