E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ

Έχει μείνει στην ιστορία ως «μετρ του σασπένς» και ως «μάστερ του τρόμου

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ
@mentalfloss.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο Χίτσκοκ υπήρξε ένας εξαιρετικά ιδιορρυθμός άνθρωπος. Ωστόσο κατάφερε να κάνει τον κόσμο που πήγαινε στις κινηματογραφικές αίθουσες να γυρίζει το πρόσωπό του από την άλλλη πλευρά ή να ψάχνει παρηγοριά στο χέρι του διπλανού του. Είχε εμμονές, κάποιοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την σκληρότητά του, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν πως ήταν πρωτοπόρος και διορατικός. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στο East End του Λονδίνου το τελευταίο έτος του 19ου αιώνα. Σπούδασε Μηχανική και Ηλεκτρολογία αλλά και στην Σχολή Καλών Τεχνών του Λονδίνου. Στα 21 του εργαζόταν ήδη σε κινηματογραφικό στούντιο. Ήταν το παράρτημα της Paramount Pictures στην Μεγάλη Βρετανία. Δυο χρόνια μετά κάθισε για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Και από τότε βρήκε την άνεση που έψαχνε στην ζωή του. Και δεν ξανασηκώθηκε μέχρι τον θάνατό του, στις 29 Απριλίου του 1980.

https://parade.com/416003/jerylbrunner/12-quotes-to-honor-alfred-hitchcocks-birthday/

@parade.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φοβόταν πολύ τους αστυνομικούς. Η φοβία αυτή άρχισε από μικρή ηλικία, όταν ο πατέρας του τον έστειλε με ένα γράμμα στο αστυνομικό τμήμα. Ο αστυνόμος διάβασε το γράμμα, τον έπιασε από το χέρι και τον πέταξε σε ένα κελί για αρκετές ώρες. Όταν τον έβγαλε του είπε, «Αυτά παθαίνουν οι άνθρωποι που κάνουν κακά πράγματα». Πολύ σκληρή τιμωρία για ένα παιδί.

Φοβόταν και τα αυγά. Συγκεκριμένα δεν μπορούσε να βλέπει τον κρόκο του αυγού να χύνεται. Το αίμα το θεωρούσε όμορφο θέαμα. Τον κίτρινο κρόκο όχι. Γι’ αυτό δεν έφαγε ποτέ του αυγό. Είπαμε, είχε ιδιορρυθμίες...

Το 1925 σκηνοθετεί το «Pleasure Garden». Ήταν το εισιτήριό του. Μετά από μεγάλες επιτυχίες του την δεκαετία του ’30, όπως το «The 39 Steps» και το «Sabotage» αποφάσισε, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Στην αρχή βρήκε κλειστές πόρτες. Πίστευαν όλοι ότι δεν θα πετύχει. Ένας παραγωγός όμως του έκανε επταετές συμβόλαιο. Και η πρώτη του ταινία, «Rebecca», πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Όχι ο ίδιος. Στην ζωή του υπήρξε 5 φορές υποψήφιος αλλά δεν κέρδισε ποτέ. Πήρε το 1979 το τιμητικό Όσκαρ και έβγαλε έναν από τους συντομότερους ευχαριστήριους λόγους στην ιστορία. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.scmp.com/lifestyle/arts-culture/article/3021126/alfred-hitchcock-every-film-dissected-new-appreciation

@scmp.com

Πριν πάει στην Αμερική γνώρισε την σύζυγό του, Άλμα Ρέβιλ. Δούλευαν μαζί και τους ένωσε η αγάπη για τον κινηματογράφο. Της έκανε πρόταση γάμου σε ένα πλοίο, όταν αυτή ξερνούσε από την ναυτία. Ο Χίτσκοκ ήθελε να την αιφνιδιάσει ώστε να πει το «ναι». Από τότε ήταν πάντα μαζί. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο σκηνοθέτης έλεγε πως έκανε σeξ με την γυναίκα του μόνο μια φορά, από την οποία προέκυψε η κόρη τους. Έβρισκε λέει, το σeξ μια δυσάρεστη διαδικασία. Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είχε σeξουαλική επαφή με άλλες γυναίκες. Αν και είχε την φήμη ηδονοβλεψία. Η σύζυγός του από την άλλη είχε επαφή με άλλους άνδρες. Αλλά ο σεβασμός του ένος για τον άλλον, τους κράτησε μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1940 μέχρι το 1960, γύρισε περισσότερες από 20 ταινίες. Εκείνη την χρονιά γύρισε σίγουρα την πιο γνωστή του ταινία και σύμφωνα με το IMDb την καλύτερή του, το «Psycho». Με την συγκεκριμένη ταινία έπαθε «ψύχωση». Έβαλε τους συντελεστές να υπογράψουν ειδική συμφωνία και γύρισε την ταινία σε κλειστό στούντιο, ώστε να μην αποκαλυφθεί το ανατρεπτικό της τέλος. Επίσης μέχρι τότε, οι θεατές μπορούσαν να μπουν όποια ώρα ήθελαν στην αίθουσα του κινηματογράφου. Όμως όταν προβλήθηκε το «Psycho», ο Χίτσκοκ απαγόρευσε στους θεατές να μπαίνουν μετά την έναρξη. Οι θεατές έτρεχαν να την δουν πριν αρχίσει. Από τότε καθιερώθηκε και η προσέλευση πριν την έναρξη της ταινίας, κάτι που σήμερα είναι δεδομένο.

Στο «Birds» πάλι, έδειξε την αδυναμία που είχε όλα τα χρόνια της καριέρας του στις ξανθιές πρωταγωνίστριες. Λίγο παραπάνω αυτή την φορά. Γιατί προσέλαβε την άσημη τότε Τίπι Χέντρεν, αλλά όταν εκείνη απέρριψε τις μη επαγγελματικές προτάσεις, αποφάσισε να την «βασανίσει» με κάποιο τρόπο. Απέρριπτε επαγγελματικές προτάσεις που τις έκαναν χωρίς να της το λέει, την παρακολουθούσε και άλλαξε τα μηχανικά πουλιά με αληθινά, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να τραυματιστεί άσχημα. Μετά την λύση του συμβολαίου τους, δεν ξαναείπε ποτέ το όνομά της.

Ο Χίτσκοκ άρχισε να εγκαταλείπει σιγά σιγά το σινεμά. Γύριζε ταινίες όλο και πιο σπάνια την δεκαετία του ’60 και ’70. Όταν το 1979 πήρε το τιμητικό Όσκαρ, αστειεύτηκε και είπε, ότι αφού πήρε το συγκεκριμένο βραβείο, θα πεθάνει σύντομα. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Στα 81 του χρόνια.

Ο Χίτσκοκ έχει μείνει στην ιστορία ως «μετρ του σασπένς» και ως «μάστερ του τρόμου». Ήταν πολύ περισσότερα απ’ όλα αυτά. Το όνομά του έχει συνδυαστεί ταυτόχρονα με τις πολλές ιδιορρυθμίες του. Ωστόσο είναι σίγουρα, ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του 20ου αιώνα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Χτες

«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Χτες

Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Χτες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Χτες

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Χτες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Χτες

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Χτες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Χτες

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.