E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ωρολογιακές βόμβες οι οίκοι ευγηρίας: «Όταν ο κορωνοϊός μπει μέσα, γίνεται σφαγή»

Η ζοφερή κατάσταση με τους ηλικιωμένους στην Ευρώπη

Ωρολογιακές βόμβες οι οίκοι ευγηρίας: «Όταν ο κορωνοϊός μπει μέσα, γίνεται σφαγή»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/3/2020 | 19:53

Από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οίκοι ευγηρίας που πλήττονται από τον νέο κορονοϊό πολλαπλασιάζονται σε μια Ευρώπη με γηράσκοντα πληθυσμό που αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας.

«Όταν ο ιός μπει σε αυτά τα μέρη, γίνεται αναπόφευκτα σφαγή, όπως αυτό ήδη συμβαίνει δυστυχώς σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας», προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο το Spi-CGIL, η πτέρυγα συνταξιούχων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεκαπέντε θάνατοι έχουν ως εκ τούτου καταγραφεί σε έναν οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, μια από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατρικός διευθυντής του, o Φούλβιο Μενγκίνι.

«Οι οίκοι ευγηρίας είναι πραγματικά ωρολογιακές βόμβες, με 500.000 πολύ ευαίσθητους ηλικιωμένους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν» από τον ιό στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, προσθέτει το Spi-CGIL σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Αυτό εξηγεί κυρίως το μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ της σε θανάτους από την Covid-19, οι οποίοι ξεπερνούν τους 6.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο σενάριο υπήρξε και στην Ισπανία, τη δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, όπου «ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων (σε οίκους ευγηρίας), είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους», δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκαν τουλάχιστον 19 πτώματα σε ένα γηροκομείο στη Μαδρίτη. Συνολικά δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία.

Στη Γαλλία, η πανδημία «θα μπορούσε να συνεπάγεται περισσότερους από 100.000 θανάτους στο ενδεχόμενο μιας γενίκευσης που δεν τολμάμε καν να φανταστούμε», προειδοποιούσαν την Παρασκευή οι κύριες ομοσπονδίες του τομέα οίκων ευγηρίας σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και εκεί. Στη Βοζ, στη βορειοανατολική Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τις αρχές ο θάνατος 20 ανθρώπων που διέμεναν σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος «ενδεχομένως συνδέεται με την Covid-19».

Το επισκεπτήριο απαγορεύεται
Με στόχο να απαγορευτεί μια εκατόμβη, η ισπανική κυβέρνηση απέστειλε τον στρατό να απολυμάνει τα κτίρια για ηλικιωμένους ανθρώπους και έθεσε τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας υπό την εποπτεία των περιφερειών.

Πολλές χώρες έχουν επίσης απαγορεύσει ή περιορίσει σημαντικά τα επισκεπτήρια, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η πλειονότητα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως και οι χώρες της Βαλτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πολύ σκληρό για τις οικογένειες να μην ξέρουν τι συμβαίνει εκεί μέσα», δήλωσε η Πολίν, μια Γαλλίδα εκπαιδευτικός, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η μητέρα της, η οποία δεν είναι σε θέση λόγω της κατάστασής της να μιλήσει στο τηλέφωνο, νοσηλεύεται σε μονάδα φροντίδας στο Παρίσι, στην οποία εντοπίστηκε κορονοϊός.

Περισσότερο αγχωτική είναι η έλλειψη προστατευτικού υλικού σε αυτά τα μέρη υψηλού κινδύνου, κάτι που καταγγέλλεται στις περισσότερες χώρες και «αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης», επισήμανε το Spi-CGIL.

Η πραγματική κατάσταση στις δομές αυτές εξακολουθεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθεί καθώς εκεί υπάρχει και έλλειψη τεστ. Στη Γαλλία τα τεστ περιορίζονται κυρίως στους «τρεις πρώτους ασθενείς σε συλλογικές δομές ευάλωτων ανθρώπων», γνωστοποίησε στο AFP το υπουργείο Υγείας.

H Ισπανία, η οποία μόλις εξασφάλισε εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια τεστ, γνωστοποίησε χθες ότι οι οίκοι ευγηρίας θα έχουν προτεραιότητα.

Επαφές με την οικογένεια μέσω βιντεοκλήσεων
Λιγότερο αυστηρή από τους Ευρωπαίους γείτονές της, η Βρετανία ζήτησε από τους οίκους ιατρικής περίθαλψης να περιορίσουν τις επισκέψεις «στο ελάχιστο», καλώντας τους ταυτοχρόνως να αναλογιστούν «την ωφέλιμη επίδραση της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους».

Για να διατηρήσουν την επαφή με την κοινωνία των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται μακριά από τους συγγενείς τους, το προσωπικό αγωνίζεται συχνά για να διευκολύνει την επικοινωνία τους.

Έτσι στην Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία, οι νοσηλευτές του οίκου Ballesol Altorreal, με μάσκες και γάντια, δίνουν το τηλέφωνό τους στους ηλικιωμένους για να κάνουν βιντεοκλήσεις με τους συγγενείς τους.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από αυτήν τη δομή, μια ηλικιωμένη προσπαθεί να καθησυχάσει τον συνομιλητή της, απαντώντας με ένα χαμόγελο στο τηλέφωνο: «Ποιoς κορονοϊός; Δεν έχω κορονοϊό».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Black Friday και Cyber Monday: Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για ψηφιακές απάτες που αδειάζουν λογαριασμούς

Πριν 7 ώρες

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος εξαπάτησης είναι το skimming - Συμβουλές στους καταναλωτές για ασφαλείς αγορές

Δημογραφική βόμβα στο Ασφαλιστικό: Πόσο αλλάζει η αναλογία εργαζομένων–συνταξιούχων ως το 2050

Πριν 7 ώρες

Στα 3 εκατ. οι συνταξιούχοι έως το 2050 από 2,5 εκατ. σήμερα - Στο 1,23 προς 1 σε 25 χρόνια η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους

Έρχονται lockers σε 4.000 Δημοτικά σχολεία ‑ Το κονδύλι αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ

Πριν 7 ώρες

Στόχος να ελαφρύνει η τσάντα των μικρών μαθητών και να ενισχυθεί η υπευθυνότητα και η αυτοοργάνωση των παιδιών

Κατά κεφαλήν εισόδημα: Η Ελλάδα στο ‑5%, η ΕΕ στο +22% στην 20ετία

Χτες

Μόνο δύο χώρες στην ΕΕ είδαν το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται την τελευταία 20ετία – και η Ελλάδα είναι η μία από αυτές

Ο Τσίπρας έστειλε την «Ιθάκη» στον Αδωνι με αφιέρωση και αυτός απάντησε: «Καλή αντάμωση»

Χτες

«Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: `Ρώμη`»

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Χτες

Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Χτες

Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Χτες

Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Χτες

Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.