E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται επίδομα 400 ευρώ

Πότε θα το πάρουν

Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται επίδομα 400 ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/4/2020 | 12:33

Μετά το Πάσχα αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 155.000 εκ των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση με την έγκριση δαπάνης ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον διοικητή του Οργανισμού Σπύρο Πρωτοψάλτη, η ενίσχυση αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1η Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη για τη δράση θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Οσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ειδικότερα:

• Οσοι άνεργοι έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κ.λπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους δεν οφείλουν να προβούν σε καμία ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Ανεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει να καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

• Τέλος, όσοι άνεργοι δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές θα πρέπει να καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πάγια ρύθμιση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες, δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 40.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ που είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις προγενέστερες των 120 δόσεων να εντάξουν τις πιθανές οφειλές που δημιουργούνται λόγω των έκτακτων συνθηκών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, χωρίς να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, ασφαλισμένοι που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το 2014 και στη ρύθμιση των 100 δόσεων το 2015 και διατηρούσαν την εν λόγω ρύθμιση ενεργή μέχρι τέλη Φλεβάρη, δεν θα χάσουν τη ρύθμισή τους για ανεξόφλητες οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να εντάξουν τα εν λόγω ποσά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει για όλους και να τηρούν τους όρους της. Ετσι, εφόσον ο ασφαλισμένος αιτηθεί την υπαγωγή του στην πάγια ρύθμιση για τις τρέχουσες οφειλές εντός Απριλίου, θα ενταχθούν οι οφειλές του 2020 έως και τον Φεβρουάριο, εάν κάνει αίτηση εντός Μαΐου θα ενταχθούν οι οφειλές του 2020 έως και τον Μάρτιο κ.ο.κ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδεια ειδικού σκοπού

Με άλλες διατάξεις η νέα ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω ή, τέλος, λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ). Επίσης, δίνει παράταση στην καταβολή των αναπηρικών συντάξεων του ΕΦΚΑ και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ έως 30 Ιουνίου, ακόμη κι αν η αίτηση παράτασης υποβληθεί μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ σε ΦΕΚ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.