E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κύπρος: Το PLAN‑B σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου

Τι θα προβλέπει για την οικονομία της Κύπρου

Κύπρος: Το PLAN‑B σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/3/2013 | 14:02

¶λλο σχέδιο νόμου ετοιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο ¶νγκελα Μέρκελ. Επίσης εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών - πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές, όπως τα ταμεία προνοίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή, που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν Euro 2 δισ.», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν… στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του κουρέματος θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι» και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του κουρέματος των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.