E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα οι πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία

H ουσία έχει ηδη παραδοθεί σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα οι πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/3/2020 | 13:45

Στην Έλλαδα βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες οι πέντε τόνοι χλωροκίνης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από την Ινδία σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί στοκ των σκευασμάτων που δημιουργούνται από την ουσία αυτή η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι δίνουν ελπίδες για την βοήθεια των ασθενών με τον ιό.

Οι πέντε τόνοι της χλωροκίνης έφτασαν με διαβαθμισμένη πτήση της Aegean και σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr - το οποίο και αποκάλυψε την σχετική κίνηση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ - έχουν ήδη παραδοθεί σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για να προχωρήσουν στην παρασκευή των σχετικών φαρμάκων ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ενέργεια αυτή των ελληνικών αρχών είχε μιλήσει στις αρχές της εβδομάδας και ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη (εγκεκριμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας), αλλά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.

Τα δύο φάρμακα μειώνουν την οξύτητα στα ενδοσώματα, τα διαμερίσματα εντός των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να απορροφήσουν το εξωτερικό υλικό και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να συνεισφέρουν για να εισέλθουν σε ένα κύτταρο. Αλλά η κύρια οδός εισόδου στον SARS-CoV-2 είναι διαφορετική, είναι η λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα, δια της οποίας προσδένεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη. Παράλληλα στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης, σε 24 ασθενείς και σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Αλλά τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή/κρίσιμη νόσο COVID-19.

Πάντως ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi, Novartis και Bayer) ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, τόσο για κλινική έρευνα όσο και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι το γαλλικό επιστημονικό ινστιτούτο INSERM έχει τεθεί επικεφαλής πανευρωπαϊκής μελέτης με δείγμα πάνω από 3.000 ασθενείς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Χτες

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Χτες

Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Χτες

«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Χτες

Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Λαύριο – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Χτες

Μπαλκόνι κατέρρευσε στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα

Μαχαίρωσαν δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας – Δίνει μάχη για τη ζωή της

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε 13 μαχαιριές

Νομπελίστας «εκτός δικτύου»: Η επιτροπή δεν μπορεί να τον εντοπίσει ‑ Κάνει πεζοπορία στη φύση

Χτες

Ο Φρεντ Ράμσντελ, ένας από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τη βράβευσή του

Έφηβος έκανε στο ChatGPT αυτή την ερώτηση και κατέληξε με χειροπέδες

Χτες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο μαθητής ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο

Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο στη Μαδρίτη ‑ Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Χτες

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.