E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη... κορωνοϊός από το λεξιλόγιό του

Οι πολίτες που μιλούν για τον κορωνοϊό στο δρόμο, στις στάσεις ή σε κάποια ουρά έξω από κάποιο μαγαζί κινδυνεύουν να συλληφθούν

Το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη... κορωνοϊός από το λεξιλόγιό του
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/3/2020 | 22:39

Σε απαγόρευση της λέξης κορωνοϊός από το λεξιλόγιό του προχώρησε του Τουρκμενιστάν, σε μια ριζοσπαστική κίνηση για την καταστολή όλων των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία.

Στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση της λέξης, ενώ αφαιρέθηκε ακόμα και από τα ενημερωτικά φυλλάδια υγιεινής που διανέμονταν σε σχολεία, νοσοκομεία και χώρους εργασίας, σύμφωνα με την Turkmenistan Chronicle, μία από τις λίγες πηγές ανεξάρτητης ενημέρωσης, της οποίας η ιστοσελίδα έχει μπλοκαριστεί στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, οι πολίτες που φοράνε μάσκες, ή μιλούν για τον κορωνοϊό στο δρόμο, στις στάσεις ή σε κάποια ουρά έξω από κάποιο μαγαζί, κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις Αρχές, σύμφωνα με δημοσιογράφους που μεταδίδουν για το ραδιόφωνο Azatlyk, την τουρκόφωνη υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty, με έδρα την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταγγέλλουν ότι με την απαγόρευση αυτή, το Τουρκμενιστάν θέτει τους πολίτες του σε κίνδυνο.

«Οι Αρχές του Τουρκμενιστάν, αντάξιες της φήμης τους, υιοθέτησαν αυτή την ακραία μέθοδο για την εξάλειψη όλων των πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου των RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η άρνηση πληροφοριών όχι μόνο θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους πολίτες του Τουρκμενιστάν, αλλά ενισχύει και τον αυταρχισμό που επέβαλε ο πρόεδρος Gurbanguly Berdymukhammedov. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να τον αναγκάσει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε.

Οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολύ μονόπλευρες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ, σύμφωνα με τις Αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στο Τουρκμενιστάν -το οποίο γειτονεύει με το Ιράν. Ο πρόεδρος, γνωστός και ως "Πατέρας Προστάτης", έδωσε εντολή στις 13 Μαρτίου να απολυμανθούν οι δημόσιοι χώροι με ένα παραδοσιακό φυτό που ονομάζεται "harmala" ως προστατευτικό μέτρο.

Στη Μόσχα, η τηλεφωνική γραμμή της πρεσβείας του Τουρκμενιστάν για τους πολίτες που παγιδεύτηκαν στη Ρωσία από την κρίση του Covid-19, αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρεται σε εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το ραδιόφωνο Azatlyk αναφέρει ότι, μετά το κλείσιμο της πρεσβείας στις 17 Μαρτίου, πολλοί παγιδευμένοι πολίτες περιμένουν μάταια στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας για μια πτήση επειδή δεν έχουν πουθενά αλλού να μείνουν.

Το Τουρκμενιστάν, το οποίο κατατάχθηκε τελευταίο στο δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου των RSF, είναι μία από τις πιο κλειστές χώρες στον κόσμο. Η κυβέρνηση ελέγχει όλα τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεχίζει να εντείνει τις διώξεις της απέναντι σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Οι λίγοι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε μια πολύ λογοκρυνόμενη έκδοση του Διαδικτύου, συνήθως σε καφετέριες όπου πρέπει πρώτα να δείξουν πρώτα ταυτότητα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Χτες

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Χτες

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Χτες

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Χτες

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Χτες

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Χτες

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Χτες

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Χτες

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Χτες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Χτες

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.