E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί η ΕΛΑΣ ανοίγει ξανά το φάκελο της Marfin μετά από 10 χρόνια

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Γιατί η ΕΛΑΣ ανοίγει ξανά το φάκελο της Marfin μετά από 10 χρόνια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/5/2020 | 21:37

Μαύρη επέτειος ήταν η σημερινή μέρα αφού συμπληρώθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία της Marfin, στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, του πρώτου μνημονίου.

Σήμερα λοιπόν, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά, ανοίγει ξανά αλλά ερευνητικά ο φάκελος της Marfin. Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα επανελεγχθεί όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και έχουν στα χέρια τους οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο, φωτογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων από τη μέρα του εμπρησμού της Marfin θα επανεξεταστούν με σκοπό να εντοπιστούν τυχόν κενά στην υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη κοινή γνώμη.

To 2010 βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας

Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν 4 μηνών έγκυος, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο, στις 5 Μαΐου 2010, όταν εγκλωβίστηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα της τράπεζας.

Κουκουλοφόροι, οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στην πορεία, πέταξαν μολότοφ στο υποκατάστημα ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη «επίθεση» και στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαραγμένες στην μνήμες όλων εξακολουθούν να είναι οι εικόνες τρόμου με τους εργαζόμενους να καλούν σε βοήθεια από τα μικρά μπαλκόνια της τράπεζας καθώς δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το κλειδωμένο, φλεγόμενο, κτίριο.

Η πυροσβεστική, που έσπευσε στην οδό Σταδίου, κατάφερε μετά από λίγη ώρα να σβήσει τη φωτιά η οποία άφησε πίσω της νεκρούς από ασφυξία τους τρεις εργαζόμενους.

Οι έρευνες για την τραγωδία της Marfin ξεκίνησαν εν μέσω αλληλοκατηγοριών για την απόδοση ευθυνών. Μια ανώνυμη επιστολή στην οποία αποδιδόταν πρωταγωνιστικός ρόλος για την τραγωδία σε συγκεκριμένα πρόσωπα άλλαξε την πορεία της δικαστικής έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δικαιοσύνη αθώωσε τους κατηγορούμενους

Περίπου έξι χρόνια μετά την μοιραία ημέρα, τον Οκτώβριο του 2016, η δικαιοσύνη αθώωσε τους κατηγορούμενους για βαρύτατα αδικήματα καθώς από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί αλλά και την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε πως είχαν σχέση με την ρίψη των μολότοφ. Αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να παραμένουν άγνωστοι και ατιμώρητοι οι δράστες της φονικής επίθεσης.

Η δικαιοσύνη ήταν καταδικαστική για τα στελέχη της τράπεζας που κατηγορήθηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21, για παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Η Διοικητική Δικαιοσύνη δικαίωσε συγγενείς των θυμάτων αλλά και υπαλλήλους οι οποίοι προσέφυγαν διεκδικώντας αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Οι διοικητικοί δικαστές, στο σκεπτικό των αποφάσεων τους διαπίστωσαν ευθύνη της διοίκησης της τράπεζας, η οποία όμως δεν θα μπορούσε να ερευνηθεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, αλλά και παραλείψεις της Πυροσβεστικής και των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων.

Τέλος, μετά από αναίρεση εκκρεμούν στο Εφετείο προσφυγές που αφορούν σε αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη από στελέχη της τράπεζας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Σήμερα

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Σήμερα

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

Σήμερα

Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Σήμερα

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Σήμερα

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Σήμερα

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Σήμερα

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.