E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική

Στις 14 Απριλίου του 1528

Σαν σήμερα: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Τον Ιούνιο του 1527, ξεκινάει ένας μικρός στόλος 5 πλοίων από το λιμάνι της Ανδαλουσίας Σανλούκαρ με προορισμό το Μεξικό και τη Φλόριντα, που τότε ανήκαν στην Ισπανία. Όπως γράφει ο ταμίας του πληρώματος στο ημερολόγιο του, ανάμεσα στα μέλη της αποστολής βρισκόταν (για πρώτη φορά) και ένας Έλληνας. Ονομαζόταν Θεόδωρος και ήταν μάλλον μισθοφόρος, που αναζητούσε να κάνει την τύχη του σε μια καινούργια ήπειρο. Κυβερνήτης των πλοίων ήταν ο δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόλος έφτασε στις ακτές της Φλόριντα και ο Θεόδωρος πάτησε το πόδι του στην Αμερική στις 14 Απριλίου του 1528. Οι Iνδιάνοι που τους υποδέχτηκαν τους έδειξαν αμέσως μερικές πέτρες από χρυσό. Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στο πλήρωμα ήταν μοναδική. Ξεκίνησαν λοιπόν για τα βουνά που τους έδειξαν οι Ινδιάνοι. Όμως οι περισσότεροι από το πλήρωμα πέθαναν από ασθένειες, ενώ οι υπόλοιποι χάθηκαν στις αφιλόξενες τότε ζούγκλες της ανεξερεύνητης ηπείρου. Όμως το ελληνικό δαιμόνιο ήρθε πάλι για να δώσει τη λύση...

Ο Griego, όπως φώναζαν τον Έλληνα Θεόδωρο, τους έβγαλε από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν βρεθεί. Κατασκεύασε βάρκες και οι ναυτικοί – χρυσοθήρες, κατάφεραν να ξεφύγουν από την ζούγκλα και από τους άγριους Ινδιάνους, μέσα από τους παραπόταμους του Μισισιπή. Έφτασαν έτσι σε έναν όρμο, κοντά στην σημερινή πόλη Πενσακόλα.

Οι ιθαγενείς του πρόσφεραν τροφή και νερό. Ο Θεόδωρος, ο Griego, τους ακολούθησε. Από τότε χάθηκαν εντελώς τα ίχνη του. Λόγω του αδιαμφησβήτητου δαιμόνιού του, οι συνταξιδιώτες του θεώρησαν πως εξαφανίστηκε για να βάλει στο χέρι το θησαυρό μόνος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1537, ο στόλος του Ναρβάεθ επέστρεψε στην Ανδαλουσία. Ο γραμματέας του, βρέθηκε στην περιοχή που εξαφανίστηκε ο Griego τρία χρόνια αργότερα και έμαθε από τους ιθαγενείς πως κάποια άλλη φυλή είχε σκοτώσει τον Θεόδωρο για άγνωστους λόγους.

Ο άγνωστος αυτός Έλληνας, για τον οποίο ξέρουμε μόνο το όνομά του (έχει μείνει γνωστός ως Θεόδωρος Γκριέγκο), ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, στις 14 Απριλίου του 1528. Η ελληνική κοινότητα της Φλόριντα, προς τιμήν του, έστησε άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 8 Ιανουαρίου του 2005. Επέλεξαν να τιμήσουν δηλαδή σαν ήρωα, τον Έλληνα που άνοιξε το δρόμο και για τους υπόλοιπους. Η μαζική μετανάστευση στην «χώρα των ευκαιριών» άργησε πάντως να ξεκινήσει, καθώς έπρεπε να περάσουν περισσότερα από 300 χρόνια (11 Απριλίου του 1890).

Το άγαλμα του Θεόδωρου Γκριέγκο

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.