E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα αναψυκτικά σκοτώνουν ετησίως 183.000 ανθρώπους

Σχεδόν όσους σκοτώνει το άσθμα παγκοσμίως

Τα αναψυκτικά σκοτώνουν ετησίως 183.000 ανθρώπους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/8/2013 | 00:00

Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να σχετίζονται με περίπου 183.000 θανάτους κάθε χρόνο σΆ ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν όσους σκοτώνει το άσθμα παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ποτά αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, καθώς επίσης στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Δρα Γκιταντζάλι Σινγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιδημιολογικό συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, ανέλυσαν παγκόσμια στοιχεία που καλύπτουν 114 χώρες με το 60% του πληθυσμού της γης και αφορούν τους θανάτους από διάφορες ασθένειες. Οι επιστήμονες συνέδεσαν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη με 133.000 θανάτους από διαβήτη τύπου 2, με 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και με 6.000 θανάτους από καρκίνο.

Περίπου τέσσερις στους πέντε από τους παραπάνω θανάτους (ποσοστό 78%), λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη, συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική/Ανατολική Ευρασία, παρά στις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ όμως ειδικότερα, οι σχετικοί θάνατοι ετησίως υπολογίστηκαν σε περίπου 25.000.

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους (318 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων) λόγω των ζαχαρούχων αναψυκτικών είναι το Μεξικό, ενώ η Ιαπωνία εμφανίζεται να έχει τους λιγότερους σχετικούς θανάτους (μόλις δέκα ανά εκατομμύριο κατοίκων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

¶λλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη ευθύνονται για τους 183.000 θανάτους, αλλά διαπιστώνει απλώς μια σχέση μεταξύ ποτών και θανάτων. Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ένωση Ποτών σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι ερευνητές κάνουν ένα πελώριο άλμα, όταν παίρνουν τα στοιχεία για την κατανάλωση ποτών παγκοσμίως και υποθέτουν ότι αυτά τα ποτά αποτελούν την αιτία των θανάτων, οι οποίοι, όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναγνωρίζουν, οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους εστίασε στις χρόνιες παθήσεις των ενηλίκων, ενώ μια νέα έρευνά τους στο μέλλον θα αξιολογήσει την αντίστοιχη επίπτωση των αναψυκτικών με ζάχαρη στα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, όπως είπε η Σινγκ, «τα ευρήματά μας θα έπρεπε να ωθήσουν τις αρμόδιες Αρχές διεθνώς να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να μειώσουν την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, όπως την επιβολή φορολογίας, τη διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη μείωση της πρόσβασης σε αυτά τα ποτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά στους ενηλίκους να μην καταναλώνουν περισσότερες από 450 θερμίδες την εβδομάδα μέσω αναψυκτικών με ζάχαρη, με βάση μια ημερήσια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Μια άλλη πρόσφατη επιστημονική έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με περίπου 150.000 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόρτο Γερμενό: Μετά τη φωτιά έχει αυξηθεί ως και 14 βαθμούς η θερμοκρασία του εδάφους

Σήμερα

Τεράστιες είναι οι συνέπειες από την φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Αυγούστου στο Πόρτο Γερμενό και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

«Ματωμένο Φεγγάρι»: Η Σελήνη βάφεται κόκκινη στις 28 Αυγούστου – Γιατί συμβαίνει το φαινόμενο

Σήμερα

Στην αρχαιότητα, τέτοια φαινόμενα θεωρούνταν δυσοίωνα και συνδέονταν με επικείμενες καταστροφές, πολέμους ή άλλες μεγάλες ανατροπές

Εύβοια: Καβγάς σε καφενείο κατέληξε σε εκδικητικό εμπρησμό

Σήμερα

Ο συλληφθείς κρατείται και αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα την ερχόμενη Πέμπτη

Βρέθηκαν κυλίδες αίματος στο ιστιοφόρο του Ισπανού επιχειρηματία ‑ Τα κενά στη μαρτυρία της συζύγου

Σήμερα

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Ισπανό ενώ οι Αρχές εντοπίζουν διαρκώς κενά στα όσα ισχυρίζεται η σύζυγός του που ήταν μαζί του

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Μοιρασμένοι οι πολίτες για «εκλογές τώρα»

Σήμερα

Στο 26,5% το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, μικρή πτώση για την ΕΛΑΣ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Το 12% των πολιτών «καλοβλέπει» ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωριό στη Γαλλία: Δύο αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ζημιές σε περίπου 100 σπίτια από το φαινόμενο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή έμειναν χωρίς ρεύμα

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας του Ισραήλ δολοφονείται εν ψυχρώ

Σήμερα

Οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκα στους δρόμους και επιστράτευσαν ελικόπτερο προκειμένου να εντοπίσουν τον ένοπλο

Χρήστος Μαρκίδης: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο ζωγράφος και ποιητής

Σήμερα

Η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Σήμερα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Εξαφάνιση επιχειρηματία στο Ιόνιο: Η κατάθεση της συζύγου δεν πείθει ‑ Το τρίημερο «κενό»

Σήμερα

Νέα ερωτήματα γεννώνται γύρω από την εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από το υποτιθέμενο ατύχημα στο Ιόνιο πέλαγος.

Θεσσαλονίκη: Ζωή σε τέσσερις ασθενείς θα «δώσει» 18χρονος ‑ Νέα δωρεά οργάνων

Σήμερα

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ακόμη ανεκτίμητη πράξη προσφοράς και ανθρωπιάς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.