E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πότε θα ξεκινήσει η τουριστική ροή προς τη χώρα μας

Η επιτυχημένη πρώτη ημέρα μετά την άρση των μέτρων και ο αγώνας δρόμου για τον τουρισμό

Πότε θα ξεκινήσει η τουριστική ροή προς τη χώρα μας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/5/2020 | 08:26

Μετά την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί συγκρατημένη ικανοποίηση καθώς αποφεύχθηκαν «παρατράγουδα», αλλά και αγωνία για τα επόμενα βήματα, με έμφαση στον τουρισμό. Ο τουρισμός άλλωστε αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, αφού αποτελεί το 25% του ΑΕΠ, αλλά και τον κλάδο, που πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό.

Η εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν ένα κρίσιμο crash test, που στέφθηκε με επιτυχία, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρόλο που που μετά τις σχεδόν 60 ημέρες καραντίνας, μεγάλος αριθμός πολιτών ξεχύθηκε στους δρόμους, όλα κύλησαν κατά βάση ομαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αυτό όπως εκτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη, χάρη στην προετοιμασία (οι 300 βοηθοί επιβάτες σε κεντρικούς σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με λεωφορεία και η σήμανση που υπήρχε σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα για την τήρηση όσο το δυνατόν αποστάσεων και μέτρων υγιεινής) σε συνδυασμό με τη στάση της πλειονότητας των πολιτών, που εξοπλίστηκαν με μάσκες και υπομονή. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκαν χθες το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πήγαν με το μετρό (και φορώντας τις υποχρεωτικές μάσκες) σε βασικές στάσεις μετεπιβίβασης σε λεωφορεία. Τα δρομολόγια θα αυξάνονται όσο είναι τεχνικά δυνατόν στις ώρες αιχμής και θα γίνονται διαρκώς παρεμβάσεις ανάλογα με την επιβατική κίνηση.

Επόμενη καθοριστική ημέρα στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης αποτελεί η ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα ανοίξει περίπου το 30% των καταστημάτων, ενώ θα ξεκινήσει μαθήματα και η Γ΄ Λυκείου. Το κυβερνητικό σχέδιο θα προχωρά αργά βήμα βήμα και θα είναι υπό διαρκή αναθεώρηση, με βάση μία σειρά από δείκτες που θα μελετούν καθημερινά οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Όμως στόχος της κυβέρνησης είναι ιδανικά μετά από δύο μήνες, να μπορεί να ξεκινήσει η μηχανή του τουρισμού.

Ο κ.Μητσοτάκης σε δηλώσεις του χθες στο CNN εστίασε στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά «τα χειρότερα είναι πίσω μα» και «δείχνοντας» την 1η Ιουλίου για το «άνοιγμα» της τουριστικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό όμως σχετίζεται και με τις αεροπορικές εταιρείες και προκειμένου να αποκατασταθούν οι αερομεταφορές στην ΕΕ απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Διαφορετικά οι χώρες του νότου θα προχωρήσουν σε δικές τους χωριστές στρατηγικές με διακρατικές συμφωνίες με χώρες προέλευσης τουριστών, όσο οι χώρες του Βορρά σφυρίζουν αδιάφορα επιδιώκοντας να μετριάσουν τις συνέπειες και στις δικές τους οικονομίες μέσω του εσωτερικού τουρισμού, όπως κάνει η Γερμανία.

Και η Ελλάδα βέβαια θέλει να ενισχύσει το δικό της εσωτερικό τουρισμό και προς αυτό θα ανακοινωθεί όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, πακέτο μέτρων.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν ξανά σύμφωνα με το σχεδιασμό την 1η Ιουνίου. Όμως πολλά εποχικά θα περιμένουν να βεβαιωθούν ότι θα ξεκινήσει η ροή τουριστών μέσα στο καλοκαίρι, καθώς και ότι θα έχει απομακρυνθεί ο φόβος για νέο θερινό κύμα πανδημίας, προτού κάνουν εποχικές προσλήψεις για να λειτουργήσουν έστω από Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πίεση και της Ελλάδας, η Κομισιόν έχει αναλάβει μέσα στο Μάιο να ετοιμάσει μία Ανακοίνωση για την επανέναρξη των αερομεταφορών. Η χώρα μας έχει προτείνει ένα υγειονομικό πιστοποιητικό της ΕΕ, ώστε οι τουρίστες να νιώσουν ασφάλεια για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες σε τουριστικές περιοχές να νιώσουν ασφαλείς να τους υποδεχθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υιοθετηθούν, ιδανικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.

Όπως είπε και ο κ.Μητσοτάκης στο CNN θα μπορουσαν οι επιβάτες να κάνουν ένα τεστ αντισωμάτων ή μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR πριν πετάξουν και στη συνέχεια να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο διεθνές δίκτυο διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους πιθανούς τουρίστες ότι η εμπειρία τους μπορεί εφέτος το καλοκαίρι να είναι διαφορετική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι θα μπορούν να έχουν εξαιρετικές διακοπές στην Ελλάδα.

Σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει και το θέμα των καταστημάτων εστίασης που σχεδιάζεται να ανοίξουν από 1η Ιουνίου. Αναζητείται όμως τρόπος (είτε με αύξηση του χώρου για τραπέζια έξω είτε με μείωση των δημοτικών τελών) ώστε να διατηρηθεί ο τζίρος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες ανησυχούν για την οικονομική ζημία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

Σήμερα

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

Σήμερα

Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

Σήμερα

Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Σήμερα

Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Σήμερα

Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Σήμερα

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Σήμερα

Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Σήμερα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Σήμερα

Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

Σήμερα

Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

Σήμερα

Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.