E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες

Όλα τα σενάρια

Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/3/2020 | 08:15

Στις τράπεζες περνάει πλέον για το επόμενο χρονικό διάστημα η σκυτάλη για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση λόγω της πανδημίας. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες να κάνουν άμεσα πράξη τις δεσμεύσεις τους για αναστολή πληρωμής δόσεων προς τους συνεπείς δανειολήπτες.

Ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα παρατείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο τις δόσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, και για τρεις μήνες για τα ενήμερα δάνεια αυτών που πλήττονται από τον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι τράπεζες θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα για αναστολές πληρωμών δανείων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο, οι αναστολές πληρωμών δανείων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται να παραταθούν μέχρι και το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει στο να αναλάβουν πρωτοβουλίες επειδή περιμένουν από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για ρυθμίσεις δανείων ή αναστολή πληρωμής δόσεων. Και οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν να κάνουν με χαλάρωση των κανόνων που υποχρεούνται να ακολουθήσουν οι τράπεζες

Ρύθμιση δανείων

Το πλήγμα στην οικονομία και στις τράπεζες από τον κορονοϊό έρχεται σε μία στιγμή που είχε μπει στις ράγες το θέμα ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρυθμίσει δάνεια που ξεπερνούν τα 27 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία ανέρχονταν σε 68 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο αγκάθι βέβαια για τις τράπεζες είναι ο κλάδος του τουρισμού. Αποτελούσε μία «μαύρη τρύπα» πριν από την κρίση και τώρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη και δημιουργούνται προϋποθέσεις για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ο κλάδος του τουρισμού παρουσίαζε υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (27,7%), παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον πλέον ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονταν με ρυθμίσεις ανερχόταν σε 24,6 δισ. ευρώ (δηλ. 36,2% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Στις τράπεζες πάντως υπάρχουν διάφορες σκέψεις διαχείρισης της κατάστασης. Μία από αυτές είναι να λειτουργήσουν ανάλογα με αυτόν που έκανε η κυβέρνηση. Δηλαδή να δώσει bonus σε αυτούς που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις και να αναστείλει για εκείνους που δεν μπορούν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξειδικευτούν οι αποφάσεις και να δοθούν στην δημοσιότητα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.