E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας» για τη χώρα μας

Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας» για τη χώρα μας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/4/2020 | 08:33

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θεωρούνται δεδομένα κρίσιμες στιγμές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αναμενόμενη κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, δηλαδή των κρουσμάτων και των θανάτων. Ο δεύτερος είναι εάν θα τηρηθούν με… θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα και δεν υπάρξει μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα, συνωστισμός στις εκκλησίες (ή έξω από αυτές, καθώς τυπικά θα είναι κλειδωμένες για τους πιστούς) και γύρω από τον οβελία, ούτως ώστε η καμπύλη αυτή ν’ αρχίσει την πτωτική της πορεία και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Υπό την προϋπόθεση λοιπόν που η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτή που έχει σχεδιαστεί και δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, τότε από τις 27 Απριλίου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Η χθεσινή εικόνα, ωστόσο, με το «αντάρτικο» ιερέων σε Κουκάκι και Κέρκυρα θορύβησε την κυβέρνηση και η εισαγγελική παρέμβαση μετά και από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά είναι ενδεικτική για την αυστηρή στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.
Αν και στο τραπέζι – όπως έχει γράψει το newsit.gr – υπάρχουν σχέδια ακόμη και για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έστω για κάποιες ώρες τις ημέρες του Πάσχα, τούτη θα είναι η τελευταία επιλογή και προτεραιότητα θα δοθεί αφενός στην αυστηρή τήρηση των περιορισμών που ήδη ισχύουν. Αφετέρου σε προληπτικούς ελέγχους, όπως π.χ. τα μπλόκα στα διόδια και τις εθνικές οδούς και τους παραδρόμους, για την αποφυγή κύματος εξόδου προς την επαρχία από τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπειτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο «επόμενη μέρα»

Σε ό,τι αφορά τώρα τα σενάρια για την επόμενη μέρα, αυτά έχουν ήδη καταστρωθεί από τις πρώτες στιγμές στο «δωμάτιο πολέμου» του Μαξίμου, αλλά, με τα έως σήμερα δεδομένα, η επεξεργασία τους θ’ αρχίσει την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ήδη δεδομένο με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί – ιδίως δε τα οικονομικά – ότι τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου η διαδικασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Η οικονομία είναι σε κάθε περίπτωση μια πολύ κρίσιμη παράμετρος, καθώς είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει περιθώριο η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει παγωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση λογάριασε – με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – την ανθρώπινη ζωή ως απόλυτη προτεραιότητα και φάνηκε από την έως σήμερα πολιτική της και τα προληπτικά μέτρα που πήρε να δικαιώνεται. Όμως, οι προβληματισμοί για την οικονομία είναι λογικό να είναι έντονοι, αλλά σε κάθε περίπτωση τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι ειδικοί επί της υγείας, οι οποίοι εισηγούνται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει.

Έτσι, ένα από τα θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα είναι η απόφαση εάν θα γίνουν ή όχι μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί πως η διασπορά του ιού είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Σε ό,τι αφορά δε την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτή θα περάσει από διάφορα στάδια. Κάθε απόφαση θα εκτιμάται ξεχωριστά και θα δοκιμάζεται στην πράξη για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Θα συνεχίσουν, επίσης, και μετά την «απελευθέρωση» να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, αλλά και απομόνωσης για όσους νοσούν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η καραντίνα να επιστρέφουν περιοδικά σε περιοχές ή πληθυσμούς όπου εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού.

Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Έπειτα θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα θ’ ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα σχολεία θ’ ακολουθήσουν μόνον εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Όχι, όμως, και της ματαίωσής τους, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Τελευταία στη σειρά είναι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες, το άνοιγμα των οποίων εξαρτάται ασφαλώς άμεσα και από την αντίστοιχη άρση των περιορισμών στις μεταφορές (πτήσεις από το εξωτερικό), με δεδομένα τα τεστ για τους επισκέπτες. Πιο αυστηρό θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τα νησιά κι ιδίως για όσα δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.

Ειδικά για τον τουρισμό, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εδραιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης που ήδη υπάρχει εξαιτίας του αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία, τότε θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Με τους άμεσους, δηλαδή, ανταγωνιστές της που χτυπήθηκαν σκληρά από τον ιό. Έτσι, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) μπορεί να «μαζέψει» σε ένα βαθμό τη μεγάλη ζημιά, ενώ θα δοθούν κίνητρα και για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, προκειμένου να σταθούν όρθιες όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και μαζί η εποχική απασχόληση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Σήμερα

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Σήμερα

Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Σήμερα

O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Σήμερα

Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Σήμερα

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Σήμερα

Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Σήμερα

Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Σήμερα

Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Χτες

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.