E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» από ακροδεξιούς

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Σαν σήμερα: Η έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» από ακροδεξιούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 1978, ο κινηματογράφος Έλλη στην οδό Ακαδημίας προβάλλει την Σοβιετική ταινία «Ουράνιο τόξο». Η αίθουσα ήταν γεμάτη, με τα άδεια καθίσματα να είναι ελάχιστα. Κάτω από κάποια καθίσματα όμως είχε τοποθετηθεί μια ωρολογιακή βόμβα η οποία εξερράγη στις 9.30 μ.μ. Ο απολογισμός ήταν αιματηρός. 18 τραυματίες, οι τρείς από αυτούς πολύ σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίθεση αυτή στον συγκεκριμένο κινηματογράφο (πάνω από τον κινηματογράφο ήταν τα γραφεία την ΕΝΕΠ – Ελληνική νεολαία Εθνικής Παρατάξεως, νεολαία του εθνικιστικού και φιλοβασιλικού κόμματος «Εθνική Παράταξη») αλλά και την ώρα που προβαλλόταν μια ταινία από την Σοβιετική Ένωση, οδήγησαν τις έρευνες στα μέλη της ακροδεξιάς.

Τρεις μήνες αργότερα (20 Ιουνίου), στον κινηματογράφο Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου, η επίθεση επαναλαμβάνεται, πάλι σε προβολή σοβιετικής ταινίας, που είχε τίτλο «Ο Πόλεμος σε Όλα τα Μέτωπα». Αυτή τη φορά οι τραυματίες είναι 15, χωρίς να είναι κανένας σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις συνελήφθησαν 10 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων (31 Ιουλίου), ανάμεσα τους και ο έφεδρος αξιωματικός εκείνη την εποχή και νυν Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι κατηγορίες που αρχικά τους βαραίνουν είναι κακουργηματικές και εντάσσονται στον νόμο «περί καταστολής της τρομοκρατίας», με τις περισσότερες από αυτές να προβλέπουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όμως τελικά η πρωτόδικη ποινή ήταν 13 μήνες και του εφετείου 11 μήνες. Ο Μιχαλολιάκος μαζί με ακόμα δυο άτομα παραπέμφθηκαν στο πενταμελές εφετείο όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί παράβασης νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», κάτι που αποτελεί πλημμέλημα.

Οι επόμενοι έντεκα μήνες βρήκαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή για πρώτη φορά. Η έξαρση επιθέσεων είχε σταματήσει και είναι απορίας άξιο πως δεν υπήρξαν νεκροί. Ο κινηματογράφος Έλλη λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ το κινηματοθέατρο Ρεξ έχει κρατήσει μόνο την θεατρική του σκηνή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφαντος εδώ και ένα μήνα ο 33χρονος γιατρός στην Κρήτη

Πριν 8 ώρες

«Παραμένω στα Χανιά μέχρι να βρω το παιδί μου», λέει η μητέρα του

Λευκός Οίκος για Γροιλανδία: «Θα κάνουμε ότι κάναμε με την Βενεζουέλα»!

Πριν 8 ώρες

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εισβολής στο δανικό έδαφος!

Καιρός: Βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι έως την Κυριακή, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Πριν 8 ώρες

Προειδοποίηση 112 και προβλήματα στις μετακινήσεις στην Ήπειρο - Στην Αρτα και στα Γιάννενα χθες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Χτες

«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Χτες

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Χτες

Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Χτες

Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Χτες

Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.