E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σύνοδος Κορυφής: Βέτο από Ιταλία και Ισπανία για το «κορωνο‑ομόλογο»

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai

Σύνοδος Κορυφής: Βέτο από Ιταλία και Ισπανία για το «κορωνο‑ομόλογο»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/3/2020 | 21:51

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια πρώτη αντίδραση του, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το... θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Η Ιταλία έχει παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της, ως προς τα δημόσια οικονομικά της. Κλείσαμε το 2019 με αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ 1,6 αντί για 2,2, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι συνέπειες της περιόδου μετά τον κορωνοϊό, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τι ανέφερε το προσχέδιο

Οι 27 χαιρετίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν από το eurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών. Επιπλέον δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς έλεγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση", τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τι αναφέρουν συγκεκριμένα για την οικονομία

Σε ότι αφορά την οικονομία, το προσχέδιο των συμπερασμάτων καταγράφει τα εξής: "αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης".

"Υποστηρίζουμε τις αποφασιστικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση των όρων χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ", αναφέρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση", τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

"Τα κράτη μέλη μας έχουν αναλάβει εκτεταμένες ενέργειες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο", τονίζουν.

"Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στη σημερινή επιδημία COVID-19 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", αναφέρουν.

"Η πρόταση της Κομισιόν για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντίδραση Coronavirus θα παράσχει 37 δισ. Ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το Ταμείο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα κρούσματα COVID-19. Προσβλέπουμε στην ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Κομισιόν να αυξήσει περαιτέρω την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ", αναφέρουν οι 27.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελεύθερος 22χρονος Έλληνας στρατιώτης στην Ουκρανία μετά από 11 μήνες αιχμαλωσίας

Χτες

Πολέμησε για το ρωσικό στρατό - «Φρίκη χωρίς νόημα», χαρακτήρισε τον πόλεμο

Φοινικούντα: Η εμπλοκή τρίτου προσώπου και το τηλεφώνημα λίγο πριν τη δολοφονία του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ

Χτες

Ένα επίμαχο τηλεφώνημα που έγινε λίγα λεπτά πριν τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα έχει μπει στο κάδρο των αρχών

Νέο μπλόκο του Ισραήλ στη Ράφα: Με 4 σορούς ομήρων απαντά η Χαμάς

Χτες

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τετάρτη

e‑EΦΚΑ: Kάτω από 1000 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Χτες

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ο μέσος μισθός είναι μόλις 1176 ευρώ μικτά, ή 980 καθαρά

«Σφοδρές μάχες» μεταξύ της Χαμάς και ένοπλων φατριών στην Πόλη της Γάζας, που υποστηρίζονται από το Ισραήλ

Χτες

«Σήμερα το πρωί, επί πολλές ώρες, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς και μελών της οικογένειας Χίλες»

Μαδαγασκάρη: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι «ανέλαβε την εξουσία» και διέλυσε τη Γερουσία

Χτες

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τον συνταγματάρχη Ραντριανιρίνα να αναλάβει την προεδρία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόστιμο €157 εκατ. σε πασίγνωστες μάρκες ρούχων

Χτες

Η έρευνα της Επιτροπής αποκάλυψε ότι οι τρεις εταιρείες περιόρισαν τη δυνατότητα των ανεξάρτητων μεταπωλητών τους

Εγκεφαλικά νεκρό το 3χρονο κορίτσι που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα στη Ρόδο

Χτες

Το παιδί υποβλήθηκε σε αξονική και διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος έχει οίδημα και υπάρχει εγκεφαλικός θάνατος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Μιχάλης Σοκορέλος

ΗΠΑ: Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος διέκοψε απότομα τη συνέντευξη με τον Τζέι Ντι Βανς μετά από καβγά στο αέρα της εκπομπής

Χτες

Ο παρουσιαστής Τζορτζ Στεφανόπουλος διέκοψε τη συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, μετά από έντονη λογομαχία σε σχέση με την απόπειρα δωροδοκίας του πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ, Τομ Χόμαν

Ένοχοι για κακοποίηση δύο παιδιών μητέρα και πατριός ‑ Συγκλόνισε η κόρη στο Εφετείο Χανίων

Χτες

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η 15χρονη τότε κοπέλα είχε πάει σχολείο με μώλωπες και φορώντας κουκούλα για να κρύψει το πώς την είχε κουρέψει η μητέρα της

Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα στον πλαστικό χειρουργό που ξυλοκόπησε γυναίκα στη μέση του δρόμου

Χτες

Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη βία, εξύβριση και απειλή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.