E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχουν τόσα κρούσματα στην Ιταλία;

Η Ιταλία έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη χώρα, έξω από την Κίνα, από την πανδημία του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχουν τόσα κρούσματα στην Ιταλία;
@nytimes.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η Ιταλία έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη χώρα, έξω από την Κίνα, από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 27 χιλιάδες και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.158, ενώ καθημερινά τα νούμερα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι ή Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διέκοψε της πτήσεις από και προς την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί όμως συνέβη κάτι τέτοιο στην γειτονική χώρα; Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία εντοπίστηκαν στις 29 Ιανουαρίου και ήταν δυο κινέζοι τουρίστες. Η κυβέρνηση πήρε αμέσως μέτρα και ήταν σίγουρη πως θωράκισε την χώρα κόβοντας κάθε επικοινωνία με την Κίνα και κηρύσσοντας την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.

Ωστόσο, απ’ ότι αναφέρουν οι επιστήμονες, ο κορωνοϊός πρέπει να βρισκόταν πολύ νωρίτερα στην Ιταλία από την συγκεκριμένη ημερομηνία. Και μεταδόθηκε από μια διαφορετική αλυσίδα ασθενών που δεν εντοπίστηκε έγκαιρα. Το πιο πιθανό είναι πως πολλοί πολίτες χαμηλού κινδύνου ήταν ασυμπτωματικοί και μετέφεραν τον ιό για αρκετές ημέρες. Επίσης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, η περιοχή της Λομβαρδίας είχε αυξημένα περιστατικά πνευμονιών έναν μήνα πριν από το ξέσπασμα του ιού, στα οποία δεν έγιναν τεστ για κορωνοϊό.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ένας 38χρονος επισκέφθηκε αρκετές φορές τον προσωπικό του γιατρό αλλά και το κοντινότερο νοσοκομείο. Αλλά ούτε αυτός υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορωνοϊό, επειδή δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα. Το νοσοκομείο τον άφησε να επιστρέψει σπίτι όπου τα συμπτώματα χειροτέρεψαν. Απομονώθηκε 36 ώρες μετά, αφού πρώτα είχε έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο. Τα ιταλικά μέσα τον ονόμασαν «ασθενή 0».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρασαν τουλάχιστον πέντε ημέρες μέχρι η ιταλική κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα. 11 πόλεις μπήκαν σε καραντίνα, τα σχολεία έκλεισαν, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλειναν από τις 6. Όμως η εύθραυστη οικονομία της χώρας χτυπήθηκε αμέσως και οι πολιτικοί θεώρησαν πως πρέπει να μειωθεί η ζημιά. Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων, ανακοινώθηκε και η χαλάρωση τους. Μέχρι που στις αρχές του τρέχοντος μήνα, τα κρούσματα ανέβηκαν με μεγάλη ταχύτητα και έκλεισαν τα πάντα.

Την ίδια περίοδο τα νοσοκομεία άρχισαν να κατακλύζονται με κόσμο μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα περιστατικά λόγω ελλείψεων. Κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές μολύνθηκαν επίσης κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Το ίδιο και η υπο-χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Το υψηλό ποσοστό θανάτων στην Ιταλία, που ξεπερνά το 7%, είναι επίσης ανησυχητικό. Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη, ο οποίος φτάνει τα 46,3 χρόνια, με το 22,6% του πληθυσμού να είναι 65 ετών και άνω. Οι ειδικοί όμως αναφέρουν πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και πως το πραγματικό ποσοστό αυτό θα μειωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας δήλωσε χθες πως πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται, με τα μέτρα να πιάνουν σιγά σιγά τόπο. Από τις 27 Φεβρουαρίου ωστόσο, η Ιταλία αποφάσισε να κάνει τεστ μόνο σε περιπτώσεις με συμπτώματα, κάτι που σημαίνει πως τα επίσημα αποτελέσματα εντοπίζουν ένα μέρος των κρουσμάτων και όχι τον πραγματικό αριθμό, που φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πληροφορίες: metro.co.uk, wired.co.uk, spiegel.de

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό που έχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης αν «πέσει» το βουνό από πάνω τους

Σήμερα

Bρίσκεται κάτω από έναν ασταθή ορεινό όγκο

70‑20‑10: Ο αμφιλεγόμενος κανόνας που έκανε διάσημο έναν από τους ισχυρότερους CEOs

Σήμερα

Η φιλοσοφία του βασιζόταν σε μια απλή αλλά ιδιαίτερα σκληρή αρχή

Ποιοι τουρίστες αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα – Οι «πρωταθλητές» των διακοπών

Σήμερα

Από τους Βρετανούς που ξοδεύουν σχεδόν 730 ευρώ ανά ταξίδι έως τους Γερμανούς που περιορίζουν τις ημερήσιες δαπάνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις έξι μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού

Σάλος στην Ισπανία: Πισίνες και υδάτινα πάρκα κλείνουν λόγω νέας αποκρουστικής τάσης του TikTok

Χτες

Μια απωθητική διαδικτυακή τάση έχει διαταράξει την κορύφωση της θερινής σεζόν στην Ισπανία, οδηγώντας στο κλείσιμο πισινών και υδάτινων πάρκων σε όλη τη χώρα

Η καρέκλα που κανείς δεν τολμά να καθίσει εδώ και 300 χρόνια

Χτες

Γιατί αυτή βρίσκεται κρεμασμένη στον τοίχο ενός μουσείου

Πλήρωσε για να γίνει πρωταγωνίστρια – Και η σειρά εξελίχθηκε σε σκάνδαλο

Χτες

23χρονος ηθοποιός καταγγέλλει ότι παρενοχλήθηκε

17 πλατάνια στη σκεπή της: Η ελληνική εκκλησία–θαύμα που μπήκε στο Guinness και δεν γκρεμίζεται με τίποτα

Χτες

Ένα μοναδικό φαινόμενο πίστης και φύσης που αψηφά τους νόμους της λογικής και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

Οι Έλληνες ανάμεσα στους πιο γενναιόδωρους λαούς του πλανήτη – Η θέση‑έκπληξη σε νέα παγκόσμια έρευνα

Χτες

Τι αποκαλύπτει διεθνής μελέτη για την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και τη φιλοξενία των Ελλήνων και γιατί η γενναιοδωρία δεν μετριέται μόνο με χρήματα

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Χτες

Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.