E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πως θα γίνει η άρση μέτρων

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Πως θα γίνει η άρση μέτρων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/4/2020 | 08:26

Σχέδιο απεγκλωβισμού που θα διαρκέσει έως δυο μήνες θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ψάχνουν απάντηση στο γρίφο των σχολείων. Παρά την άρση μέτρων, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις στην επαρχία. Ο Μάιος και ο Ιούνιος κρίνουν πολλά…

Ακόμη 24 ώρες θα χρειαστούν για ν’ ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που συσκέπτονταν συνεχώς το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα που αφορούν τη σταδιακή άρση των μέτρων κι ιδιαίτερα το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, αφού το εν λόγω ζήτημα εξακολουθεί να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα νέες επαφές και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στο μήνυμά του προς τους πολίτες ότι το σχέδιο απεγκλωβισμού θα διαρκέσει έως και δύο μήνες, με ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει – είτε τους προσεχείς μήνες είτε το φθινόπωρο. Ακριβώς δε γι’ αυτό το λόγο το σχέδιο θα αξιολογείται διαρκώς και θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο οι ειδικοί επί της υγείας. Θα συστήσει, επίσης, εγρήγορση και τήρηση των κανόνων προστασίας και ατομικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Άρση μέτρων μέρος πρώτο

Η αρχή, άλλωστε, γίνεται με τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου, αναμένεται σύμφωνα με το πλάνο ν’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Από εκεί και πέρα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου. Το βασικό σενάριο προβλέπει επαναλειτουργία των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου έως τα τέλη Μαΐου, αλλά και των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων πάντοτε υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των ειδικών επί της υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία ορόσημα

Ουσιαστικά το πλάνο περιλαμβάνει τρία ορόσημα και αντίστοιχα «κύματα» επαναλειτουργίας υπηρεσιών και καταστημάτων: την 4η Μαΐου που θα είναι η εκκίνηση, τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όπου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης κι εν συνεχεία τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και τα μέσα Ιουνίου, όταν θ’ ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας – σηματοδοτώντας έτσι και την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τουρισμός.

Ο γενικός κανόνας που διαπνέει το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πως ανοίγει νωρίτερα ό,τι δεν προκαλεί συνωστισμό και μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικό χώρο – εξ ου και τα εστιατόρια θα έχουν τραπέζια μόνο σε εξωτερικό χώρο και γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρξουν ρυθμίσεις που αφορούν τους δήμους για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

«Αντίο» 13033

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταργηθούν το SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, αλλά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Θα επιτρέπονται π.χ. οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Κάποιος, δηλαδή, που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ένα εξοχικό σε παραλιακή περιοχή της Αττικής θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, αλλά δεν θα συμβαίνει το ίδιο με κάποιον που επίσης είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας και διαθέτει εξοχικό π.χ. στην Πελοπόννησο.
Τέλος, σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον Σκάι ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες. Επίσης, τόνισε ότι εξετάζεται η αλλαγή των ωρών της πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το Δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς στις ώρες της πρωινής αιχμής. Τούτο διότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας της πληρότητας του 50% σε τρένα, λεωφορεία και τρόλεϊ για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη αναμένεται στη Βουλή η «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών, ύστερα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να κάνει χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ενημέρωση της Ολομέλειας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Σήμερα

Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Σήμερα

Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή

Σήμερα

Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών

Σήμερα

Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά ‑ Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»

Σήμερα

Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σήμερα

Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Σήμερα

«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο

Σήμερα

Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά

Σήμερα

Μετά τη δήλωση εξαφάνισης της ανήλικης, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό της, η οποία την βρήκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον αλλοδαπό άνδρα

Γιατί βάφτηκε ροζ ο ουρανός στο Μπέρμιγχαμ: Λύθηκε το μυστήριο ‑ Εντυπωσιακές εικόνες

Σήμερα

Ο ουρανός πάνω από το Μπέρμιγχαμ βάφτηκε ροζ κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Γκορέτι«, με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου

Αγριο επεισόδιο on air με φόντο την Καρυστιανού: Η Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» και ο Λαζαρίδης έφυγε από το στούντιο

Σήμερα

Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» από πλευράς ΝΔ, ο Μακάριος Λαζαρίδης αντέδρασε έντονα και αποχώρησε από την εκπομπή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.