E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έκπτωση 25% στον ΦΠΑ: Ποιοι τη δικαιούνται και πως θα την πάρουν

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο είτε αυτεπάγγελτα

Έκπτωση 25% στον ΦΠΑ: Ποιοι τη δικαιούνται και πως θα την πάρουν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 25/4/2020 | 12:21

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών είχε από καιρό ανακοινώσει ειδική έκπτωση 25% εάν πληρωθεί εγκαίρως ο ΦΠΑ για το 1ο τρίμηνο του 2020. Η ΑΑΔΕ, με εγκύκλιό της, έρχεται να την ενεργοποιήσει και να την εξειδικεύσει.

Με την εξόφληση του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου θα ενεργοποιείται η έκπτωση 25% από μελλοντικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, με αίτηση που θα υποβάλουν μέσω email στην εφορία, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 25% του ποσού του με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από την 1η Μαΐου και μετά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση, ο συμψηφισμός θα γίνει αυτεπάγγελτα από την αρμόδια ΔΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το αίτημα που θα υποβάλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Σε καμία περίπτωση το 25% του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν από την 1η Μαΐου 2020. Ειδικότερα, την έκπτωση δικαιούνται:

  1. Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Απριλίου θα εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου.
  2. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Απριλίου εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Μαρτίου.
  3. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, και έχουν επιλέξει να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου σε δύο δόσεις (Μάρτιο και Απρίλιο), θα πρέπει να εξοφλήσουν το σύνολο του ΦΠΑ έως το τέλος Απριλίου. Ανάλογη προϋπόθεση εξόφλησης οφειλών της προηγούμενης φορολογικής περιόδου δεν υφίσταται για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία.

Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως. Για παράδειγμα, με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, χορηγείται το ευεργέτημα του συμψηφισμού για το ποσό των 250 ευρώ. Στην περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητικής δήλωση και μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, το ευεργέτημα του συμψηφισμού περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ) και εκπίπτει του ευεργετήματος του συμψηφισμού η διαφορά των 50 ευρώ.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

  • Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί στις 15/4/2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α΄ τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής΄, τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (15/4/2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ. Η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε ο φορολογούμενος μπορεί να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ του ευεργετήματος με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ. Και αυτό, διότι πρόκειται για οφειλή που έληξε πριν από την 1η Μαΐου 2020.
  • Φορολογούμενος με διπλογραφικά βιβλία (ομόρρυθμη εταιρεία) εξοφλεί 30/4/2020 ποσό 4.000 ευρώ και κατά τον ίδιο χρόνο εξοφλεί και το ποσό φόρου της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (εφόσον απαιτείται). Ως εκ τούτου τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 1.000 ευρώ για συμψηφισμό. Η εταιρεία υποβάλλει 30/6/2020 τη δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και κατά τον χρόνο της βεβαίωσης του φόρου δεν έχει υποβάλει αίτηση συμψηφισμού του ευεργετήματος με συγκεκριμένες οφειλές. Συνεπώς, το ποσό των 1.000 ευρώ δύναται να συμψηφιστεί αυτεπαγγέλτως (χωρίς αίτηση) από τη φορολογική διοίκηση με τη βεβαιωθείσα οφειλή από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σήμερα

Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Σήμερα

«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο

Σήμερα

Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά

Σήμερα

Μετά τη δήλωση εξαφάνισης της ανήλικης, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό της, η οποία την βρήκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον αλλοδαπό άνδρα

Γιατί βάφτηκε ροζ ο ουρανός στο Μπέρμιγχαμ: Λύθηκε το μυστήριο ‑ Εντυπωσιακές εικόνες

Σήμερα

Ο ουρανός πάνω από το Μπέρμιγχαμ βάφτηκε ροζ κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Γκορέτι«, με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου

Αγριο επεισόδιο on air με φόντο την Καρυστιανού: Η Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» και ο Λαζαρίδης έφυγε από το στούντιο

Σήμερα

Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» από πλευράς ΝΔ, ο Μακάριος Λαζαρίδης αντέδρασε έντονα και αποχώρησε από την εκπομπή

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «έσβησε» τον Λεμπρόν Τζέιμς, η τάπα και το κλέψιμο που έκριναν το «διπλό» των Μπακς

Σήμερα

Ο Έλληνας αστέρας των Μπακς σφράγισε το διπλό επί των Λέικερς, με τις άμυνες που έκανε στον “βασιλιά”

Γροιλανδία: «Δεν επιθυμούμε να γίνουμε Αμερικανοί», διαμηνύουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας

Σήμερα

«Να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με περιφρόνηση», ζητούν από τις ΗΠΑ

Εξαμίλια Κορινθίας: Εγκυος η 17χρονη που σκοτώθηκε στο τροχαίο μαζί με τον 18χρονο

Σήμερα

Οι συγγενείς της ανήλικης ενημερώθηκαν για την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού της

Νέο βίντεο: «Δεν πειράζει, δεν σου έχω θυμώσει» λέει σε πράκτορα της ICE η 37χρονη πριν την πυροβολήσουν

Σήμερα

Η Ρενέ Νικόλ Γκουντ που σκοτώθηκε στη Μινεάπολη από τα πυρά πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής των ΗΠΑ (ICE)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.