E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η μεγαλύτερη κλοπή της αμερικανικής ιστορίας

Παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα

Σαν σήμερα: Η μεγαλύτερη κλοπή της αμερικανικής ιστορίας
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ήταν 18 Μαρτίου του 1990. Ένα αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στην Βοστώνη. Λίγη ώρα αργότερα, δυο άντρες με αστυνομικοί στολή κατευθύνθηκαν προς την είσοδο του μουσείου. Είπαν στον φύλακα πως δέχτηκαν μια κλήση για θόρυβο και έπρεπε να την ερευνήσουν. Ο φύλακας τους άφησε να μπουν και μόλις των είδαν, του είπαν πως τον συλλαμβάνουν. Το ίδιο έκαναν και με τον δεύτερο φύλακα. Τους οδήγησαν στο υπόγειο όπου τους αποκάλυψαν πως είναι όμηροι και πως θα ληστέψουν το μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

13 πίνακες από την συλλογή του μουσείου έκαναν φτερά. Μεταξύ τους βρίσκονταν πίνακες του Βερμέερ, του Ρέμπραντ, του Μανέ και του Ντεγκά. Οι δυο ληστές έφυγαν και η αστυνομία έφτασε στο μουσείο το επόμενο πρωί. Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, οι ληστές κατάφεραν να αφαιρέσουν έργα αξίας 500 εκατομμύριων δολαρίων. Και μέχρι σήμερα, κανένα από τα κλοπιμαία δεν έχει βρεθεί.

Οι αρχές κατάλαβαν πως οι ληστές δεν ήξεραν και πολλά από τέχνη, αφού ο ακριβότερος πίνακας του Τιτσιάνο, δεν εκλάπη. Σαν ληστές όμως είχαν μάλλον εμπειρία, έχοντας κάνει μια ανεξιχνίαστη ληστεία. Τα στοιχεία οδηγούσαν σε κλέφτες που σχετίζονταν με την μαφία της Βοστώνης και της Φιλαδέλφεια, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν πολλά και οι περισσότεροι από αυτούς δεν βρίσκονται στην ζωή.

Το μουσείο προσφέρει μέχρι και σήμερα αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον οδηγήσει την έρευνα στους πίνακες. Όπως παραδέχθηκε άλλωστε το FBI, η έρευνα τώρα επικεντρώνεται στον εντοπισμό των κλεμμένων έργων τέχνης και όχι σε συλλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ύποπτοι ήταν πολλοί. Αρχικά θεωρήθηκε πως η ληστεία οργανώθηκε από τον μαφιόζο Bobby Donati, ώστε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του αφεντικού του από την φυλακή. Μια συμμορία επίσης μπήκε στο στόχαστρο αλλά ακόμα και μέσα από την φυλακή, τα μέλη της αρνούνταν κάθε ανάμειξη. Ακόμα κι ένας μικροαπατεώνας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που κατονόμασε ένας μάρτυρας, πέρασε το τεστ αλήθειας.

Το 1994, το μουσείο έλαβε ένα γράμμα ώστε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης για 2,6 εκατομμύρια δολάρια. Το μουσείο έδειξε ενδιαφέρον, αλλά το ίδιο έκανε και το FBI. Ένα δεύτερο γράμμα εξηγούσε πως λόγω της τεράστιας έρευνας, φοβήθηκαν για την ασφάλεια τους και πως θέλουν χρόνο να σκεφτούν τις επιλογές τους. Ήταν και η τελευταία επικοινωνία που είχαν.

30 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη ληστεία στην αμερικανική ιστορία, παραμένει ανεξιχνίαστη και οι δράστες μπορεί να μην βρεθούν ποτέ. Οι πίνακες είναι πλέον το αντικείμενο της έρευνας και ανεύρεση τους συνοδεύεται από την μεγαλύτερη αμοιβή που έχει προσφερθεί ποτέ από ιδιωτικό οργανισμό.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Πάργα: Σάλος σε παραλία ‑ Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους

Σήμερα

Σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο ‑ Εκκενώνονται οι περιοχές Αγία Μαρίνα και Τσονίμα

Σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο Καλοπήγαδο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κερατέα και το Λαύριο, με

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Φυλή: Πώς συνέβη το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε 17χρονη

Σήμερα

Πένθος στη Φυλή: 17χρονη έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τραγωδία και ενημερωθείτε για τα νεότερα.

Ανδρος: Πρόστιμο 700 ευρώ σε αναβάτη αλόγου για μέθη – «Μπορεί να ήταν λίγο επικίνδυνο, αλλά το κρατούσα πολύ κοντά»

Σήμερα

«Με κράτησαν όλη τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα», υποστηρίζει ο ίδιος

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

Σήμερα

Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο ‑ κέντρο Αθήνας ‑ Ερευνάται και 2η καταγγελία

Σήμερα

Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ετοιμαστείτε Θεσσαλονικείς! Την Πέμπτη ανοίγει επίσημα το Μετρό προς Καλαμαριά ‑ Tο σχέδιο για τη συνέχεια είναι ήδη έτοιμο!

Σήμερα

Πώς αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης και ποια είναι τα σχέδια για την επόμενη φάση επέκτασης

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών

Σήμερα

Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Σήμερα

Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.