E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το διαφορετικό καλοκαίρι που θα ζήσουμε: Με αποστάσεις τα μπάνια και χωρίς κλιματιστικά

Πως θα κινούμαστε σε κλειστούς χώρους

Το διαφορετικό καλοκαίρι που θα ζήσουμε: Με αποστάσεις τα μπάνια και χωρίς κλιματιστικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/4/2020 | 08:23

Ένα καλοκαίρι αλλιώτικο από εκείνα που είχαμε ζήσει μέχρι στιγμής με ιδιαίτερα χαρκτηριστικά αλλά και αμφίεση αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας και όπως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει και τα μπάνια του λαού.

Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά θα βρίσκονται παρέα με τα κλιματιστικά, τα αντηλιακά, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες αφού όπως λένε οι ειδικοί σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους θα πρέπει να φοράμε μάσκα ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων ανά μεταξύ μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις οργανωμένες παραλίες οι ξαπλώστρες θα έχουν απόσταση η μία από την άλλη και σε καμία περίπτωση οι λουόμενοι δεν θα είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες που θα βάλουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά σε πολυχώρους, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και μέσα μεταφοράς θα έχουν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να κυκλοφορούν με μάσκα όπως άλλωστε τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι μονάχα για να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα σταγονίδια των συμπολιτών μας αλλά και για να μην εισπνεόυμε τον αέρα των κλιματιστικών με τα οποία επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταφερθεί ο κορωνοϊός.

Αυτό μάλιστα εξηγεί ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης: «Τα σταγονίδια του αέρα που εκπέμπει ο άνθρωπος που είναι φορέας του κορωνοϊού αιωρούνται πολύ περισσότερη ώρα όταν υπάρχει οποιαδήποτε παρουσία στον αέρα μέσα στο εσωτερικό του χώρου όπου παρήχθησαν. Εάν ρεύμα αέρος που σχηματίζει στροβίλους υπάρχει εκεί που κάποιος έχει εκπνεύσει ή έχει βήξει με σταγονίδια που φέρουν επάνω τον κορωνοϊό είναι αποδεδειγμένο ότι θα αιωρούνται περισσότερη ώρα .Άρα θα αυξάνουν τον κίνδυνο της εισπνοής τους από καποιον υγιή, ο οποίος κινδυνεύει να νοσήσει.Η επαναφορά στην ομαλότητα σε χώρους κλειστούς όπου τα δύο μέτρα φυσικά δεν θα μπορούν να τηρούνται και ο κίνδυνος της σταγονιδιακής ρύπανσης πάντοτε θα υπάρχει , πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας».

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις Παύλος Νικολαϊδης δίνει εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους: Τι θα αλλάξει στον τρόπο που κάνουμε μπάνια φέτος; Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα; Θα πρέπει να φοράμε μάσκες στις παραλίες; Πόσο ασφαλείς είναι οι οργανωμένες παραλίες και τί θα πρέπει να προσέξουμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα.Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία,όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Συμπληρώνει ότι «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.Για αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι "στριμωγμένοι" ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαίδης και εξηγεί πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί -μετά την «χαλάρωση» των μέτρων- αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Σήμερα

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Σήμερα

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Σήμερα

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Σήμερα

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Σήμερα

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Σήμερα

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Σήμερα

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Σήμερα

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Σήμερα

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Σήμερα

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.