E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στήριξη σε 1 εκατ. νοικοκυριά ‑ επιχειρήσεις με κάλυψη μισθού και ρήτρα απασχόλησης

Ποιοι εξαιρούνται

Στήριξη σε 1 εκατ. νοικοκυριά ‑ επιχειρήσεις με κάλυψη μισθού και ρήτρα απασχόλησης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/3/2020 | 08:16

«Ζεστό χρήμα» 2 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τρεις από τις πιο επείγουσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιράζει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις η κυβέρνηση.

Το μεσημέρι στις 12, εξειδικεύοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

- Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις, το οποίο είναι το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

- Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σε μια εβδομάδα 30.000 απολύσεις

Δυσοίωνα τα μηνύματα για την αγορά εργασίας το Μάρτιο. Η πρώτη εικόνα του συστήματος Εργάνη μοιάζει απογοητευτική αν και επισήμως τα στοιχεία των ροών απασχόλησης θα δημοσιοποιηθούν σε δύο μήνες. Το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν πέρυσι το Μάρτιο του 2019 , είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο-προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Μόλις χθες απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που είχαν αναλάβει και δρομολόγια μαθητών ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον τουρισμό. Το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που είναι σχεδόν άδεια καλούν το προσωπικό να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών. Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική η εκ περιτροπής.

Η αποζημίωση των 400 ευρώ θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη.

Παράλληλα θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δεν μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Για την καταβολή θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Black Friday και Cyber Monday: Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για ψηφιακές απάτες που αδειάζουν λογαριασμούς

Πριν 7 ώρες

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος εξαπάτησης είναι το skimming - Συμβουλές στους καταναλωτές για ασφαλείς αγορές

Δημογραφική βόμβα στο Ασφαλιστικό: Πόσο αλλάζει η αναλογία εργαζομένων–συνταξιούχων ως το 2050

Πριν 7 ώρες

Στα 3 εκατ. οι συνταξιούχοι έως το 2050 από 2,5 εκατ. σήμερα - Στο 1,23 προς 1 σε 25 χρόνια η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους

Έρχονται lockers σε 4.000 Δημοτικά σχολεία ‑ Το κονδύλι αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ

Πριν 7 ώρες

Στόχος να ελαφρύνει η τσάντα των μικρών μαθητών και να ενισχυθεί η υπευθυνότητα και η αυτοοργάνωση των παιδιών

Κατά κεφαλήν εισόδημα: Η Ελλάδα στο ‑5%, η ΕΕ στο +22% στην 20ετία

Χτες

Μόνο δύο χώρες στην ΕΕ είδαν το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται την τελευταία 20ετία – και η Ελλάδα είναι η μία από αυτές

Ο Τσίπρας έστειλε την «Ιθάκη» στον Αδωνι με αφιέρωση και αυτός απάντησε: «Καλή αντάμωση»

Χτες

«Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: `Ρώμη`»

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Χτες

Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Χτες

Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Χτες

Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Χτες

Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.